Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Αναγνώριση πλασματικών ετών και για δεύτερη σύνταξη - H ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η εξαγορά χρόνου ασφάλισης θα είναι δυνατή και σε περίπτωση λήψης δεύτερης σύνταξης υπό προϋποθέσεις. Ωφελημένοι από τη ρύθμιση είναι οι ασφαλισμένοι που έχουν τουλάχιστον 3.600 ημέρες ή 12 χρόνια πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης και θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την 1/1/2011 και μετά.
Τη δυνατότητα εξαγοράς και δεύτερης σύνταξης με την αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης δίνει το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο της, αναδρομικής από την 1/1/2011, εφαρμογής των μέτρων που έρχονται ως αντιστάθμισμα στις αυξήσεις των ορίων ηλικίας και των απαιτούμενων ετών ασφάλισης.

Στην εγκύκλιο που έστειλε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, τονίζεται ότι "σε περίπτωση λήψης δεύτερης σύνταξης με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν από 1.1.2011 και μετά, θα είναι δυνατή η αναγνώριση χρόνου ασφάλισης. Αντίθετα, στις περιπτώσεις λήψης δεύτερης σύνταξης με προϋποθέσεις που δεν μεταβλήθηκαν με το άρθρο 10 του ν. 3863/2010, δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης (με εξαίρεση την αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας, η οποία γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1358/1983)". Με τον τρόπο αυτό ο ασφαλισμένος αποκτά το δικαίωμα να κατανέμει τα αναγνωριζόμενα πλασματικά χρόνια στα ταμεία από τα οποία μπορεί να συνταξιοδοτηθεί.


Από τα έτη ασφάλισης που θα ζητείται η αναγνώρισή τους θα αφαιρείται κάθε άλλος πραγματικός ή πλασματικός χρόνος που έχει ήδη αναγνωριστεί ή μπορεί να αναγνωριστεί βάσει διατάξεων ή αποφάσεων των διοικητικών συμβουλίων των ασφαλιστικών οργανισμών. Εξαίρεση αποτελεί ο χρόνος ασφάλισης που έχει αναγνωριστεί από πολιτικούς πρόσφυγες.

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν, ωστόσο, ότι στην περίπτωση που τελικά δεν θεμελιωθεί δικαίωμα συνταξιοδότησής τους, "οι εισφορές που έχουν καταβληθεί για την αναγνώριση των χρόνων δεν θα επιστρέφονται".
Αυτοί που μπορούν να επωφεληθούν από τη ρύθμιση είναι οι ασφαλισμένοι που έχουν τουλάχιστον 3.600 ημέρες ή 12 χρόνια πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης και θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την 1/1/2011 και μετά με τις χειρότερες προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν από αυτή την ημερομηνία και μετά, με βάση τον νέο ασφαλιστικό νόμο.

Αντίθετα δεν ωφελούνται όσοι θεμελιώνουν ή κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31.12.2010 και όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά, με προϋποθέσεις που δεν τροποποιούνται (π.χ. γονείς ή σύζυγοι αναπήρων - συνταξιοδοτούμενοι, άνδρες που συνταξιοδοτούνται με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης και ηλικία 65 ετών).

Επίσης, δεν ωφελούνται οι μητέρες ανηλίκων τέκνων που ασφαλίστηκαν μέχρι τις 31/12/1992 και θεμελιώνουν ή κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι τις 31/12/2010, εκτός και αν επιλέξουν να μη συνταξιοδοτηθούν με αυτές τις διατάξεις, αλλά με τα αυξημένα όρια ηλικίας που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου και μετά.

Οι μητέρες ανηλίκων που ασφαλίστηκαν από την 1/1/1993 και μετά θα έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν πλασματικά χρόνια από την 1/1/2013, αφού καταργούνται τα ειδικά - χαμηλότερα όρια συνταξιοδότησής τους.

Μέχρι και 7 έτη από το 2014 και μετά
Τα χρόνια που μπορούν να αναγνωριστούν

Τα χρόνια που μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει είναι μέχρι τέσσερα για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν για το έτος 2011, μέχρι πέντε για το 2012, μέχρι έξι για το 2013 και μέχρι επτά για το 2014 και μετά. Τα χρόνια που μπορούν να αναγνωριστούν είναι τα εξής:

  • Τα χρόνια σπουδών σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό εφόσον υπάρχει πτυχίο, σπουδών σε μέσες τεχνικές και επαγγελματικές σχολές (μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας και αν δεν υπάρχει ασφάλιση), απόκτησης διπλώματος επαγγελματικής κατάρτισης από ΙΕΚ και διπλώματος ξεναγών.

