Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ν.Δ.κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θέλω καταρχήν να σταθώ σε ένα μείζονος σημασίας ζήτημα: Από την πρώτη στιγμή, μετά την αποκάλυψη των υπόγειων διαβουλεύσεων στο Λουξεμβούργο, καλέσαμε την κυβέρνηση να ενημερώσει, χωρίς μισόλογα, αλλά με σαφήνεια και υπευθυνότητα, για το τι συζήτησε και διαπραγματεύτηκε μυστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Επίσημη και υπεύθυνη απάντηση δεν δόθηκε.

Αντί αυτού -όπως ξέρετε πολύ καλά- μίλησαν, κυριολεκτικά στο πόδι, χθες στο περιθώριο του Συνεδρίου για τη διαφάνεια, οι «κύκλοι» Παπακωνσταντίνου.
Και έτσι, μέσω διαρροής σε «πηγαδάκι δημοσιογράφων», δόθηκε η πληροφορία ότι «πάμε είτε σε νέο Μνημόνιο, είτε σε επέκταση του υφιστάμενου». Μια πληροφορία που σόκαρε όλους τους Έλληνες. Όχι μόνο για την ουσία της είδησης, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο δόθηκε η είδηση αυτή. Και αυτό γιατί αφορά στα πιο κρίσιμα ζητήματα για το παρόν και το μέλλον του τόπου.
Ο τρόπος αυτός, της διοχέτευσης πληροφοριών για τόσα σοβαρά ζητήματα, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, με «κύκλους» και διαρροές, είναι απαράδεκτος και επικίνδυνος.
Επαναλαμβάνουμε: Δεν ταιριάζει στην κρισιμότητα των στιγμών. Και βέβαια δεν μπορεί να υιοθετείται από καμία κυβέρνηση, που θέλει να λέγεται υπεύθυνη.
Οφείλει η κυβέρνηση -το ζητούν ακόμη και οι βουλευτές που τη στηρίζουν, ακόμη και υπουργοί που τη συγκροτούν- να πει ολόκληρη την αλήθεια.
Όχι με κύκλους και διαρροές.
Υπεύθυνα, επίσημα και καθαρά.
Χθες το βράδυ, παίξατε όλοι στα κανάλια κάρτα, που έλεγε ότι «είτε πάμε σε νέο Μνημόνιο, είτε σε επέκταση του υφιστάμενου». Και ξέρετε πολύ καλά πώς δόθηκε η είδηση. Όρθια και στο πόδι. Από «κύκλους», σε «πηγαδάκι» δημοσιογράφων.

·   Τώρα σε ένα δεύτερο θέμα:
Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του άτυχου 44χρονου για τον τραγικό θάνατό του, τη δολοφονία του, στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί που ετοιμαζόταν να υποδεχθεί μια ζωή, έχασε τη δική του.
Δυστυχώς, τέτοια περιστατικά ολοένα και πληθαίνουν.
Η εγκληματικότητα παραμονεύει παντού.
Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές -ειδικά ο αρμόδιος Τομεάρχης κ. Θανάσης Νάκος- και έχουμε καταγγείλει την εικόνα διάλυσης του Υπουργείου, που θέλει να λέγεται υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Και οι καταγγελίες κάνουν λόγο για έλλειμμα συγκροτημένου σχεδίου, που μπορεί να αντιμετωπίσει, όχι μόνο το οργανωμένο έγκλημα, αλλά και αυτό που παραμονεύει σε κάθε γειτονιά και μπορεί να είναι απειλή για τον καθένα μας.
Σε αντίθεση με την έλλειψη σχεδίου, περισσεύει ο κομματισμός. Το είδαμε, εξάλλου, και στις τελευταίες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

·   Στο επόμενο θέμα: Θέλω να σας δώσω 10 κάρτες από τη χθεσινή δημοσκόπηση. Φαντάζομαι ότι όλοι έχετε πρόσβαση σε αυτή. Εγώ, απλώς, σε αυτή την ήδη δημοσιευμένη δημοσκόπηση επισημαίνω 10 κάρτες.

Κάρτα 1η
Η διαφορά μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων.
Μειώθηκε στο 1,7% από 5,1% που ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο. Η ψαλίδα κλείνει, η τάση είναι ξεκάθαρη, η διαφορά είναι πλέον στο όριο του στατιστικού λάθους.

