Τη διαβεβαίωση ότι τα ταμειακά αποθέματα της Ελλάδας επαρκούν έως και τα μέσα Νοεμβρίου, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος κατά τη σημερινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε προκειμένου να ενημερώσει για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup. Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Βενιζέλος, απάντησε στους φόβους ότι τα ταμειακά αποθέματα της Ελλάδας δεν επαρκούν έως την εκταμίευση (εφόσον εγκριθεί, βέβαια) της 6ης δόσης του δανείου, που αναβλήθηκε για το Νοέμβριο (για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ).
Ο κ. Βενιζέλος, είπε ότι το θέμα δεν είναι τόσο η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου, αλλά η εφαρμογή των αποφάσεων για την Ελλάδα και να πεισθούν οι αγορές ότι η Ευρωζώνη έχει καταλήξει σε μία ρεαλιστική και αποτελεσματική λύση. Αναφέρθηκε επίσης και στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ανάγκη λήψης και επιπλέον μέτρων για το 2011 και το 2012 και είπε ότι αυτό δεν αληθεύει και πως δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα, αρκεί να υλοποιηθούν αυτά που έχει ήδη αποφασίσει η κυβέρνηση.
Επίσης, ο κ. Βενιζέλος, εξηγώντας το γιατί αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup που ήταν προγραμματισμένη για τις 13 Οκτωβρίου, αφού είπε ότι ήταν μία ανοικτή πιθανότητα τις προηγούμενες ημέρες, σημείωσε ότι αυτό έγινε για τρεις λόγους:
• Πρώτον, γιατί επίκειται η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Οκτωβρίου,
• Δεύτερον, γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί ο γύρος έγκρισης των αποφάσεων για τη διεύρυνση του EFSF από τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης και
• Τρίτον, γιατί αναμένεται η έκθεση της τρόικας, η οποία είναι η βάση για την 6η δόση και την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.
Σημείωσε ακόμη ότι το Eurogroup της Δευτέρας, έλαβε τρεις σημαντικές αποφάσεις:
1. Πως το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο
2. Πως η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης
3. Ότι δεν τίθεται θέμα default (πτώχευσης) για τη χώρα.
Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας για τις εγγυήσεις προς τη Φινλανδία, είπε ότι η εγγύηση θα καλυφθεί από το ελληνικό δημόσιο με τη βοήθεια των ελληνικών τραπεζών και σημείωσε ότι ενώ η διαπραγμάτευση ξεκίνησε με απαιτήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, εν τέλει το δημόσιο θα εκδώσει ομόλογα που αντιστοιχούν σε εγγύηση ύψους 800 εκατ. ευρώ. Εξάλλου ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η επίτευξη του στόχου για έλλειμμα 8,5% φέτος εξαρτάται και από τη συμβολή των πολιτών και τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση, είπε, αν κάτι δεν πάει καλά, το κενό, αν προκύψει κενό, θα καλυφθεί το 2012.
Ακόμη, σημείωσε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων και πως δεν έχουμε ειλημμένη απόφαση σαν κοινωνία. Τέλος, ζήτησε «να σταματήσουν οι αντιφάσεις», καθώς, όπως είπε, «η συντριπτική πλειοψηφία είναι κατά της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων».
Η ύφεση δεν μπορεί να ανασχεθεί χωρίς την εφαρμογή του νέου προγράμματος
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάσχεση της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα, την έναρξη εφαρμογής του νέου προγράμματος στήριξης της χώρας μας, βάσει των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.
Ξεκαθάρισε δε, ότι μέχρι την εφαρμογή του νέου προγράμματος δεν μπορεί η κυβέρνηση να τροφοδοτήσει με ρευστότητα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «λογική» την διεύρυνση του ελλείμματος, στο 8,5% του ΑΕΠ έναντι του στόχου 7,6%, «δεδομένης της εκτιμώμενης ύφεσης -5,5% το 2011», όπως είπε..
Τόνισε επίσης ότι «το Eurogroup συζήτησε χθες για την Ελλάδα με φιλικό τρόπο και όχι κατά της Ελλάδος και συμπλήρωσε ότι «όλοι σέβονται την προσπάθεια που κάνει ο ελληνικός λαός αφού μέσα σε λιγότερο από δυο χρόνια η Ελλάδα παρουσιάζει εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή».
«Πολλοί γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, όμως δημαγωγικά παίζουν με άλλες λύσεις», επισήμανε ο κ Βενιζέλος στρέφοντας τα βέλη του κατά της αντιπολίτευσης
eklogika.gr