Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Πάτρα: Νέα ασθενής δόνηση στις 21:20 - Γκανάς: Μπορεί να γίνει και σεισμός μέχρι 5 Ρίχτερ

Νέα ασθενής σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 21:20 το βράδυ του Σαββάτου στην Πάτρα. Η ένταση του σεισμού ήταν 3,1 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.
Το επίκεντρο και πάλι η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρίου και Αντιρρίου και πιο συγκεκριμένα 10 χιλιόμετρα βόρεια της Πάτρας και 10 νοτιοδυτικά της Ναυπάκτου. Η δόνηση έγινε αισθητή καθώς είχε σχετικά μικρό εστιακό βάθος (10χλμ.).
Μιλώντας στο Ράδιο Γάμμα ο σεισμολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς τόνισε πως «η σμηνοσειρά σεισμών προβλέπεται για το διάστημα των επόμενων 2 εβδομάδων» στην Πάτρα και συμπλήρωσε ότι μέχρι στιγμής τον προβληματίζει η συγκεκριμένη ακολουθία που υπάρχει.
Ο κ. Γκανάς πρόσθεσε πως αν το φαινόμενο είναι σμηνοσειρά, που είναι και το πιο πιθανό, μπορεί να δώσει και σεισμό μεγέθους μέχρι 5 Ρίχτερ. Όμως ακόμα δεν έχουν αποφανθεί αν πρόκειται για τέτοιο φαινόμενο, καθώς από την τελευταία σεισμική δόνηση (τη χθεσινοβραδυνή) έχουν σταματήσει οι σεισμοί στην περιοχή πάνω από 2,5 Ρίχτερ.
Ωστόσο ο γνωστός σεισμολόγος διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες πως πρόκειται για προσεισμούς και θα ακολουθήσει νέος πολύ πιο μεγάλος σεισμός.
Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος τονίζει ότι η ευρύτερη περιοχή του Ρίου - Αντιρρίου, δίνει τέτοια μεγέθη σεισμών, κυρίως μεταξύ 3,5 - 4,5 Ρίχτερ. Αυτό που κάνει τους κατοίκους να ανησυχούν, είναι ότι οι σεισμοί των τελευταίων ημερών, έχουν το χαρακτηριστικό του μικρού εστιακού βάθους (2-5 χλμ.) γι' αυτό και γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί και μάλιστα με δυνατή βουή.

thebest.gr