Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Κώστας Κόλλιας: «Δυσβάσταχτο το κόστος για τους μικροϊδιοκτήτες αυθαιρέτων – Απαιτούνται βελτιώσεις»

Ερώτηση στη Βουλή με αφορμή τις στρεβλώσεις που παρουσιάζονται στην εφαρμογή του νόμου για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας. Σχετικά με το θέμα δήλωσε:
«Υποτίθεται ότι ο νέος νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων θεσπίστηκε για να δοθεί οριστικά τέλος στις διαμάχες δημοσίου και ιδιοκτητών, οι οποίοι κάθε τόσο καλούνταν να πληρώσουν νέα πρόστιμα, χωρίς ποτέ να διασφαλίζεται ούτε η περιουσία τους, ούτε το δημόσιο συμφέρον. Δυστυχώς ήδη εμφανίζονται στρεβλώσεις στην εφαρμογή του νόμου, οι οποίες δημιουργούν δυσβάσταχτο κόστος για τους μικροϊδιοκτήτες που έχτισαν από το υστέρημά τους ένα μικρό σπίτι στην επαρχία και το οποίο είναι βέβαιο ότι θα το χάσουν.

Στον νόμο προβλέπονται μία σειρά από επιβαρύνσεις, οι οποίες θα αποβούν καταστροφικές για τους μικροϊδιοκτήτες. Στο υψηλότατο παράβολο προστίθεται η αμοιβή μηχανικού, την οποία μάλιστα θα πληρώσουν ακόμα και ιδιοκτήτες νομίμων κτισμάτων εφόσον θελήσουν να μεταβιβάσουν το ακίνητο. Υπάρχουν και άλλες αδυναμίες, όπως οι μικρές ελαφρύνσεις για κύρια κατοικία, οι πολύ λίγες δόσεις, αλλά και η απουσία πρόνοιας για τα άτομα με αναπηρία. Ο «κοινωνικός συντελεστής», όπως τον ονομάζει το Υπουργείο, θα ισχύσει μόνο για αυθαίρετα που αποτελούν κύρια και μοναδική κατοικία και μόνο για ατομικά εισοδήματα  έως 8.000 ευρώ, αφορά δηλαδή ελάχιστους.

Το μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα αφορά τον καθορισμό της τιμής ζώνης. Οι καταγγελίες που δέχομαι από συλλόγους οικιστών της Κορινθίας είναι πολυάριθμες. Σύμφωνα με το νόμο, το πρόστιμο που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες υπολογίζεται με βάση τη χαμηλότερη τιμή ζώνης του οικείου Δήμου. Πλην όμως υπάρχουν περιοχές χωρίς καθορισμένη τιμή ζώνης. Το αποτέλεσμα είναι ιδιοκτήτες σε απομακρυσμένους οικισμούς να καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα ίσα ή μεγαλύτερα απ’ ότι στην παραλιακή ζώνη της Κορινθίας. 

Για παράδειγμα, σε όλο τον νέο Δήμο Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, η χαμηλότερη τιμή ζώνης είναι 850 ευρώ ανά τετραγωνικό, όση δηλαδή ίσχυε στον πρώην Δήμο Λουτρακίου για τα κτίσματα εντός σχεδίου. Στα κοινοτικά διαμερίσματα Αγιονορίου και Στεφανίου του Δήμου Κορινθίων, η τιμή ζώνης είναι ίδια με την τιμή στην παραλία στα Καλάμια, δηλαδή και πάλι 850 ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για ένα κτίσμα 80 τετραγωνικών σε ορεινό οικισμό εκτός σχεδίου ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα από 17.000 ευρώ, ποσό το οποίο ενδέχεται να ξεπερνά ακόμα και την αξία του ακινήτου. Με δεδομένο ότι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι ιδιοκτήτες δεν είναι μεγιστάνες με επαύλεις, αλλά μισθωτοί και συνταξιούχοι των 800 ευρώ, και ότι 17.000 ευρώ σε 28 δόσεις σημαίνουν 600 ευρώ το μήνα, αυτοί οι άνθρωποι θα χάσουν τις περιουσίες τους.
Είναι προφανές ότι το πρόβλημα δημιουργείται από τον παράλογο καθορισμό της τιμής ζώνης. Το θέμα περιπλέκεται περισσότερο από τις αντιφατικές τιμές που δίνουν η ΔΕΗ, η Εφορία και οι Δήμοι. Υπάρχουν περιοχές όπου η ΔΕΗ δίνει τιμή ζώνης μισή από αυτή της Εφορίας και ο Δήμος δίνει τιμή τετραπλάσια αυτή της ΔΕΗ. Θεωρώ ότι εάν η Κυβέρνηση έχει ειλικρινή πρόθεση να λύσει το ζήτημα των αυθαιρέτων και όχι μόνο να εισπράξει πρόστιμα από όπου και όπως μπορεί, οφείλει να διευθετήσει αυτό το πρόβλημα. Όλοι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων με τους οποίους μίλησα θέλουν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις και έχουν συνείδηση ότι πρέπει να πληρώσουν. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να το πρόστιμο να είναι ίδιο για μια παραλιακή βίλα και για ένα παράπηγμα στο βουνό. Αυτό θα πρέπει να το διευκρινίσει η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να δοθεί μία πραγματική ευκαιρία σε φτωχούς ιδιοκτήτες να σώσουν το σπίτι τους.»