Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

“Φλέγεται” η Βρετανία

Πεδίο μάχης για τρίτη νύχτα το Λονδίνο, με τους φόβους να επιβεβαιώνονται. Τουλάχιστον 215 άτομα έχουν ήδη συλληφθεί, ενώ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 25 συλληφθέντες.
Εκτός ελέγχου παραμένει για τρίτη νύχτα η κατάσταση στο Λονδίνο, με τη βρετανική πρωτεύουσα να βρίσκεται στο έλος των συμμοριών, που βρήκαν ευκαιρία εν μέσω των ταραχών να σπάσουν καταστήματα και να κάνουν πλιάστικο. Όλα αυτά ενώ μόλις σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον αποφάσισε να διακόψει τις διακοπές του και να επιστρέψει εσπευσμένα στο Λονδίνο, που ζει μέρες του '80.

Οι νέες συγκρούσεις ξέσπασαν, αρχικά, στο ανατολικό Λονδίνο και η ανησυχία των αρχών τώρα είναι μήπως οι ταραχές συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με το BBC τα επεισόδια άρχισαν όταν αστυνομικοί σταμάτησαν έναν άνδρα για έλεγχο.
Ομάδες νεαρών κυκλοφορούν στους δρόμους, κάνοντας πλιάτσικο, βάζοντας φωτιά σε κτήρια, οχήματα, κάδους απορριμμάτων και σπάνε βιτρίνες μαγαζιώ, πετάνε πέτρες και σπασμένα μπουκάλια στους αστυνομικούς
Όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, πρόκειται για ξέσπασμα βίας, που διαρκεί εδώ και τρεις ημέρες και αποτελεί τις χειρότερες αναταραχές που έχει ζήσει η χώρα εδώ και δεκαετίες.
Το ξέσπασμα βίας από τη μεριά των νεαρών, συχνά κουκουλοφόρων, ήταν το αναπάντεχο και θλιβερό επακόλουθο, της ειρηνικής διαδήλωσης που έγινε το περασμένο Σάββατο, με αφορμή το φόνο ενός υπόπτου από αστυνομικούς και κατέληξε σε συγκρούσεις, πλιάτσικο και πυρπόληση αυτοκινήτων, μηχανών, ακόμη και κτηρίων.
Οι ταραχές άρχισαν αργά το βράδυ του Σαββάτου από τη συνοικία Τότεναμ του βόρειου Λονδίνου, για να απλωθούν στη συνέχεια σχεδόν σε ολόκληρη τη βρετανική πρωτεύουσα, μέχρι χθες, που στο χορό των λεηλασιών μπήκαν το Λίβερπουλ, το Μπέρμινχαμ και το Μπρίστολ.
Η επιθετική δράση των κουκουλοφόρων, ή, των εξαγριωμένων τύπων που συμμετέχουν, έχει μέχρι στιγμής, οδηγήσει στη σύλληψη από την αστυνομία περισσοτέρων των 550 ατόμων - ανάμεσα στα οποία είναι και ένα αγόρι έντεκα μόλις χρόνων.
Τηλεοπτικές εικόνες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, έδειξαν ομάδες ανδρών να τρέχουν στους δρόμους, να σπάνε βιτρίνες , να βάζουν φωτιά σε κτήρια στο Κρόιντον, προάστιο του νότιου Λονδίνου, να αρπάζουν ότι βρουν στα μαγαζιά που υπάρχουν στο διάβα τους, να σπάνε ΑΤΜ και να βάζουν φωτιά σε τουλάχιστον ένα κατάστημα, στο Κλάμχαμ. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στο Λονδίνο για να προεδρεύσει επείγουσας συνεδρίασης της κυβερνητικής ομάδας διαχείρισης κρίσεων Cobra. Σχεδόν δυο χιλιάδες αστυνομικούς κατεβάζει εκτάκτως η Σκότλαντ Γιαρντ στο δρόμο, η πυροσβεστική δεν επαρκεί για να σβήσει τις φωτιές που ξεσπούν η μια μετά την άλλη στις περιοχές του Λονδίνου, αλλά και του Λίβερπουλ και του Μπέρμιγχαμ.