Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με Παπαδήμο… ως το 2013!


Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ *

Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου στην πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο, για παράταση του βίου της κυβέρνησης, πέραν των μεταβατικών πλαισίων που εξαρχής έχουν τεθεί, δεν πρόκειται να μείνει μετέωρη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη έντονες διεργασίες και ζυμώσεις, με φόντο την κούρσα διαδοχής για την ηγεσία του Κινήματος. Στα σενάρια που εκπονούνται λοιπόν, κεντρικό ρόλο έχει η παράταση του βίου της κυβέρνησης, προκειμένου να κερδίσει χρόνο ο νέος αρχηγός που θα εκλεγεί από τη βάση του ΠΑΣΟΚ, ώστε να «συμμαζέψει» ό, τι προλαβαίνει, ενόψει των εθνικών εκλογών.
Στην Ιπποκράτους φυσικά γνωρίζουν ότι μια τέτοια επιδίωξη από την πλευρά τους, θα σκοντάψει στον πολιτικό σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας για επίσπευση και όχι αναβολή των πρόωρων εκλογών. Προετοιμάζονται λοιπόν για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από το σημερινό κυβερνητικό σχήμα, καθώς και για την προοπτική να ακολουθήσει τη Νέα Δημοκρατία και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός. Υπό την έννοια ότι το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη δεν θα θελήσει να υποστεί μόνο του, το πολιτικό κόστος.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο στρατηγικής προσέγγισης, στο ΠΑΣΟΚ δηλώνουν αποφασισμένοι να διατηρήσουν την εξουσία, προτείνοντας στον Λουκά Παπαδήμο να ηγηθεί μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, στην οποία θα συμμετέχουν και στελέχη του Κινήματος, προκειμένου να διαχειριστεί τους κρίσιμους μήνες που θα ακολουθήσουν τη συμφωνία για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.
Με πρόθεση, η νέα αυτή κυβέρνηση να εξαντλήσει την εντολή που πήρε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009, και να οδηγηθεί στις κάλπες το φθινόπωρο του 2013!

*Ο Νικόλαος-Κυριάκος Ζωντανός είναι πολιτικός αναλυτής
 
statesmen.gr