Ο χρόνος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα επίσημα ακέραια χρόνια σπουδών της σχολής. Για όσους σπούδασαν σε ΤΕΙ θα αναγνωρίζεται και η εξάμηνη πρακτική άσκηση.

  • Τα κενά διαστήματα μετά την πρώτη φορά που ασφαλίστηκε κάποιος, υπό την προϋπόθεση ότι το κάθε κενό δεν θα είναι λιγότερο από έναν πλήρη ημερολογιακό μήνα.
  • Ο χρόνος της στρατιωτικής υπηρεσίας, όπου θα αναγνωρίζονται 30 ημέρες ασφάλισης για κάθε μήνα, αντί των 25 που είναι για όλες τις άλλες περιπτώσεις.
  • Ο χρόνος απεργίας, ο οποίος θα προκύψει με βεβαίωση του εργοδότη.
  • Ο χρόνος μαθητείας έως δύο χρόνια, στον οποίο περιλαμβάνονται η συμμετοχή σε προγράμματα Stage.
  • Εως και πέντε χρόνια για τα παιδιά. Μπορεί να αναγνωριστεί ένας χρόνος για το πρώτο, δύο για το δεύτερο και δύο για το τρίτο. Το δικαίωμα το έχουν πλέον συγχρόνως και οι δύο γονείς που είναι ασφαλισμένοι σε φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης, με τις ίδιες προϋποθέσεις και ανεξάρτητα από τον χρόνο γέννησης των παιδιών. Στην περίπτωση ασφάλισης σε περισσότερους από έναν φορέα κύριας και επικουρικής ασφάλισης ή στο Δημόσιο η αναγνώριση ασκείται στον ένα φορέα που θα επιλέξει ο ενδιαφερόμενος. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος πλασματικός χρόνος δεν μετρά για τη συμπλήρωση των χρονικών προϋποθέσεων για τη συνταξιοδότηση των γονιών ανήλικων ή ανάπηρων παιδιών και των ελάχιστων ημερών ασφάλισης στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
  • Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας, μέχρι 300 ημέρες, και τακτικής ανεργίας, επίσης 300 μέρες, μετρούν για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
  • Ο χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας.
  • Μέχρι δύο χρόνια εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών, εφόσον υπάρχει βεβαίωση του εργοδότη.
  • Ο χρόνος προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης για το αδίκημα της ανυπακοής ή της ανυποταξίας για θρησκευτικές ή ιδεολογικές πεποιθήσεις. Ο ασφαλισμένος πρέπει να προσκομίσει αποφυλακιστήριο.
  • Ο χρόνος που μεσολαβεί από την απόκτηση του πτυχίου μέχρι και την απόκτηση της άδειας άσκησης του επαγγέλματος για τους ασφαλισμένους στον Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, την Ειδική Προσαύξηση και τον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ).

Ο χρόνος αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ πριν από την εγγραφή τους στα μητρώα του Ταμείου και μέχρι πέντε χρόνια, στην περίπτωση που δεν έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές.

Θεμελίωση δικαιώματος
Παραδείγματα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης

Ασφαλισμένος που θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 12.000 πραγματικές ημέρες ασφάλισης το 2025 στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (άρα έχει το δικαίωμα αναγνώρισης χρόνων ασφάλισης 7 ετών). Εστω ότι έχει τη δυνατότητα αναγνώρισης π.χ. στρατιωτικής θητείας και σπουδών και έχει ασφαλιστεί κατά τη διάρκεια της ζωής του στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στον ΟΑΕΕ.

Δικαιούται να αναγνωρίσει τον χρόνο στρατιωτικής θητείας (ή όσο χρόνο από αυτόν επιθυμεί) στον έναν από τους δύο φορείς και τον χρόνο σπουδών (ή όσο χρόνο από αυτόν επιθυμεί) στον άλλο φορέα κατ' επιλογή του ή να αναγνωρίσει τόσο τον χρόνο στρατιωτικής θητείας όσο και τον χρόνο σπουδών σε έναν από τους δύο φορείς κατ' επιλογή του.

Δεν μπορεί, όμως, να αναγνωρίσει τμήμα του χρόνου σπουδών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ένα άλλο μέρος στον ΟΑΕΕ.

Μητέρα ανήλικου παιδιού, 52 ετών, έχει πραγματοποιήσει στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι 31.12.2010 5.000 ημέρες ασφάλισης, έχει ανήλικο παιδί και έχει 2 χρόνια εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών (χρόνος που προβλέπεται από το άρθρο 40 του ν. 2084/92). Αν το 2013 υποβάλει αίτηση αναγνώρισης του χρόνου εκπαιδευτικής άδειας, θα κριθεί με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που απαιτούνται το 2010 (5.500 ημέρες ασφάλισης και 55 ετών για πλήρη σύνταξη ή 50 ετών για μειωμένη).

