Η συζήτηση για συναίνεση, που τροφοδοτείται με αμείωτη ένταση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, τείνει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Και τα προβλήματα αυτά είναι : πρώτον, η ορθότητα των μέτρων που έχουν παρθεί και δεύτερον η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.
Γι’ αυτό και προκύπτουν βασικά ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις.
Επειδή η όποια συναίνεση καθορίζεται πρωτίστως από το περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής, τι είδους συναίνεση μπορεί να δοθεί :
- σε μέτρα που, αποδεδειγμένα, είναι σε λάθος κατεύθυνση;
- σε πολιτικές που οδηγούν μαθηματικά στο «γκρεμό»;
Τι είδους συναίνεση μπορεί να δοθεί, και μάλιστα ως λευκή επιταγή, σε ένα κυβερνητικό σχήμα το οποίο, αν και διαθέτει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δεν αντιμετώπισε δομική αντιπολίτευση, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ μέχρι τον Οκτώβριο του 2009:
- έχει καταγράψει τραγικές επιδόσεις στους στόχους που έχουν τεθεί;
- έχει επιδείξει ανικανότητα στη διαχείριση κάθε προβλήματος στην οικονομική και κοινωνική σφαίρα;
- σπαράσσεται από δημόσιες και υπόγειες διαφωνίες μεταξύ των υπουργών;
- πάσχει από χρόνια έλλειψη συντονισμού και ενιαίου κέντρου αποφάσεων;
- έχει οδηγήσει τους πολίτες σε καθολική κατάθλιψη και απαισιοδοξία για το μέλλον;
Η Νέα Δημοκρατία με αίσθημα ευθύνης είχε θέσει τους όρους της στήριξής της εγκαίρως, ήδη πριν το Μνημόνιο 1. Και τήρησε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της. Ψήφισε κάθε μέτρο που θεώρησε ότι έστω και στο ελάχιστο ήταν προς όφελος της οικονομίας και της χώρας. Αλλά στάθηκε ενάντια, με όποιο κόστος, σε κάθε απόφαση που ήταν αδιέξοδη και άδικη.
Η στάση αυτή δικαιώθηκε, δυστυχώς, από τις εξελίξεις. Επί ένα έτος η καταιγίδα των μέτρων αποδείχθηκε «πίθος των Δαναΐδων». Θυσίες χαμένες, κόποι μάταιοι για να φθάσουμε σε χειρότερο σημείο.
Και στις νέες συνθήκες, η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς:
- Παρουσίασε το Ζάππειο ΙΙ, το επικαιροποιημένο σχέδιό της για την έξοδο από την κρίση, ένα πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό -έκανε αυτό που δεν έκανε ως σήμερα κανένα κόμμα που ήταν στην αντιπολίτευση.
- Ξεκαθάρισε ότι κάθε μέτρο, κάθε απόφαση που είναι προς όφελος του τόπου θα έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας – θέση σαφής και αναμφισβήτητη.
- Τόνισε ότι συναίνεση εννοείται αποκλειστικά και μόνον ως συμφωνία σε βασικές πολιτικές κατευθύνσεις, με μοναδικό και αδιαπραγμάτευτο γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας -τίποτε άλλο εκτός από αυτό.
- Δήλωσε ότι παροχή συναίνεσης δεν εννοείται ούτε ως επικοινωνιακό τέχνασμα, ούτε ως άλλοθι στο λάθος.
Εν κατακλείδι, η Νέα Δημοκρατία υπενθυμίζει σε όσους υπαγορεύουν την άνευ όρων ταύτιση των θέσεων των ελληνικών κομμάτων ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ελλάδα λειτουργεί από το 1974 με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και στους θεσμούς της χώρας.
Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει το συγκυριακό άλλοθι της αλλοίωσης των βασικών αρχών του δημοκρατικού πολιτεύματος, ούτε να εξαναγκάσει σε αποφάσεις και ενέργειες που θα πλήξουν τους πολίτες και τον τόπο.