Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Άλαλα τα χείλη των ασεβών μπροστά στο γενναίο «κούρεμα» Ερήμην του πρωθυπουργού που προτίμησε τους… ερημίτες

 
Ερήμην της Ελλάδας και της πολιτικής της ηγεσίας, που φαίνεται ότι το έχει ρίξει στις προσευχές, συζητείται το μέλλον της χώρας. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει καμιά επίσημη άποψη σχετικά με το επικείμενο γενναίο «κούρεμα» του χρέους και τις επιπτώσεις του, αν και αυτό συζητείται ευρύτατα και με τον πλέον επίσημο τρόπο.
 
Σημειολογικά χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή εικόνα από το μέτωπο της… χρεοκοπίας:
Μέρκελ και Σαρκοζί συζητούσαν (χωρίς αποτέλεσμα) για το τι μέλλει γενέσθαι, για να καταλήξουν στο τέλος πως… συμφωνούν ότι πρέπει να… συμφωνήσουν επί μιας συνολικής λύσης.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος συνέχιζε τον μαραθώνιο των συζητήσεων με την τρόικα πασχίζοντας ακόμη για την περίφημη έκτη δόση και ενώ στο μεταξύ ακόμη και οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου βρίσκονται εντελώς στον αέρα.
Και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου βρισκόταν στην γαλήνη του Αγίου Όρους, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τους ερημίτες και με τον μέλλον της χώρας να αποφασίζεται… ερήμην του.
Απευθυνόμενος στον πατριάρχη, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για «κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε και να ξεπεράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δυσκολίες, ώστε η χώρα μας να βρεθεί στην άλλη όχθη του ποταμού, πιο δυνατή, με μεγαλύτερη βιωσιμότητα και ευημερία», καθώς η κυβέρνηση δίνει με αφοσίωση τον αγώνα της!
Στην πραγματικότητα, ο αγώνας έχει περάσει σε άλλο γήπεδο και η ελληνική κυβέρνηση περιορίζεται στην παραλαβή τελεσιγράφων, αναμένοντας, χωρίς πλέον να έχει κανένα κύρος για κάποια παρέμβαση, τις έξωθεν αποφάσεις.
Οι συζητήσεις για «κούρεμα» της τάξης άνω του 50% ακόμη και του 60% έχουν ανάψει για τα καλά, προερχόμενες από τα πιο επίσημα χείλη, και μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, αν συμφωνεί, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την ελληνική κοινωνία και αν υπάρχει κάποια αντιπρόταση εκ μέρους της Ελλάδας.
Επιμελώς αποφεύγει η Αθήνα να πει οτιδήποτε, περιοριζόμενη σε… προσευχές στο Άγιο Όρος, ώστε να μπορεί μετά, όταν το «κούρεμα» ανακοινωθεί να θριαμβολογήσει για άλλη μία φορά, επαινώντας τις εξαιρετικές «διαπραγματευτικές της ικανότητες».
Δεν είναι αυτή η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Ξεκινώντας από τις 15 Αυγούστου, Μέρκελ και Σαρκοζί συναντιούνται ή επικοινωνούν τηλεφωνικά ξανά και ξανά, χωρίς ποτέ να καταλήγουν σε μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα και την Ευρώπη, καταλήγοντας κάθε φορά σε μια αναβολή λήψης απόφασης, ευχολόγια και «δεσμεύσεις».

Αποδεικνύοντας έτσι πως η Ευρώπη πάσχει από δραματικό και μοιραίο έλλειμμα ηγεσίας.

Και πάντα, η Ελλάδα είναι απούσα, αποδεικνύοντας και το δικό της έλλειμμα ηγεσίας, αλλά και το γεγονός ότι η γνώμη της ως χώρα δεν λαμβάνεται καθόλου υπ’ όψη - και κατά συνέπεια την απόλυτη αδυναμία της χώρας μας να θέσει οποιοδήποτε θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων.

Το αντίθετο: Η χώρα έχει εντελώς εξευτελιστεί, δεχόμενη κάθε είδους ανοίκεια επίθεση, επίσημη και ανεπίσημη, χωρίς να τολμά κανείς να υψώσει το ανάστημά του.

Ταπεινωτικό και απαξιωτικό ήταν και το ύφος με το οποίο αναφέρθηκαν χθες στην Ελλάδα Μέρκελ και Σαρκοζί, μετά το πέρας της συνάντησής τους: Περιμένουμε την έκθεση της τρόικας, θα βρούμε λύση, αλλά την μεταθέτουμε για τις αρχές Νοεμβρίου.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια αφόρητη πίεση – σε δημόσια ομιλία της η κ. Μέρκελ είπε πως δεν πιστεύει ότι οι Έλληνες δεν μπορούν, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θέλουν – δεδομένου ότι τα ταμειακά αποθέματα της χώρας «σώνονται» επικίνδυνα.

Στην ουσία, οι δύο ηγέτες δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία, αναβάλλοντας για άλλη μια φορά τις αποφάσεις τους και μεταθέτοντας για το μέλλον την εξεύρεση μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Όλα δείχνουν πως στα τέλη Οκτωβρίου θα επανέλθουν, όπως τουλάχιστον υποσχέθηκαν, με προτάσεις που θα περιλαμβάνουν ένα σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, την επιτάχυνση του οικονομικού συντονισμού στην Ευρωζώνη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων με το χρέος της Ελλάδας.

Αυτό σημαίνει ότι η λύση θα είναι ένα γερό «κούρεμα», αφού προηγουμένως λυθεί το θέμα της επιβίωσης των τραπεζών δια της ανακεφαλαιοποίησης.

Όταν αυτό συμβεί, τότε θα προχωρήσουν στο γενναίο «κούρεμα» και αυτό θα σημάνει πιστωτικό γεγονός, δηλαδή χρεοκοπία για την Ελλάδα.

Η λέξη «κούρεμα» βρίσκεται πλέον στα χείλη όλων, την ώρα που στην Ελλάδα τα χείλη των ασεβών έχουν μείνει άλαλα!

 ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