Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Εγκύκλιος: Διαδοχική ασφάλιση στο Δημόσιο – Αναδρομικά στο ΙΚΑ οι νέοι υπάλληλοι



Οδηγίες για τα θέματα της «διαδοχικής ασφάλισης», σύμφωνα με το νέο Ν.3863/2010 που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο (δείτε την αναλυτικά), τίθεται σε ισχύ η αναδρομική, υποχρεωτική ένταξη όλων των νέων υπαλλήλων του Δημοσίου στο καθεστώς ασφάλισης του ΙΚΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Επίσης, αυξάνουν τα όρια ηλικίας στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα.
Στα θετικά εγγράφονται ότι για πρώτη φορά προβλέπεται η αναγνώριση πλασματικών χρόνων και ότι παρέχεται δικαίωμα συνταξιοδότησης με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις και στους δύο γονείς δημοσίους υπαλλήλους με τρία παιδιά και άνω.
Βασική ρύθμιση του νέου νόμου είναι η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας για άνδρες και γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους. Μεγάλοι χαμένοι, είναι όσοι δεν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης κατά τη μεταβατική περίοδο εξίσωσης των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών, διότι δεν συμπληρώσαν την 25ετία.
Στους αναλυτικούς πίνακες της εγκυκλίου περιλαμβάνονται όλες οι περιπτώσεις για τη διαδοχική ασφάλιση (δημόσιο, ΤΣΜΕΔΕ, βουλευτές κ.α), αλλά και οδηγίες για την υποχρεωτική ένταξη όλων των νέων υπαλλήλων στο καθεστώς ασφάλισης του ΙΚΑ . Επίσης, διευκρινίζεται η διαδικασία αναγνώρισης του πλασματικού χρόνου ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων. Σε όλες τις περιπτώσεις παρατίθενται ενδεικτικά παραδείγματα.
(Πατήστε εδώ για να δείτε τη διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για τη διαδοχική ασφάλιση)

eklogika.gr