Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Κώστας Κόλλιας: «Ομολογία αποτυχίας της Κυβέρνησης με νέο κεφαλικό φόρο»

Με αφορμή την επιβολή νέου φόρου στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Κάθε φορά που αυτή η Κυβέρνηση παραδέχεται την αποτυχία της, ο ελληνικός λαός προετοιμάζεται για νέο πλήγμα. Αυτή τη φορά ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, ο πολιτικά υπεύθυνος για τη λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, ομολόγησε την αδυναμία του να πατάξει τη φοροδιαφυγή και ανακοίνωσε νέα έκτακτο φόρο στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ομολόγησε δηλαδή ότι, επειδή η Κυβέρνηση αδυνατεί να βρει όσους έχτισαν επαύλεις με μαύρο χρήμα, θα εισπράξει το έλλειμμα από όλους αδιακρίτως. Επιχείρησε μάλιστα να αμβλύνει τις αντιδράσεις, χαρακτηρίζοντας «κοινωνικά δίκαιο» το μέτρο, επειδή η εισφορά θα είναι κλιμακούμενη.
Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για μία ακόμα οριζόντια φορολόγηση που δεν κάνει καμία διάκριση ανάμεσα στους έχοντες και τους μη έχοντες. Και αυτό διότι ο λογαριασμός της ΔΕΗ δεν μπορεί να διακρίνει όσους, για παράδειγμα, κληρονόμησαν ένα ακίνητο αλλά έχουν χαμηλό εισόδημα, δεν μπορεί να ξεχωρίσει όσους έμειναν άνεργοι το τελευταίο διάστημα, δεν μπορεί να γνωρίζει την φοροδοτική ικανότητα κάθε ιδιοκτήτη. Αυτό εξ ορισμού σημαίνει ότι η εισφορά δεν μπορεί να είναι κοινωνικά δίκαιη. Επιπλέον, ιδιαίτερα για το 2011, ας αναλογιστούμε τι σημαίνει η είσπραξη του συνόλου της εισφοράς για νοικοκυριά που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.
Εκτός αυτού, πρόκειται για ένα μέτρο του ποδαριού, χωρίς κανένα σχεδιασμό, που καταδεικνύει τον πανικό και την έλλειψη σοβαρότητας της κυβέρνησης. Κατ’ αρχήν υπάρχει θέμα με το πώς θα επιλυθούν τυχόν διαφωνίες ανάμεσα σε ενοικιαστές και ιδιοκτήτες. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με ιδιοκτήτες, οι οποίοι αδυνατούν να εισπράξουν ενοίκια και, ιδιαίτερα, με όσους έχουν εμπορικά καταστήματα, οι οποίοι μάλιστα θα κληθούν να πληρώσουν ιδιαίτερα υψηλή εισφορά. Μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται με ενοικιαστές που θα κληθούν να πληρώσουν το χαράτσι της εισφοράς, ενώ διαμένουν σε ακίνητο που ανήκει σε πολύτεκνο. Επιπλέον, υπάρχει αμφιβολία για τον τρόπο υπολογισμού, εάν δηλαδή θα γίνει με βάση την τιμή ζώνης ή την αντικειμενική αξία. Αν γίνει με βάση την τιμή ζώνης, δεν θα υπολογίζεται η παλαιότητα του ακινήτου, η οποία έχει προφανείς επιπτώσεις στην πραγματική του αξία. Αν γίνει με βάση την αντικειμενική αξία, από το 2012 που θα υπάρξουν αυξήσεις, οι εισφορές θα εκτοξευθούν. Επομένως και πάλι η αρχή της αναλογικότητας παραβιάζεται. Τέλος, φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει καμία πρόνοια για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, ούτε κάποιο αφορολόγητο όριο.
Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και άλλα προβλήματα με την εφαρμογή του μέτρου. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή οι οφειλές καταναλωτών προς την ΔΕΗ είναι 420 εκατομμύρια ευρώ. Είναι επομένως αμφίβολο εάν θα πληρωθούν οι εισφορές και τι θα σημάνει για τη ΔΕΗ η συσσώρευση ακόμα περισσότερων ληξιπρόθεσμων λογαριασμών. Ακόμη, ίσως υπάρξουν επιπλοκές στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων.
Η ουσία είναι ότι αυτό το μέτρο, το έκτο κατά σειρά εις βάρος των ακινήτων, αποδεικνύει ότι η συνταγή είναι λάθος. Η επαναφορά του φόρου μεταβίβασης, η αύξηση των φόρων κληρονομιάς και γονικής παροχής, των τεκμηρίων διαβίωσης, η μείωση του αφορολόγητου ορίου στον φόρο ακίνητης περιουσίας -  όλα αυτά το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να ισοπεδώσουν μιαν άλλοτε υγιή οικοδομική δραστηριότητα και να συμβάλουν στην ύφεση. Η Κυβέρνηση αντί να δώσει αναπτυξιακά κίνητρα και να βρει χρήματα από τους επιτήδειους που τα κρύβουν, στρέφεται αδιακρίτως κατά πάντων. Έπειτα από 7-8 φορολογικά νομοσχέδια δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα για το νοικοκύρεμα του κράτους, οδηγεί όμως ταχύτατα τους έντιμους φορολογούμενους στη φτώχεια.»