Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Νέο σενάριο σύμφωνα με το Bloomberg: Επαναγορά όλου του ελληνικού χρέους από την ΕΕ

Ένα νέο σενάριο, ήλθε μόλις στο προσκήνιο, καθώς δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, -επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ- , αναφέρεται στην πρόθεση της ΕΕ, για επαναγορά του συνόλου του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με το Bloomberg υπάρχει απόρρητο έγγραφο της Ευρωπαικής Ένωσης, το οποίο προβλέπει την επαναγορά του ελληνικού χρέους από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Το έγγραφο λέει ότι η διαδικασία θα είναι ανοικτή σε όλους τους επενδυτές και θα περιλαμβάνει όλα τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Στο σχέδιο περιγράφονται τρόποι προκειμένου η όλη διαδικασία να εξελιχθεί έτσι ώστε να μειωθεί κατά το δυνατό η διάρκεια παραμονής της Ελλάδας σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεωκοπίας».
Κατά τους αναλυτές, η επαναγορά του συνόλου του χρέους από την Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει μέσω τροποποιημένης δημοπρασίας ολλανδικού τύπου με τη χρήση προεξοφλημένων βραχυπρόθεσμων τίτλων που θα εκδοθούν από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). To έγγραφο με ημερομηνία 19 Σεπτεμβρίου παρουσιάζει τον EFSF ως την μοναδική πηγή χρηματοδότησης της όλης διαδικασίας.
Κάθε προσφορά από τους ενδιαφερόμενους θα γινόταν αναλογικά προς το αρχικό αριθμό τίτλων που θα ήθελαν οι ενδιαφερόμενοι με αντάλλαγμα ελληνικά ομόλογα αξίας 100 ευρώ ανά τίτλο. Η συγκεκριμένη διαδικασία εκτιμάται ότι, σε τελική ανάλυση, θα έφερνε μεγαλύτερη μείωση του χρέους σε σχέση με την προγραμματισμένη ανταλλαγή ομολόγων, αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο το συγκεκριμένο εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ.
e-typos.com