Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ


 Ο κ. Παπανδρέου είχε να επιλέξει ανάμεσα στο σωστό ή το λάθος, το καλό ή το κακό.

·         Δυστυχώς επιμένει σε μια συνταγή που δεν βγάζει τη χώρα από την κρίση.
      Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Αντώνης Σαμαράς το έλεγε από την αρχή.
      Το επιβεβαιώνουν, σήμερα, όλα τα επίσημα στοιχεία.
      Το επισημαίνουν -και μάλιστα με φωνές αγωνίας- κορυφαίοι οικονομολόγοι, έντυπα διεθνούς       εμβέλειας και ιστορικοί ηγέτες της Ευρώπης, όπως ο Ζακ Ντελόρ και ο Ρομάνο Πρόντι.
-       Προχθές ο πρώην    πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ, σε συνέντευξή του στη «Le Monde» τόνιζε: «Μαθαίνουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά             προβλήματα να πεθαίνουν δημοσιονομικά υγιείς».
            Ότι δηλαδή στη συνταγή που εφαρμόζεται, ισχύει η λογική … «η θεραπεία πέτυχε, ο         ασθενής απέθανε!!!».
-       Χθες ο επίσης πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Ρομάνο Πρόντι, σε συνέντευξή του στην Ιταλική τηλεόραση, δήλωνε για την Ελλάδα: «Δεν μπορούμε να της ζητήσουμε περισσότερα. Θέλουμε να τη σκοτώσουμε;».

·         Ο κ. Παπανδρέου είχε να επιλέξει ανάμεσα σε συγκεκριμένο σχέδιο και πρακτικές του «βλέποντας και κάνοντας» που οδηγούν από το κακό στο χειρότερο.
      Δεν έχει εθνική γραμμή.
      Δεν έχει «κόκκινες γραμμές» στην πολιτική του.
      Δεν έχει παρουσιάσει κανένα τέτοιο σχέδιο, ώστε να ζητήσει από τον Πρόεδρο της ΝΔ να το       υπερασπιστούν από κοινού.
      Δεν έχει κοινές θέσεις, ούτε καν με τους υπουργούς του και ακόμη περισσότερο με τους         βουλευτές του κόμματός του.
      Και πώς να υπάρχει εθνική γραμμή όταν ο κ. Βενιζέλος, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο             της Δημοκρατίας προχθές, δήλωνε ότι οι «διαπραγματεύσεις ξεκινάνε αύριο», δηλαδή ότι θα       ξεκινούσαν μόλις χθες.
      Όμως, όταν ένας πρωθυπουργός, ένας αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πάνε στο         εξωτερικό μαζί, κάτι ζητάνε από κοινού ή κάτι πάνε να διαπραγματευθούν μαζί. Άρα πρέπει να          έχουν κοινή θέση από πριν. Και τέτοια θέση δεν υπάρχει.
      Αυτό ακριβώς έλεγε σήμερα, μιλώντας στη Βουλή ακόμη και η υπουργός Παιδείας κα Α.       Διαμαντοπούλου. Ότι, δηλαδή, «η διαπραγμάτευση των επόμενων ημερών θέλει εθνικό       πλαίσιο, θέλει πλαίσιο, στόχους και κόκκινες γραμμές».

·         Ο κ. Παπανδρέου, είτε δεν έχει ενημερώσει ούτε καν τους υπουργούς του, είτε δεν ξέρει ούτε καν ο ίδιος τι θέσεις πρέπει να πάρει ή ποια είναι η εθνική του γραμμή.
      Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδης (μιλώντας στο Real FM)    αποκάλυπτε:
      «Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες σ’ αυτή τη λεπτή φάση των διαπραγματεύσεων. Τώρα αν       αποφασίζουν χωρίς εμάς αυτό είναι λάθος».
      Στην ίδια συνέντευξη ομολογούσε πως δεν ξέρει που βρισκόμαστε και που πάμε. Και      διερωτάτο:
      «Μήπως είναι η ώρα να δούμε που βρισκόμαστε και ύστερα να δούμε που θα πάμε;».

·         Ο κ. Παπανδρέου ζητά στήριξη σε κάτι που δεν ξέρουμε. Δεν μας έχει δώσει -παρόλο που το ζητήσαμε επανειλημμένα- ούτε καν τις επιστολές που έστειλαν ο ίδιος και ο κ. Βενιζέλος στην Τρόικα. 
      Ποιες δεσμεύσεις ανέλαβαν; 
      Είναι δυνατό να συμφωνήσει κανείς με κάτι που δεν ξέρει;
      Είναι δυνατό να νομιμοποιήσει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αυτά που δεν     ξέρει;
      Είναι δυνατό να δεσμεύσει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ολόκληρη τη χώρα στο       λάθος και ενδεχομένως στις παρασκηνιακές δεσμεύσεις του κ. Παπανδρέου;

·         Ο κ. Παπανδρέου δεν είχε ποτέ και δεν έχει ούτε τώρα ως στόχο τη συνεννόηση. Εάν αυτό επιθυμούσε, δεν θα εξύβριζε -μισή ώρα πριν τη συνάντηση- τη Νέα Δημοκρατία και τον Πρόεδρό της. Και δεν θα έβαζε τον κ. Βενιζέλο να συνεχίσει -την ώρα της συνάντησής του με τον κ. Σαμαρά- από το βήμα της Βουλής, με ακόμη πιο ακραίες εκφράσεις, την επίθεσή του.
      Δεν μπορεί τη μία να ισχυρίζεται ότι τάχα «ο Σαμαράς γνωρίζει και τον συκοφαντεί» και την ίδια       ώρα να προσποιείται ότι θέλει… το «συκοφάντη» μαζί του.
     
·         Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς θα πάει στις Βρυξέλλες όπως κάνει εδώ και ενάμιση χρόνο ανταποκρινόμενος στο εθνικό του καθήκον. Δεν θα πάει όμως μαζί με τον πρωθυπουργό. Δεν βοηθιέται η χώρα με σύμπραξη στο κακό, στο λάθος. Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως πάντα, θα υπερασπιστεί μια άλλη πολιτική που μπορεί να βγάλει πιο γρήγορα τη χώρα από τα αδιέξοδα που την οδήγησε, η πολιτική Παπανδρέου.