Κάρτα 2η
Η άποψη για τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό:
Πτώση του Γ. Παπανδρέου κατά 6,5%.
Άνοδος Α. Σαμαρά κατά 1,1%.

Κάρτα 3η
Άποψη για την απόφαση του Α. Σαμαρά να μην ψηφίσει το Μνημόνιο:
Η πλειοψηφία (48,6%) κρίνει θετικά την απόφαση Α. Σαμαρά.
Είναι άλλη μια δικαίωση.

Εδώ θέλω να θυμίσω ότι, πριν από 1 χρόνο, σε ανάλογες μετρήσεις που είχε κάνει η GPO για το MEGA -και μου τις θύμισε χθες ο κ. Θεοδωρικάκος- τα ποσοστά στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. ήταν περίπου 70 – 30. Δηλαδή, 70% ήταν υπέρ της ψήφισης του Μνημονίου και 30% κατά.
Αυτό έχει αλλάξει άρδην. Να θυμίσω ότι τότε ο Α. Σαμαράς είχε πάει κόντρα στο ρεύμα. Κόντρα στο ρεύμα, με προσωπικό κόστος. Και αυτή τη στιγμή, όταν βλέπουμε την πλειοψηφία να διαμορφώνεται σχεδόν στο 50%, τούτο αποτελεί μια δικαίωση του προέδρου του κόμματος.

Κάρτα 4η
Μεταξύ αυτών που κρίνουν θετικά την απόφαση του Προέδρου να μην ψηφίσει το Μνημόνιο είναι το 22,2% των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ και το 63,6% των ψηφοφόρων ΛΑΟΣ. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη είχε ψηφίσει το Μνημόνιο.

Κάρτα 5η
Ο κ. Παπανδρέου μπορούσε να αποφύγει το Μνημόνιο.
Στη συντριπτική πλειοψηφία τους (60,3%) οι πολίτες πιστεύουν ότι, εάν ο Γ. Παπανδρέου έπαιρνε έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα, μπορούσε να αποφύγει το Μνημόνιο. Είναι άλλη μια δικαίωση για τη ΝΔ και τον Α. Σαμαρά, που -από την πρώτη στιγμή- τους φώναζε «ξεκολλήστε».

Κάρτα 6η
Στην ερώτηση ποια είναι η σωστή θέση για την αντιμετώπιση της κρίσης, το 60,3% απαντά «η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου». Ποιοτικό στοιχείο, που συνιστά μια ακόμη δικαίωση για τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Α. Σαμαρά.

Κάρτα 7η
Μια κάρτα κόλαφος για τον κ. Παπανδρέου που προεκλογικά, αλλά και αρκετούς μήνες μετά τις εκλογές, διαβεβαίωνε ότι «λεφτά υπάρχουν». Το 91,2% των ερωτηθέντων λένε ότι ο Γ. Παπανδρέου γνώριζε και το πρόβλημα ελλείμματος και το πρόβλημα χρέους.

Κάρτα 8η
Άποψη για το αν η πολιτική της κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση. Το 69,5% απαντά «όχι». Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι σε λάθος κατεύθυνση.
Εδώ θα πρόσθετα ότι το ίδιο πιστεύουν και πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης, καθώς και η πλειοψηφία της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

 Κάρτα 9η
Από τους πολίτες που θεωρούν λανθασμένη την πολιτική της κυβέρνησης το 47,8% είναι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.

Κάρτα 10η
Το 49,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ κρίνει αρνητικά το έργο της κυβέρνησης. Το μισό ΠΑΣΟΚ εναντίον του άλλου μισού. Στην κυβέρνηση, στην Κ.Ο., αλλά και στην κοινωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, δεν λέγατε ότι δεν σχολιάζετε τις δημοσκοπήσεις;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δίνω κάποιες κάρτες που έχουν ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό, αν θέλετε, στάθηκα πιο πολύ σε κάποια κρίσιμα ευρήματα: Αν ο λαός πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε την κατάσταση της οικονομίας. Εάν έπρεπε ο Αντώνης Σαμαράς να ψηφίσει ή όχι το Μνημόνιο. Εάν μπορούσε ο Γ. Παπανδρέου να αποφύγει το Μνημόνιο. Εάν ήταν μονόδρομος το Μνημόνιο. Και φυσικά το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Όλα αυτά είναι ποιοτικά χαρακτηριστικά που δίνουν, πια, μια καθαρή εικόνα για το τι πιστεύει το εκλογικό σώμα.   

