Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΝΤ: "Η τρόϊκα επιστρέφει γιατί υπάρχουν οι προϋποθέσεις"

Πρώτα ήταν Μπαρόζο με το ευρωομόλογο, μετά ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων που δεν βλέπει χρεοκοπία μας και τώρα αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Δήλωσε στο Reuters ότι η τρόικα επιστρέφει στην Ελλάδα γιατί οι απαραίτητες αποφάσεις έχουν ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι διαφορετικά η τρόικα δεν θα επέστρεφε,
«Εάν δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις δεν θα επέστρεφαν», είπε χαρακτηριστικά. Αν βγεί και κάτι καλό από την τηλεδιάσκεψη που θα έχουν στις 7 Παπανδρέου - Μέρκελ και Σαρκοζί, τότε θα είναι μια από τις λίγες ημέρες που τα νεα δεν είναι τόσο δυσάρεστα για την ελληνική οικονομία.

Καθόλου τυχαία, η παρέμβαση του Γάλλου υπουργού τόσο μετά την ανακοίνωση του οίκου Moody's για την υποβάθμιση δύο γαλλικών τραπεζών, όσο και πριν την κρίσημη τηλεδιάσκεψη Παπανδρέου-Μέρκελ-Σαρκοζί

Διπλό το μήνυμα του Γάλλου υπουργού τόσο για τους τριγμούς στο γαλλικό τραπεζικό σύστημα, όσο κυρίως σε ό,τι μας αφορά (δείχνοντας και τις προθέσεις ενόψει τηλεδιάσκεψης του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί) με την φράση "Δεν θα υπάρξει ούτε χρεοκοπία της Ελλάδας, ούτε έξοδος από την ευρωζώνη".

Ζεσταίνει το ευρωομόλογο ο Μπαρόζο

Καταλυτικής σημασίας είναι το ευρωομόλογο που επί μήνες ακούμε, αλλά δεν βλέπουμε. Διόλου τυχαία, από το βήμα του ευρωκοινοβουλίου, σήμερα ο Ζ.Μ. Μπαρόζο ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει τις προτάσεις της για την έκδοση ευρωομολόγων

“Θέλω να επιβεβαιώσω ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει σύντομα προτάσεις για την έκδοση ευρωομολόγων”, είπε και συνέχισε αναφερόμενος στην Ελλάδα πως η πρωτοβουλία αυτή, ωστόσο, δεν θα βάλει όμως από μόνη της τέλος στην κρίση της ευρωζώνης, ούτε και απαλλάσσει την Ελλάδα από τις υποχρεώσεις της.

Η κρισιμότητα των στιγμών που διανύουμε φαίνεται από τη στάση των αγορών απέναντι στα ενδεχόμενα γύρω απ' το ελληνικό χρέος ενόψει της τηλεδιάσκεψης.

Αλλαγή κλίματος και άνοδος μετά το πτωτικό άνοιγμα στα χρηματιστήρια

Το Λονδίνο και ο FTSE σημειώνει άνοδο 0,34, στα “πράσινα” ο CAC 40 στο Παρίσι με άνοδο 0,26 και ο DAX στη Φραγκφούρτη σημειώνει άνοδο 0,26.
Θετικό το πρόσημο και στην Αθήνα με τον Γενικό Δείκτη στις 12:38 στο +1,86%

“Το πακέτο” της Αθήνας

Οι μειώσεις των μισθών, αλλά και οι απολύσεις (εφεδρεία και μη) στο Δημόσιο που θα ρίξουν κατακόρυφα τα έξοδα, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων μαζί με άλλες διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και όλα τα υπόλοιπα (εδώ και μήνες συμφωνηθέντα) που τώρα μπαίνουν σε εφαρμογή (καθυστερημένα) είναι τα μόνα χαρτιά στα χέρια του Γ. Παπανδρέου ώστε να πείσει του εταίρους να συνεχίσουν τη στήριξη στην Ελλάδα.

Ωστόσο, με τις φήμες να μην κοπάζουν για συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας, όλοι περιμένουν κάτι παραπάνω από αυτή την τηλεδιάσκεψη. Νωρίτερα από τη τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στις 16.00, με αντικείμενο την παρακολούθηση της εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Στην Αθήνα, από χθες το μεσημέρι τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά, ενώ μια πολύ κρίσιμη συνάντηση έγινε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή με την συμμετοχή όλου του οικονομικού επιτελείου αλλά και της ηγεσίας της Εθνικής Τράπεζας. Το απόγευμα επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Γερμανό, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και τον Γάλλο υπουργό, Φρανσουά Μπαρουέν.

