Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Μάχη με τις φλόγες σε ολόκληρη τη χώρα

Τουλάχιστον 111 φωτιές ξέσπασαν την Παρασκευή σε ολόκληρη τη χώρα, και οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής δηλώνουν ότι υπάρχουν ενδείξεις για σχέδιο εμπρηστών

Στον Έβρο η μεγάλη πυρκαγιά χαρακτηρίζεται πλέον ελεγχόμενη, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Αριστείδης Γιαννακιδης. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω των ανεμών, αλλά δεν κινδυνεύουν οικισμοί.
Η πυρκαγιά στον Έβρο κατακαίει για τέταρτη ημέρα δασικές εκτάσεις, έχοντας αποτεφρώσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 47 χιλιάδες στρέμματα. Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Παναγιώτης Μπονάτσος, χθες εκδηλώθηκαν δυο ακόμη μέτωπα στην περιοχή, ενέργεια την οποία απέδωσε σε εμπρησμό. Πρόσθεσε ότι σήμερα Σάββατο υπάρχει μικρή πρόοδος στην πυρόσβεση και δεν κινδυνεύουν οικισμοί.
Στον Έβρο επιχειρούν 132 πυροσβέστες με 67 οχήματα, 80 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 8 αεροπλάνα (εκ των οποίων, τα 2 γαλλικά και τα 2 ισπανικά) και δύο ελικόπτερα.
Σε εξέλιξη παραμένουν οι πυρκαγιές στη Γαβρολίμνη Ναυπάκτου, στο Πάπαρι Αρκαδίας, στο Μαλανδρίνο Φωκίδας και στο Κυλιόμενο Ζακύνθου.

Με απόφαση του γγ. Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρου Μπούφη κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας οι τοπικές κοινότητες Πάπαρι, Αγριακόνα, Δάφνη, Καλτεζές και Μαυρόγιαννη του Δήμου Τριπόλεως.
Δεκάδες, πάντως, είναι τα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί ότι το Σαββατοκύριακο θα είναι δύσκολο, λόγω των ισχυρών ανέμων που θα πνέουν σε διάφορα σημεία της χώρας.

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στους νομούς Έβρου, Αιτωλοακαρνανίας, Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, στο δυτικό τμήμα της Λακωνίας, στις Κυκλάδες, τις Βόρειες Σποράδες, τη Λήμνο και τη Θάσο.
ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Με απόφασή της, η Π.Ε. Κορινθίας απαγορεύει την κυκλοφορία σε 8 δασικές περιοχές του νομού, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν και σημεία ελέγχου με ευθύνη των εκάστοτε Δήμων. Στη σχετική ανακοίνωση – απόφαση αναφέρονται τα εξής: «Το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Αυγούστου 2011, ο κίνδυνος Δασικών Πυρκαγιών στο Νομό μας θα είναι πολύ υψηλός. Παρακαλούνται όλοι οι πολίτες και ειδικά όσοι ασχολούνται με αγροτικές, κτηνοτροφικές ή μελισσοκομικές εργασίες, καθώς όσοι βρίσκονται σε τουριστικές εγκαταστάσεις, οργανωμένους χώρους υπαίθριας κατασκήνωσης και οι ελεύθεροι κατασκηνωτές που βρίσκονται εντός, ή συνορεύουν με δασικές εκτάσεις να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προς αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια. Κατόπιν απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, κ. Γ. Δέδε, απαγορεύεται η είσοδος και η παραμονή σε Δασικές περιοχές του Νομού μας. Επίσης, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, για το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Αυγούστου 2011, και κατά τις ώρες από 21:00 έως 06:00, απαγορεύεται η κυκλοφορία στους παρακάτω δρόμους:
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ

1)Φανερωμένης Γερανείων Δρόμος Πίσσια – Παναγιά Φανερωμένη – Ζάστανο
2)Περιοχή Αγ. Μαρίνα – Ζαραβή                             
Μετά την κατασκήνωση Πισσίων στο δρόμο για Αγία Μαρίνα –Ζαραβή – Μαυρολίμνη
3) Περιοχή Σφάκα Θέση Κασιντή, Δασικός δρόμος προς Τσάλικα
4) Περιοχή Σφάκα Σοφικό προς Τσάλικα, Δασικός δρόμος Πίουζας
5) Περιοχή Στήρι Σοφικό θέση Λάκκα προς Στήρι
6) Δάσος Σαραντάπηχου Δέλτα Καρυάς προς Σαραντάπηχο
7) Δάσος Τρικάλων α) Μέση Συνοικία Τρικάλων προς Ζήρεια
β) Μέση Συνοικία Τρικάλων προς Καρυά
8 ) Δάσος Λέχοβας Εγγύς Μονής Κοιμ. Θεοτόκου
Στις παρακάτω περιοχές, με ευθύνη των Δήμων, δημιουργούνται σημεία ελέγχου κυκλοφορίας.


ΘΕΣΗ – ΣΗΜΕΙΟ – ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΔΗΜΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ - ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ

1) Γερμανικός δρόμος – Νέα Πολιτεία Λουτρ.
2) Γερμανικός δρόμος – Ρέμα πεδίου  βολής Λουτρακίου
3) Αγ. Θεόδωροι προς Πράθι – Διασταύρωση  προς Αγ. Μαρίνα
4) Κατσιβίρι – Προφήτης Ηλίας – Βερόρι                                

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ
5) Από Κατακάλι προς Λιχνάρι, μετά το χωριό Κατακάλι
6) Από Αθίκια προς Γαλατάκι – Θέση Μπογδάνι                       
7) Από Αθίκια προς Ρητό – Μετά τα Αθίκια                 

ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΤΡΩΣΤΙΝΗΣ
 
8) Δέλτα Καρυάς προς Σαραντάπηχο            
9) Μέση Συνοικία Τρικάλων προς   Καρυά – Ζήρεια – Λίμνη Δασίου


ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

10) Δρόμος Πανόραμα – Διάσελο Κυνηγού
11) Δάσος Λέχοβας ( εγγύς Μονής   Κοιμ. Θεοτόκου)