Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Βενιζέλος: « Γυρίζουμε στα επίπεδα ζωής του 2004»

«Γυρίζουμε στα επίπεδα ζωής του 2004», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνοντας ότι μέχρι το τέλος του 2012, η ύφεση αθροιστικά θα είναι - 15%΄. Ανακοίνωσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου συζητείται ο κρατικός προϋπολογισμός του 2012, ότι ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του με τους αξιωματούχους της τρόικας στην Ελλάδα, οι οποίοι θα αναλάβουν να συντάξουν την έκθεσή τους.
Ταυτόχρονα, την απόφασή του να συγκαλέσει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και της Ευρωζώνης την Κυριακή 23 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέϊ με μήνυμά του μέσω «Twitter».
Αναλυτικότερα:
Μιλώντας στην επιτορπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε ο προγραμματισμένος κύκλος των συναντήσεων με τους αξιωματούχους της τρόικας και μένουν να διευθετηθούν μέχρι αύριο κάποιες λεπτομέρειες τις οποίες εάν χρειαστεί, όπως είπε, θα τις χειριστεί προσωπικά, ώστε να δοθούν πολιτικές λύσεις, αλλά δεν το θεωρεί πιθανόν, να προκύψουν.
«Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε την αναγκαία διόρθωση για να μπει στη χώρα μια στέρεα βάση. Αν δεν σπάσουμε τώρα τη φούσκα, τη ψευδαίσθηση που δημιουργήθηκε εδώ και πολλά χρόνια, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον, γιατί η κατάσταση είναι επικίνδυνη και αβέβαιη», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αν εκτελέσουμε τον προϋπολογισμό του 2012, θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, όχι με την επιβολή νέων εισπρακτικών μέτρων, αλλά με περικοπή δαπανών» και χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «κρίσιμο κρίκο, που θα καλύψει τα κενά που έχουν εμφανιστεί μέχρι τώρα στην εφαρμογή του προγράμματος», ενώ προανήγγειλε ότι σύντομα θα κατατεθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο , όπως είπε «θα αποκαταστήσει αδικίες».

Ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε σε αυστηρό ύφος και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να πάρουμε μία απόφαση, θέλουμε την τρόικα και τη δόση ή ήρθε η ώρα της εθνικής αντίστασης, με κίνδυνο να χαθεί η δόση». Ειδικότερα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ και προσωπικά στον κ. Σαμαρά τονίζοντας ότι «είναι πολιτικό μας λάθος που επιτρέψαμε να διαγραφεί από την μνήμη του λαού τι είχε συμβεί τα προηγούμενα 6 χρόνια» και πρόσθεσε ότι «κάποιοι εμφανίζονται ως φιλολαϊκοί και λεβέντες και εμείς είμαστε οι αφελείς που πάμε να ταπεινωθούμε στην τρόικα».
Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Οικονομικών την κάλεσε «να αντισταθεί, απέναντι στο σκάνδαλο αλλοίωσης των εννοιών και της νόθευσης της κοινής λογικής».

Επίσης ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι είναι πλήρης και απόλυτη η διασφάλιση των καταθέσεων, τόσο του δημοσίου, όσο και των πολιτών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς τη κατεύθυνση αυτή.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εκδηλώθηκε έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ της προέδρου της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Βάσως Παπανδρέου και του βουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη.
Η τρόικα
Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόϊτερ, η τρόικα απαίτησε την εφαρμμογή ενός περιοριστικού προγράμματος ύψους έξι δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ επιπλέον επιμένει στην επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου που αποφασίστηκε για το Δημόσιο και στις επιχειρήσεις του Δημοσίου (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ αλλά και τράπεζες όπως η ΑΤΕ Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο).
Επίσης, ζήτησε την περαιτέρω απελευθέρωση των συμβάσεων και την αναδιαπραγμάτευση από πλευράς των κοινωνικών εταίρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης για μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον κατά 20%.
Από το γραφείο Τύπου του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος μιλώντας «για επιστροφή στο 2004» δεν σέβεται τον Έλληνα πολίτη, αποκρύπτοντας το μέγεθος του προβλήματος.
Η κυβέρνηση, αν αυτή είναι πραγματικά η εκτίμησή της, ζει με ψευδαισθήσεις και αγνοεί όσα συμβαίνουν στην ελληνική κοινωνία.
Με την υπερφορολόγηση, τις οριζόντιες περικοπές και μη μειώνοντας δραστικά και αποτελεσματικά τις δημόσιες δαπάνες και την παρέμβαση του κράτους, έχει ήδη οδηγήσει το διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών, επιχειρήσεων, μισθωτών κάτω από το 2004.
Υπάρχουν επίσης ήδη κοντά ένα εκατομμύριο άνεργοι, πολλοί χωρίς κανένα εισόδημα και τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Φτάνει πια με τον παλιό ξύλινο λόγο. Ο κόσμος έχει δικαίωμα να γνωρίζει την αλήθεια, όσο δύσκολη κι αν είναι».

eklogika.gr