Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

O παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 7 δισεκατομμύρια το 2011

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους αργότερα αυτή την χρονιά, αυξημένος από τα 6 δισεκατομμύρια το 1999.
Ανάμεσα από τώρα και το 2050 , υπολογίζεται πως 2,3 δισεκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα προστεθούν, σχεδόν όσοι ήταν οι κάτοικοι της Γης τόσο πρόσφατα όσο το 1950. Νέες εκτιμήσεις του ΟΗΕ προβλέπουν πως ο ανθρώπινος πληθυσμός θα φτάσει 10,1 δισεκατομμύρια το 2100.

Αυτές οι σημαντικές αυξήσεις αντιπροσωπεύουν την πρωτοφανή παγκόσμια δημογραφική αναστάτωση, σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή του Harvard, David Bloom που δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουνίου 2011 στο περιοδικό Science.

Τα επόμενα σαράντα χρόνια σχεδόν όλη (97%) η προβλεπόμενη αύξηση των 2,3 δις θα είναι στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, με σχεδόν τη μισή από αυτή (49%) στην Αφρική. Αντίθετα οι πληθυσμοί των περισσοτέρων ανεπτυγμένων χωρών θα παραμείνουν μεν στάσιμοι, αλλά θα γηράσουν με λιγότερους ενήλικους σε ηλικία εργασίας για να υποστηρίξουν τους επιζώντες απόμαχους που ζουν από συντάξεις.

Αν και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν άμεσα οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι διαφορετικά από αυτά που αντιμετωπίζουν οι πλούσιες χώρες, σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον οι δημογραφικές προκλήσεις οπουδήποτε είναι δημογραφικές προκλήσεις παντού.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνει αργά στο μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας. Χρειάστηκε μέχρι το 1800 για να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο. Αλλά το περασμένο μισό του αιώνα, ο πληθυσμός έκανε άλμα από 3 σε 7 δισεκατομμύρια. Το 2011 περίπου 135 εκατομμύρια άνθρωποι θα γεννηθούν και 57 εκατομμύρια θα πεθάνουν, μια καθαρή αύξηση 78 εκατομμύρια άνθρωποι.

Αρκετή αβεβαιότητα για αυτές τις προβλέψεις παραμένει. Ανάλογα με το εάν οι γέννες κάθε γυναίκας συνεχίσουν να μειώνονται, ο νούμερο για το 2050 ποικίλει από 8,1 μέχρι 10,6 δις, και οι προβλέψεις του 2100 ποικίλλουν από 6,2 μέχρι 15,8 δισεκατομμύρια.

Οι πληθυσμιακές τάσεις δείχνουν μια στροφή ‘του κέντρου βαρύτητας του δημογραφικού’ από περισσότερο σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές. Ήδη πιεσμένες πολλές ανεπτυγμένες χώρες πιθανόν θα αντιμετωπίσουν τρομερές δυσκολίες στον εφοδιασμό τροφίμων, νερού, σπιτιών και ενέργειας για τον αυξανόμενο πληθυσμό τους, με συνέπειες στην υγεία, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη.

Η δημογραφική εικόνα είναι πράγματι σύνθετη, και θέτει μερικές αξιοθαύμαστες προκλήσεις. Αυτές οι προκλήσεις δεν είναι αξεπέραστες ,αλλά δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε βάζοντας τα κεφάλια μας στην άμμο. Θέλουμε να ταρακουνήσουμε μερικά δύσκολα ζητήματα από την ανάγκη για αντισύλληψη σε εκατοντάδες εκατομμύρια γυναίκες και το τεράστιο κενό που βλέπουμε στην παιδική επιβίωση, για την αναμόρφωση της πολιτικής συνταξιοδότησης και στην ανάπτυξη παγκόσμιας πολιτικής μετανάστευσης. Είναι απλά ανεύθυνο να κάθεσαι δίπλα ακίνητος ενώ η ανθρωπότητα νοιώθει με πλήρη δύναμη τον κίνδυνο της δημογραφικής αλλαγής.
http://www.dailytech.gr

tro-ma-ktiko.blogspot.com