Επισήμως, οι συνομιλίες αυτές είχαν αντικείμενο την υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και το νέο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας.

Νωρίτερα πάντως επικράτησε σύσγχιση όταν το πρακτορείο Reuters μετέδιδε οτι το απόγευμα θα γίνει έκτακτη συνάντηση Μερκελ - Σαρκοζί - Βαν Ρομπάϊ.

Μια ώρα αργότερα, ανακοινώθηκε οτι ουδέποτε είχε προγραμματισθεί συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί αλλά οτι αύριο θα γίνει έκτακτη τηλεδιάσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο και την Γερμανίδα Καγκελάριο, ενόψει και του ΕΚΟΦΙΝ της Παρασκευής...

Μέσα σ' όλα αυτά και ενώ η Μέρκελ συνάντησε στο Βερολόνο τον Φινλανδό πρωθυπουργό για να συζητήσουν το θέμα των εγγυήσεων που ζητά το Ελσίνκι από την Αθήνα για την παροχή του δεύτερου πακέτου στήριξης, το Βέλγιο μας έδινε ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι Βέλγοι βουλευτές ενέκριναν την ευρωπαϊκή συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Η εγγύηση του βελγικού κράτους στο δεύτερο σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας, που αυξάνεται από τα 15,3 στα 34,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών, πολλοί από τους οποίους όμως κατήγγειλαν την έλλειψη οικονομικής ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι είχε προηγηθεί:

Γαλλική κυβερνητική πηγή είχε δηλώσει στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας θα κάνουν αργότερα σήμερα δηλώσεις για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχαν χθες Δευτέρα τηλεφωνική συνομιλία και δήλωσαν "αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο" για να κατευνάσουν την κρίση αξιοπιστίας της Ελλάδας και της ευρωζώνης.

"Ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος", είχε υπογραμμίσει αυτή η πηγή. "Επικοινώνησε με την Άγγελα Μέρκελ χθες για να συμφωνήσουν τις θέσεις που θα δημοσιοποιήσουν σήμερα. Θα αναλάβουν δράση σήμερα", είχε επισημάνει η γαλλική κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Τελικά το γραφείο του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί διέψευσε σήμερα ότι η Γαλλία και η Γερμανία ετοιμάζονταν να δημοσιοποιήσουν μία κοινή ανακοίνωση σχετικά με την Ελλάδα, όπως είχε αναφέρει νωρίτερα μία γαλλική κυβερνητική πηγή στο Ρόιτερς.

"Δεν θα υπάρξει καμία γαλλογερμανική πρωτοβουλία σήμερα", δήλωσε ένας αξιωματούχος του γραφείου του Σαρκοζί.

Το μήνυμα των Κινέζων

Ενώ τα πάντα είναι ανοιχτά με τα χρηματιστήρια να κάνουν “βουτιές στο κόκκινο” από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο έστειλε το μήνυμα ότι η Κίνα θα “συμβάλλει περισσότερο σε μια ισόρροπη παγκόσμια ανάπτυξη”, αν και σε επίπεδο άμεσης στήριξης με αγορά ομολόγων ευρωπαϊκών χωρών εμφανίστηκε ως τώρα διστακτική.

Ο Ουέν Τζιαμπάο σημείωσε πως το Πεκίνο προτίθεται να κάνει περισσότερες επενδύσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ επισήμανε ότι πρέπει να αποτραπεί η περαιτέρω διόγκωση των κρατικών χρεών και να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις χρέους.

Μόλις χθες η φήμη και μόνο ότι η Κίνα αγοράζει Ιταλικά ομόλογα έδωσε ανάσα στις αγορές παγκοσμίως, το κλίμα όμως άλλαξε άμεσα όταν φάνηκε ότι οι Κινέζοι είχαν απλά καλές προθέσεις και δεν προχώρησαν σε πράξεις.

Εκτίμησε ότι “η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα πάρει πολύ καιρό και θα είναι κοπιώδης και περίπλοκη”. Όπως είπε, “τα ποσοστά της ανεργίας στις μεγαλύτερες οικονομίες συνεχίζουν να είναι υψηλά, και οι αναδυόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις”.

NEWSIT.GR