Ως εκ τούτου, η ασφαλισμένη αυτή δεν επηρεάζεται από την αύξηση του ορίου ηλικίας από 1.1.2011 (άρθρο 10 παρ. 17 του ν. 3863/2010).

Ανδρας που μέχρι 31.12.2010 έχει συμπληρώσει 33 έτη ασφάλισης στο Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. και ηλικία 58 ετών, υποβάλλει εντός του 2014 αίτηση αναγνώρισης 2 ετών στρατιωτικής υπηρεσίας και 3 έτη λόγω σπουδών. Στην περίπτωση αυτή δεν είναι δυνατή η συνταξιοδότηση με προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι 31.12.2010 (35 έτη ασφάλισης και ηλικία 60 ετών), καθώς η αίτηση υποβάλλεται μετά την 31.12.2013.

Στην περίπτωση αυτή θα συνταξιοδοτηθεί με τις προϋποθέσεις που ισχύουν το 2011 (36 έτη ασφάλισης και ηλικία 60 ετών), ενώ δεν μπορεί αθροιστικά να αναγνωρίσει περισσότερα από 4 έτη.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ
Πόσο θα κοστίσει η εξαγορά στους ασφαλισμένους

Το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει ο ασφαλισμένος για την εξαγορά πλασματικών ετών είναι, ανάλογα με την περίπτωση, το εξής:

Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τα νέα αυξημένα όρια από 1/1/2011 μέχρι 31/12/2014, το ποσό για την εξαγορά του χρόνου της στρατιωτικής θητείας μειώνεται κατά 30%. Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 το ποσό μειώνεται κατά 50%, ανεξάρτητα από το αν θα καταβληθεί εφάπαξ καταβολή, σε δόσεις ή με παρακράτηση από το ποσό της σύνταξης. Δεν μπορεί να είναι κατώτερο, ωστόσο, από το ποσό που προκύπτει με βάση το 25πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για ένα χρόνο, το κόστος είναι 2.014,20 ευρώ.

Ο χρόνος προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης για το αδίκημα της ανυπακοής ή της ανυποταξίας αναγνωρίζεται και εξαγοράζεται χωρίς τις μειώσεις που προβλέπονται στην αναγνώριση στρατιωτικής υπηρεσίας.

Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών αναγνωρίζεται τόσο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης και εξαγοράζεται βάσει του ποσοστού εισφοράς του ασφαλισμένου και του εργοδότη που ισχύει σε κάθε ασφαλιστικό φορέα επί του 25πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας, τακτικής ανεργίας και απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας αναγνωρίζονται χωρίς εξαγορά.

Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και ο χρόνος απεργίας εξαγοράζονται βάσει του ποσοστού εισφοράς του ασφαλισμένου και του εργοδότη που ισχύει σε κάθε ασφαλιστικό φορέα και των αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης ή των αποδοχών του τελευταίου μήνα πλήρους απασχόλησης. Οι μηνιαίες αποδοχές επί των οποίων υπολογίζεται η αναγνώριση δεν μπορούν να υπολείπονται του 25πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

Ο χρόνος σπουδών, ο χρόνος παιδιών, τα κενά ασφάλισης και ο χρόνος μαθητείας εξαγοράζονται από τον ασφαλισμένο με την καταβολή για κάθε μήνα αναγνώρισης ποσού που υπολογίζεται με ποσοστό 20% (για τους φορείς κύριας ασφάλισης) και 6% (για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης) επί του 25πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, όπως έχει διαμορφωθεί κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης αναγνώρισης.

Η αναγνώριση του χρόνου που μεσολαβεί από την απόκτηση του πτυχίου μέχρι και την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στους ασφαλισμένους στον Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΕΤΑΑ) γίνεται με εισφορά ίση με το 20% και 6% αντίστοιχα επί του 25πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. Για την αναγνώριση του χρόνου αυτού στην ειδική προσαύξηση καταβάλλεται εισφορά ίση με το εκάστοτε ισχύον ασφάλιστρο άνω πενταετίας -σήμερα είναι 12%- επί του 25πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

Η αναγνώριση χρόνου ασφάλισης στην Ειδική Προσαύξηση και του Κλάδου Μονοσυνταξιούχων, γίνεται εκτός του Τομέα Σύνταξης και του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, και στην Ειδική Προσαύξηση με καταβολή εισφοράς που είναι ίση με το προβλεπόμενο ασφάλιστρο -σήμερα είναι 12%- επί του 25πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. Για τον κλάδο Μονοσυνταξιούχων είναι υποχρεωτική η αναγνώριση του χρόνου ασφάλισης που αναγνωρίζεται στο ΤΣΑΥ, με καταβολή της προβλεπόμενης εισφοράς.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ
ethnos.gr