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά παρόλα αυτά βλέπουμε ότι τα ποσοστά του ΛΑΟΣ, είναι εκείνα που αυξάνονται. Συγκεκριμένα από την προηγούμενη δημοσκόπηση αυξάνονται κατά 0,8 έναντι μόλις 0,1 της Ν.Δ.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θέλω να πω ότι σε αυτή τη φάση που -αν θέλετε- τα δύο μεγάλα κόμματα αμφισβητούνται από το εκλογικό σώμα, βλέπουμε ότι τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν δυναμική. Έχουν πιάσει την οροφή. Δεν θεωρώ ότι έχουν τη δυναμική που παρουσιάζετε στην ερώτησή σας. Από εκεί και πέρα υπάρχουν το «δεν ξέρω», το «δεν απαντώ», το λευκό, το άκυρο ή το οτιδήποτε άλλο που είναι ο «κανένας», όπως συνηθίσαμε να λέμε. Η στόχευσή μας στρέφεται σε αυτούς, αλλά και σε εκείνους οι οποίοι ψηφίζουν το οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Θα κοιτάξουμε, με την πρόταση που θα παρουσιάσουμε την Πέμπτη, να τους κερδίσουμε, πείθοντάς τους ότι αυτή είναι υλοποιήσιμη και μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Να δώσουμε στον κόσμο μια ελπίδα, ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Και αυτό ο κόσμος το θέλει, το ζητά και το περιμένει. Και πιστεύω πως, όταν η πρότασή μας ανακοινωθεί και την επικοινωνήσουμε στον κόσμο, τότε η Ν.Δ. θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Αυτή η προσπάθεια θα ξεκινήσει την Πέμπτη. Πιστεύω ότι στην κατάληξή της, ο κόσμος θα την εκτιμήσει και θα ενισχύσει τη Ν.Δ. Την περιμένει ο κόσμος. Το πιστεύω και το βλέπετε και από τις αντιδράσεις. Ακόμα και από τις ερωτήσεις τις δικές σας.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας παρουσιάσατε μια σειρά από δικαιώσεις του κ. Σαμαρά, που φαίνονται και από τη δημοσκόπηση, αλλά δεν μας είπατε πως συμβιβάζεται το ότι δικαιώνεται στην κοινωνία ο κ. Σαμαράς, αλλά τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου είναι καθηλωμένα. Αυτό που φαίνεται είναι ότι το ΠΑΣΟΚ σας έχει προσπεράσει στην πτώση. Αυτό σας ικανοποιεί;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι. Δεν μας ικανοποιεί καθόλου. Και γι’ αυτό είπα προηγουμένως ότι στόχος μας είναι η συσπείρωση με την πρόταση που καταθέτουμε, το «Ζάππειο 2». Πρόταση, που η κοινωνία είναι ώριμη να την ακούσει. Εδώ περιμένει ακόμα και η κυβέρνηση να την ακούσει.
Επίσης, θέλω να πω κάτι άλλο: Η αντιπολίτευση, που εμείς κάνουμε δεν είναι της λογικής «λεφτά υπάρχουν». Είναι αντιπολίτευση που -αν θέλετε- μας δημιουργεί και κόστος. Εγώ θα ρώταγα, ας πούμε: Γιατί δεν είναι ο κόσμος ικανοποιημένος από την αντιπολίτευση τη δική μας; Υπάρχει μία κάρτα ότι πολλοί πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από την αντιπολίτευση, όπως δεν είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση. Εδώ θέλω να πω για το τι αντιπολίτευση κάνουμε. Πράγματι, υπάρχουν πολίτες που σταματούν στελέχη μας και ζητούν πιο σκληρή αντιπολίτευση. Έχετε ακούσει αυτή την κριτική, αυτή την πλευρά του κόσμου που λέει για πιο σκληρή αντιπολίτευση.
Εμείς κάνουμε την αντιπολίτευση, που πιστεύουμε ότι είναι υπεύθυνη και για τη στιγμή και για τον τόπο. Και, αν θέλετε, με κόστος. Δεν είμαστε η αντιπολίτευση του «λεφτά υπάρχουν». Δεν κάνουμε την αντιπολίτευση, που έκανε ο κ. Παπανδρέου.
Σας θυμίζω τη στάση κράτησε στο Ασφαλιστικό, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το σημερινό, όταν έφευγαν από τη Βουλή για να κατέβουν με τους διαδηλωτές έξω από το υπουργείο Εργασίας.
