Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Πέτρος Τατούλης: «Οι κύριοι υπουργοί να κοιτάξουν τη δική τους δουλειά».


Με την φράση "Οι κύριοι υπουργοί να κοιτάξουν τη δική τους δουλειά και τη δική τους αρμοδιότητα και να αφήσουν ελεύθερο και ήσυχο  το θεσμό να ορθοποδήσει να περπατήσει και να σταθεί στις μεγάλες ευθύνες" ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έθεσε με ξεκάθαρους όρους την πολιτική διάσταση της εφαρμογής του Καλλικράτη και τους διακριτούς ρόλους που ο νόμος έχει θέσει, λίγο μετά την έναρξη της ς τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου
Ο κ. Τατούλης  χαρακτήρισε "απρεπή και επικίνδυνη την συμπεριφορά κυβερνητικά στελέχη να θέλουν να παρέμβουν στην εσωτερική λειτουργία της Περιφέρειας" και ξεκαθάρισε ότι "

Το θέμα της ΔΕΗ είναι βαθειά πολιτικό ζήτημα
Το Περιφερειακό συμβούλιο ασχολήθηκε και με το θέμα της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, το οποίο τέθηκε εκτός ημερησίας διάταξης. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε το θέμα αυτό βαθειά πολιτικό ζήτημα και σημείωσε ότι για την επίλυσή του απαιτείται μεγάλη σοβαρότητα και σωστός σχεδιασμός. 

Διεθνές Συνέδριο «Ανάπτυξη μακροχρόνιας στρατηγικής για τα προβλήματα του νερού στην Περιφέρεια»
Σε επερώτηση για τους περιβαλλοντικούς όρους της ΠΟΤΑ Πύλου, ο κ. Τατούλης απάντησε ότι το ζήτημα της υδροοικονομίας είναι μείζονος σημασίας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και  ανήγγειλε τη διοργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Ανάπτυξη μακροχρόνιας στρατηγικής για τα προβλήματα του νερού στην Περιφέρεια», το οποίο θα αντιμετωπίσει συνολικά το βασικό θέμα της διαχείρισης του νερού, που επηρεάζει ήδη και στο μέλλον θα επηρεάζει ακόμη περισσότερο την Πελοπόννησο, με τους κινδύνους της ερημοποίησης και της υφαλμήρωσης του νερού ορατούς.

Η Αποκεντρωμένης Διοίκησης αδρανεί και επιδεινώνει τα προβλήματα διαχείρισης του νερού
Το θέμα αυτό, βέβαια, όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης, αποτελεί σήμερα τομέα ευθύνης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η οποία αδρανεί τον τελευταίο χρόνο και επιδεινώνει τα προβλήματα που σχετίζονται με την πολιτική διαχείρισης του νερού, του χωρικού σχεδιασμού και της χωροταξίας. Επιδίωξη της Αιρετής Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι η διεκδίκηση των αρμοδιοτήτων αυτών, οι οποίες σύμφωνα με το νόμο της ανήκουν, ακόμα και μέσω της δικαστικής οδού. Επεσήμανε επίσης ο κ. Τατούλης ότι οι δύο τελευταίες Ελληνικές κυβερνήσεις απέτυχαν να εντάξουν τη χώρα στην ομάδα των χωρών της Μεσογείου που ήδη αντιμετωπίζουν συνολικά το ζήτημα της υδροοικονομίας, το οποίο αποτελεί πηγή οικονομίας πολύ σημαντικής για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.

Υδατοκαλλιέργειες: Προστασία του περιβάλλοντος και ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας
Έπειτα από σχετική επερώτηση για την επέκταση των υδατοκαλλιεργειών ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού άκουσε τις απόψεις των εκπροσώπων των ψαράδων των ανατολικών παραλίων της Πελοποννήσου, έθεσε το ζήτημα πάνω στο δίπολο της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

Όπως σημείωσε ο κ. Τατούλης, οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής οικονομίας και ίσως βρίσκεται μέσα στα πέντε πρώτα σημαντικά θέματα των εθνικών οικονομιών. Στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι η στήριξη των κανόνων και της διοίκησης που δεν θα χαρίζονται σε κανέναν και θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της Περιφερειακής οικονομίας. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε επίσης ότι δεν θα γίνει ανεκτή η ανισομερής ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών σε βάρος του τουρισμού, στον οποίο έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα η Αιρετή διοίκηση.

