Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ : ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΑ ΕΡΓΑ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΜΕΧΡΙ 200 ΜΕΤΡΑ ΜΗΚΟΥΣ

Στις εργασίες της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής για την συζήτηση της ΚΥΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την κατάταξη των δημοσίων και ιδιωτικών έργων που απαιτούν περιβαλλοντική αδειοδότηση, συμμετείχε η βουλευτής του Νομού μας, κα Κατερίνα Φαρμάκη. Η κα βουλευτής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εξής:
«Μετά από 25 χρόνια εφαρμογής του Ν.1650/1986, έχουν γίνει πλέον σαφή τα ελαττώματα στην εφαρμογή του. Και αυτό διότι η σωρεία των μελετών που παράχθηκε επί 25 χρόνια, ουδόλως διασφάλισε την προστασία του περιβάλλοντος ούτε και διευκόλυνε τις επενδύσεις. Εμείς σήμερα τολμάμε να κάνουμε αυτό που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια και επανακατηγοριοποιούμε τα έργα και τις δραστηριότητες που απαιτούν περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Η νέα κατηγοριοποίηση οδηγεί σε δραστική μείωση του αριθμού των μελετών αδειοδότησης, με παράλληλο στόχο τον ουσιαστικό έλεγχο των περιβαλλοντικών όρων, ώστε να προστατευθεί πραγματικά το περιβάλλον, όπως γίνεται εδώ και χρόνια στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.»
Η κα βουλευτής στην συνέχεια της ομιλίας της ,επεσήμανε ειδικά:
«1ον Την περίπτωση της αλληλεπίδρασης των δραστηριοτήτων. Αυτό αφορά τις δραστηριότητες που από μόνες τους δεν απαιτούν υψηλού βαθμού περιβαλλοντικούς όρους. Σε περίπτωση όμως, που είναι εγκατεστημένες δίπλα σε πολύ επιβαρυντικές περιβαλλοντικά δραστηριότητες, η συνδυαστική δράση τους μπορεί να παράγει φαινόμενο τύπου Sevezo. Η περίπτωση αυτή, που είναι πιθανό να προκαλέσει περιβαλλοντικά καταστροφικό ατύχημα μεγάλης έκτασης μπορεί να αποφευχθεί με την αυξημένη μοριοδότηση τέτοιων επιχειρήσεων, που για πρώτη φορά εισάγεται με την συγκεκριμένη ΚΥΑ.
2ον Στην περίπτωση των περιοχών NATURA, θεωρώ ότι η δημιουργία γιγάντιων έργων –όπως πχ ξενοδοχεία με πάνω από 300 κλίνες- πρέπει να μας προβληματίζει. Οι δραστηριότητες μέσα στις περιοχές αυτές πρέπει να είναι όσο το δυνατό μικρής έκτασης, φιλικές προς το περιβάλλον και με πλήρη σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου.
Και 3ον Οφείλω να θέσω ένα ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό για το νομό Κορινθίας. Το ζήτημα της διάβρωσης των ακτών. Μελετώντας την κατηγοριοποίηση των έργων, προκύπτει ότι τα έργα ανάπλασης της ακτής μέχρι 200 μέτρα από την ακτογραμμή θα υλοποιούνται χωρίς περιβαλλοντική μελέτη (κατηγορία Β), ενώ όλα τα έργα -παράλληλα και κάθετα- για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών απαιτούν περιβαλλοντικές μελέτες είτε από το υπουργείο είτε από την περιφέρεια, ανάλογα του μήκους τους. Αυτό, που προτείνω είναι τα έργα τα παράλληλα με την ακτή -και όχι τα κάθετα – μέχρι 200 μέτρα, να υλοποιούνται και αυτά με βάσει πρότυπους περιβαλλοντικούς όρους. Και αυτό διότι σε περίπτωση που έκτακτα και έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν περιουσίες στις ακτές, οι δήμοι να μπορούν να παρέμβουν άμεσα και γρήγορα, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Αυτό είναι και το αίτημα των δήμων της Κορινθίας καθώς έχει αποδειχθεί από την εμπειρία ότι τα συγκεκριμένα παράλληλα έργα πρέπει να εκτελούνται το συντομότερο δυνατό.»