Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

H Δημοκρατική Συμμαχία για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού


Από το Γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:


«Σε πολύ λίγο χρόνο θα συμπληρωθούν 100 έτη από την έναρξη μιας συστηματικής προσπάθειας των Νεότουρκων και στη συνέχεια δυστυχώς του ίδιου του Τουρκικού κράτους, για το ξερίζωμα και τη φυσική εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή η πανάρχαια ιστορική κοιτίδα του Ελληνισμού, έχει πλήρως ερημωθεί από το Ελληνικό στοιχείο. Είναι παρήγορο βέβαια ότι πολλοί κάτοικοι της περιοχής σήμερα, άμεσα ή έμμεσα, αναγνωρίζουν Ποντιακές ρίζες στον εαυτό τους και όταν έρχονται σε επαφή με Έλληνες Ποντίους αναγνωρίζουν σε αυτούς, χορό, τραγούδι, διατροφικές συνήθειες και άλλα ήθη και έθιμα που και οι ίδιοι λίγο πολύ διατήρησαν.
Όσο ήταν τραγική η μοίρα του Ποντιακού Ελληνισμού στην κοιτίδα του, άλλο τόσο έχει προκαλέσει τον πανελλήνιο θαυμασμό με το απίστευτο επίτευγμά του να εγκατασταθεί στην Ελλάδα, να προκόψει και να διαπρέψει διατηρώντας πάμπολλα χαρακτηριστικά από τις πατρογονικές του παραδόσεις.
Η Δημοκρατική Συμμαχία καλεί όλους τους Έλληνες όπου και να βρίσκονται να μην ξεχάσουν ποτέ τη γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων και τους ίδιους τους Πόντιους συμπατριώτες να συνεχίσουν με την ίδια θέρμη και με την ίδια αποτελεσματικότητα να τιμούν τις παραδόσεις που μετέφεραν στην Ελλάδα από τον μακρινό Πόντο. Να τιμάνε το παρελθόν και να κοιτάζουν πάντα το μέλλον
».


Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, συναντήθηκε σήμερα με μέλη της Ομοσπονδίας Τριτέκνων Ελλάδας. Αμέσως μετά απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.


Ντ. Μπακογιάννη: Είναι απολύτως αλήθεια ότι τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτικοί, φοβούμαι και τα μέσα ενημέρωσης, δεν λένε την πλήρη αλήθεια στον ελληνικό λαό. Λένε μισόλογα και κρύβουν την πραγματικότητα. Έχουν υποχρέωση όλοι να πουν την αλήθεια και ταυτόχρονα να καθίσουν σε ένα τραπέζι να συνεννοηθούν, για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την κρίση, γιατί υπάρχει διέξοδος. Μόλις είδα τους τριτέκνους. Η διέξοδος δεν είναι να κόψεις τα λεφτά που θα δημιουργήσουν κοινωνική έκρηξη, διέξοδος είναι να κόψεις από το σπάταλο ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Δημοσιογράφος: Θεωρείται ότι στην παρούσα φάση είναι ευφυές να πάμε σε πρόωρες εκλογές;

Ντ. Μπακογιάννη: Πιστεύω ότι οι εκλογές θα ήταν καταστροφικές, διότι θα επιβάρυναν ακόμα περισσότερο τα ελλείμματα της χώρας και την ελληνική οικονομία, πόσο μάλλον σε τουριστική περίοδο. Αλλά στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αν το κομματικό σύστημα δεν καταφέρει να συνεννοηθεί, τότε δεν υπάρχει άλλη λύση παρά αυτή που θα επιβάλλει ο λαός.