Πρώτιστο μέλημα μας σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τατούλης αποτελεί ο σεβασμός στον ανθρώπινο παράγοντα, ο οποίος ζει και δραστηριοποιείται στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια. Μέσα σε αυτή τη λογική η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα εντείνει τους ελέγχους για την προστασία και την καθαρότητα των βυθών. Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο ότι το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη ξεκινήσει διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο θέμα της χωροταξίας των υδατοκαλλιεργειών στην οποία η Περιφέρεια θα συμμετάσχει και καλεί και όσους τοπικούς φορείς έχουν συγκεκριμένες απόψεις να τις καταθέσουν. "Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα εξορθολογιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν ήδη" σημείωσε ο κ. Τατούλης καταλήγοντας "σκοπός είναι και παραμένει η προστασία του περιβάλλοντος, η επιβίωση των ψαράδων και η τουριστική ανάπτυξη των εν λόγω περιοχών".

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει κανένα «πατερούλη».

Για μικροκομματικά παιχνίδια κατηγόρησε την αντιπολίτευση ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημειώνοντας ότι "ο προϋπολογισμός βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή" επέρριψε ευθύνες ανακολουθίας στην αντιπολίτευση, καθώς κατά την πρώτη τροποποίησή του τον ψήφισε, ενώ στη δεύτερη, αν και συμφωνεί με την αναγκαιότητα κάλυψης των δαπανών της δακοκτονίας, πράττει το αντίθετο σημείωσε ο κ. Τατούλης. Το "πρόβλημα δεν είναι νομικό" συνέχισε ο Περιφερειάρχης "αλλά εστιάζεται σε ένα άτομο, η συμπεριφορά του οποίου αποτελεί προσβολή για όλο το Περιφερειακό συμβούλιο. Οι παρατηρήσεις της ΥΔΕ δεν συνιστούν λόγω ακύρωσης, αλλά «μπούσουλα» για τη σωστή μελλοντική εφαρμογή του" και κατέληξε "Ο μόνος λόγος μη έγκρισης του προϋπολογισμού σύμφωνα με το νόμο είναι η μη ανάρτησή του στο Διαύγεια".
Στη συνέχεια ο κ. Τατούλης επεσήμανε τα πολύ σημαντικά προβλήματα που υφίστανται λόγω της απογραφής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα συστήματα πυροπροστασίας. Κάλεσε την αντιπολίτευση να μην απέχει γιατί η απουσία κοινής γραμμής εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου μόνο προβλήματα δημιουργεί.
Ο κ. Τατούλης έκανε έκκληση σε όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου να στηρίξουν το θεσμό, την τελευταία ελπίδα ανάκαμψης της χώρας και να μην επιτρέπουν σε κανένα πρόσωπο να παρεμβαίνει με ωμό τρόπο στη λειτουργία του. Τόνισε τέλος ότι οι Υπουργοί πρέπει να πάψουν να ενεργούν ωσάν υπεράνω κριτικής, αλλά με ευχέρεια στην άσκηση κριτικής.  
Αναφορικά με το ίδιο θέμα η Αντιπεριφερειάρχης κα Νικολάκου υποστήριξε ότι η επιστροφή του προϋπολογισμού από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι άτοπη καθώς κατά τη συζήτησή του προϋπολογισμού έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες διευκρινήσεις και ότι είναι απολύτως σύννομος. Η Αντιπεριφερειάρχης, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν τολμά να στείλει ένα καθαρό μήνυμα προς όλους, ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει κανένα «πατερούλη». «Αποχή από την ψήφο δε σημαίνει αποχή από την ευθύνη» κατέληξε η κ. Νικολάκου απευθυνόμενη στην παράταξη της αντιπολίτευσης.
Αναφερόμενος στο κόστος της δακοκτονίας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, υποστήριξε ότι το κονδύλι αυτό δεν το χαρίζει η κυβέρνηση, αλλά αποτελεί μέρος των ΚΑΠ των Περιφερειών. Ζήτησε μάλιστα την προσοχή όλων καθώς οι ΚΑΠ αναμένονται μειωμένοι σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και θα πρέπει να γίνει προσεκτική διαχείρισή τους.
δεν έχει κανένας το δικαίωμα να υπερβαίνει το ρόλο του" καταλήγοντας στην τοποθέτηση του ότι "το πολιτικό παιχνίδι είναι ανοιχτό πολιτικό παιχνίδι, και δεν χωρά ούτε συμβιβασμούς ούτε αφαιρέσεις ούτε αναιρέσεις. Ο κύριοι υπουργοί να σταματήσουν τους χαρακτηρισμούς και να κοιτάξουν τη δουλειά τους, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ευθύνες που του έχει αναθέσει ο έλληνας πολίτης και η χώρα μας" Ο κ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τέλος καταδίκασε τέτοιου είδους συμπεριφορές και τις χαρακτήρισε δείγμα ακραίου λαϊκισμού.