Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Δικαιωμένος για τη στάση που τήρησε αισθάνεται ο Αντ. Σαμαράς

Δικαιωμένος για τη στάση που τήρησε στο θέμα των έγγραφων δεσμεύσεων και ικανοποιημένος επειδή κρίνει πως με τη σταθερότητα που επέδειξε «πέτυχε τους στόχους του», εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
Ο ίδιος παρομοίασε τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους αναφορικά με τις έγγραφες δεσμεύσεις από πλευράς του με μία παρτίδα σκάκι, από την οποία βγήκε κερδισμένος.


Μιλώντας σε δημοσιογράφους, έξω από το γραφείο του στη Βουλή, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η διαπραγμάτευση είναι σαν ένα παιχνίδι πάνω σε σκακιέρα. Κάνεις κινήσεις και περιμένεις την κίνηση του άλλου. Εκεί πρέπει να μείνεις σταθερός και εγώ έμεινα σταθερός».

Για να καταλήξει λέγοντας πως με τη σταθερή του στάση «τα πετύχαμε όλα».

Σε κάθε περίπτωση και μετά τις πρώτες, καταρχήν θετικές, αντιδράσεις των Ευρωπαίων εταίρων, φαίνεται πως τερματίστηκε τουλάχιστον ο προβληματισμός στην ηγετική ομάδα της ΝΔ, προβληματισμός που είχε κορυφωθεί τις τελευταίες ημέρες, όσο αυξάνονταν τα μηνύματα πως δεν θα εκταμιευθεί η έκτη δόση.

Ενδεικτική η δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Άκη Γεροντόπουλου, ο οποίος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό υποστήριξε ότι η επιστολή Σαμαρά είναι επανάληψη της επιστολής προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στην οποία εξηγεί τις πάγιες απόψεις του. Σύμφωνα με τον κ. Γεροντόπουλο, η πρώτη επιστολή προς το ΕΛΚ είναι μία πολιτική ανάλυση της κατάστασης στη χώρα, ενώ η δεύτερη, που απευθύνεται στα όργανα της ΕΕ (Κομισιόν, Eurogroup και ΕΚΤ) και το ΔΝΤ επικεντρώνεται στα οικονομικά δεδομένα και γι’ αυτό δεν υπάρχει αναφορά για το χρόνο εκλογών.

Επίσης, συνεργάτες του κ. Σαμαρά υποστηρίζουν ότι στην επιστολή δεν απεμπολεί το δικαίωμα διαπραγμάτευσης και επικαλούνται δημοσίευμα της Wall Street Journal, όπου επισημαίνεται ότι στην επιστολή «επαναλαμβάνεται ρητά η μακροχρόνια αντίρρηση του Αντώνη Σαμαρά για το μείγμα των μέτρων λιτότητας που υιοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, όπως υποσχέθηκε στους δανειστές»…

Από την πλευρά του, τέλος, ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης, στενός συνεργάτης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είναι ψευδές ότι υπάρχει συμβιβασμός. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έβαλε την υπογραφή του σε ένα κείμενο με πέντε υπογραφές, όπως του ζητούσαν. Δεν δέχθηκε την υποταγή»…

protothema.gr