Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Περικοπές στις συντάξεις, «µαχαίρι» στις επικουρικές

Επισπεύδονται οι αλλαγές µετά τις πιέσεις της τρόικας

Έρχονται µέσα στους επόµενους µήνες- και πιο σύντοµα απ’ ό,τι υπολόγιζε αρχικά η κυβέρνηση- οι περικοπές των κοινωνικών επιδοµάτων µαζί µε τις ανατροπές στις επικουρικές συντάξεις αλλά και στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλµατα, µε βάση τις δεσµεύσεις της χώρας προς την τρόικα, σύμφωνα με τα «Νέα».
Παράλληλα, θα αρχίσει η εφαρµογή του πλαφόν στις κύριες συντάξεις, όπως προβλέπεται από τον νόµο Σιούφα, ώστε να εκλείψουν τα φαινόµενα «παράτυπου υπολογισµού». Σύµφωνα µε πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουµάνη, θα µπει πλαφόν µε ενεργοποίηση του νόµου Σιούφα, ώστε οι συντάξεις που δίνονται να αντιστοιχούν στις εισφορές που καταβάλλουν οι εργαζόµενοι µε στόχο να µην υποθηκευτεί το µέλλον των Ταµείων.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σχεδιάζει την επαναφορά σχετικής ρύθµισης του Ν. 2042/92, η οποία ανέφερε ότι το καθαρό ποσό κύριας σύνταξης στο ΙΚΑ δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 2.340 ευρώ και στα Ταµεία των ∆ΕΚΟ - τραπεζών τα 2.775 ευρώ.
Το πρόβληµα σήµερα στα Ταµεία ∆ΕΚΟ - τραπεζών έγκειται στο ότι στον υπολογισµό της κύριας σύνταξης υπολογίζονται παρατύπως και διάφορα επιδόµατα µε αποτέλεσµα να παραβιάζεται το πλαφόν.
Σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, ασκούνται πιέσεις από την τρόικα ώστε οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις να αρχίσουν από 1.7.2011 και όχι από 1.1.2012. Ωστόσο, από το υπουργείο Εργασίας τονιζόταν χθες ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές µελέτες. Παρ’ όλα αυτά, χθεσινοβραδινές πληροφορίες τόνιζαν ότι είναι πιθανό σε κάποια επικουρικά ταµεία µε σοβαρά προβλήµατα η περικοπή να γίνει από την 1η Σεπτεµβρίου.
Οι µειώσεις που θα επέλθουν στις επικουρικές συντάξεις θα υπολογιστούν µε βάση τις αναλογιστικές µελέτες. Εκτιµάται από το υπουργείο Εργασίας ότι η µείωση θα είναι της τάξης του 5%-6%, ενώ τα συνδικάτα εκτιµούν ότι θα φθάσει και το 30%.

newsbeast.gr