Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Νεκρός ο Καντάφι μετά την πτώση της Σύρτης

O εκτελών χρέη πρωθυπουργού της Λιβύης, Μαχμούντ Τζιμπρίλ επιβεβαίωσε το θάνατο του έκπτωτου ηγέτη της χώρας, Μουάμαρ Καντάφι.
 
NAFTEMPORIKI.GR
 
Ο έκπτωτος ηγέτης της Λιβύης σκοτώθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες μετά την κατάληψη της γενέτειράς του και τελευταίου προπυργίου των υποστηρικτών του από δυνάμεις της μεταβατικής κυβέρνησης, Σύρτης, όπως επιβεβαίωσε ο εκτελών τα χρέη πρωθυπουργού Μαχμούντ Τζιμπρίλ.
Βίντεο που φέρονται να δείχνουν σκηνές από τη σύλληψή του, αλλά και τη σορό του, μεταδίδονται από πολλά τηλεοπτικά δίκτυα.
«Περιμέναμε αυτή τη στιγμή εδώ κα ιπολύ καιρό. Ο Μουάμαρ Καντάφι σκοτώθηκε», δήλωσε ο Τζιμπρίλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά από ώρες συγκεχυμένων πληροφοριών από τη Λιβύη.
«Επιβεβαιώνουμε ότι όλα τα κακά, και ο Καντάφι, έχουν εξαφανιστεί από την αγαπημένη μας χώρα. Είναι καιρός να δημιουργήσουμε μία νέα Λιβύη, μία ενωμένη Λιβύη», πρόσθεσε ο Τζιμπρίλ. «Ένας λαός, ένα μέλλον», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι αύριο θα γίνει η επίσημη ανακήρυξη της απελευθέρωσης της Λιβύης, κάτι που αποτελούσε προϋπόθεση για να τεθεί χρονοδιάγραμμα για τη διενέργεια εκλογών.
Ο Τζιμπρίλ ανέφερε ακόμη ότι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν το γιο του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ να εγκαταλείπει τη Σύρτη με αυτοκινητοπομπή. Κάλεσε επίσης τις αρχές της Αλγερίας να παραδώσουν στη Λιβύη τα μέλη της οικογένειας του Καντάφι που ζουν εκεί.
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκε εξακολουθούν να μην είναι ξεκάθαρες. Ο Τζιμπρίλ ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ θα δημοσιοποιήσει περισότερες λεπτομέρειες το αργότερο την Παρασκευή.
Πληροφορίες που μεταδίδουν το Reuters και το BBC αναφέρουν ότι ο Καντάφι κρυβόταν σε τρύπα στη Σύρτη και ικέτεψε τους μαχητές της μεταβατικής κυβέρνησης να μην πυροβολήσουν. Αξιωματούχοι της μεταβατικής κυβέρνησης επισημαίνουν ότι ο έκπτωτος ηγέτης υπέκυψε σε τραύματα που είχε υποστεί στη διάρκεια συγκρούσεων.
Εν τω μεταξύ, το Al Jazeera μετέδωσε εικόνες του Καντάφι, τραυματισμένου αλλά ζωντανού όταν πιάστηκε αιχμάλωτος από μαχητές.
Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι είχε πραγματοποιήσει αεροπορική επιδρομή νωρίτερα σήμερα εναντίον αυτοκινητοπομπής κοντά στη Σύρτη, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί αν το περιστατικό συνδέεται με το θάνατο του Καντάφι.
Συγκεχυμένες είναι επίσης οι πληροφορίες για την τύχη του έτερου γιου του, Μοτασίμ. Το Al Jazeera μετέδωσε ότι συνελήφθη ζωντανός, ωστόσο, επικαλούμενο ανώτατο αξιωματούχο του Συμβουλίου το Reuters αναφέρει ότι έπεσε νεκρός, μαχόμενος για να αποφύγει τη σύλληψη.
Νωρίτερα, οι δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου ανακοίνωσαν ότι έχουν καταλάβει και τις τελευταίες θέσεις που ήλεγχαν υποστηρικτές του Καντάφι στη γενέτειρά του και τελευταίο σημαντικό προπύργιο των υποστηρικτών του, Σύρτη.
Η διεθνής κοινότητα για το θάνατο του Καντάφι

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ανέφερε ότι ο θάνατος του Καντάφι «σηματοδοτεί μια ιστορική μετάβαση στη Λιβύη».
Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ στην οποία αναφέρουν: «Ο υποτιθέμενος θάνατος του Μουάμαρ Καντάφι σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής δεσποτισμού και καταπίεσης, υπό το καθεστώς των οποίων υπέφερε για πολύ καιρό ο λιβυκός λαός. Σήμερα η Λιβύη μπορεί να γυρίσει σελίδα στην ιστορία της και να αγκαλιάσει ένα νέο δημοκρατικό μέλλον».
«Είναι το ξεκίνημα μιας νέας εποχής, η αρχή της δημοκρατίας και της επανασύστασης της Λιβύης», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλάν Ζουπέ.
«Αυτό βάζει τέλος σε έναν αιματηρό πόλεμο που ο Καντάφι διεξήγαγε εναντίον του λαού του. Ο δρόμος είναι πλέον ανοιχτός για μια νέα πολιτική αρχή, με ειρήνη. Η Γερμανία είναι ανακουφισμένη και πολύ χαρούμενη», ανέφερε σε ανακοίονωσή της η Ανγκελα Μέρκελ.