Σας θυμίζω ότι για κάθε κινητοποίηση ήταν σε όλα «ναι». Όποιος ζητούσε του υπόσχονταν τα πάντα. Αντιθέτως, όταν κάναμε αποκρατικοποιήσεις, φώναζαν πως «όταν έρθουμε στην εξουσία, θα τα ξαναπάρουμε πίσω».
Αυτή ήταν η αντιπολίτευση που έκαναν. Εμείς, αντ’ αυτού, έχουμε πει «όχι» στο Μνημόνιο -και δικαιωνόμαστε για το «όχι» αυτό- γιατί το Μνημόνιο δεν βγαίνει. Το λένε, τώρα, ακόμα και οι συντάκτες του. Το λένε, πλέον, ακόμα και στην κυβερνητική παράταξη. Και ο κόσμος το νιώθει στο πετσί του, ότι το Μνημόνιο δεν βγαίνει.
Από εκεί και πέρα, έχουμε ψηφίσει και έχουμε στηρίξει διαρθρωτικές αλλαγές, που το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση, τις πολεμούσε. Σας θυμίζω το θέμα της παροχής εγγυήσεων στις τράπεζες. Τις διαβεβαιώσεις τους «θα ξαναπάρουμε πίσω την Ολυμπιακή». Την καταγγελία της σύμβασης με τους Κινέζους στο λιμάνι. Δείτε τα όλα αυτά. Και να σας πω και κάτι άλλο; Και για το θέμα του ωραρίου. Δυο μέρες φωνάζουμε «αυτή είναι η θέση μας» και βγαίνει η κυβέρνηση να καταγγείλει, γιατί εμείς στηρίζουμε αυτή τη θέση. Αυτή είναι η υπεύθυνη κυβέρνηση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενόψει του «Ζαππείου 2», το οποίο είναι μεθαύριο, και επειδή ακούγονται πολλά και έχουν δει το φως της δημοσιότητας διαρροές κυρίως και συζητήσεις που γίνονται για ανασχηματισμό ή για κάποιες εξελίξεις, έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να μετατεθεί, σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, δηλαδή αν γίνει ανασχηματισμός, για να…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα γίνει ούτως ή άλλως, δηλαδή.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Βεβαίως.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η υπεύθυνη αντιπολίτευση που ασκείτε, σας υπαγορεύει η Ν.Δ. να περιμένει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τα θέματα της οικονομίας και μετά να καθορίσετε τη δική σας στάση;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση κυβερνά και πάνω σε αυτήν την πολιτική η αντιπολίτευση τοποθετείται. Δεν είναι υπεύθυνη αυτή η αντιπολίτευση; Τι είναι υπεύθυνο; Να λες «όχι» εκ των προτέρων σε κάτι που δεν ξέρεις; Είναι υπεύθυνη στάση να λες «όχι», σε κάτι το οποίο δεν έχει έρθει ακόμα, δεν το έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και δεν το γνωρίζεις; Έχουμε συγκεκριμένες θέσεις και πολιτική. Μεθαύριο στο «Ζάππειο 2» θα τις δείτε. Αλλά, από εκεί και πέρα, στις αποφάσεις της κυβέρνησης, τοποθετούμαστε, αφού η κυβέρνηση τις γνωστοποιήσει. Ας πούμε, για παράδειγμα, αυτό που έλεγα στην αρχή, για τον τρόπο με τον οποίο μάθαμε, χθες, αυτό που διέρρευσε από την κυβέρνηση ότι, δηλαδή, «θα πάμε, είτε σε ένα νέο Μνημόνιο, είτε σε επέκταση του υφιστάμενου». Ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα περνάει με διαρροή στο πόδι σε πηγαδάκι, στο όρθιο. Είναι υπεύθυνο αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αποδοκιμάζετε μόνο τη διαρροή, δεν αποδοκιμάζετε, όμως, το περιεχόμενο της διαρροής, που είναι η θέση σας για το νέο Μνημόνιο, που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει φέρει την πρότασή της επίσημα. Να απαντήσω σε υποθετικά πράγματα;  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχετε άποψη; Ανεξάρτητα αν έρθει ή όχι;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Πως δεν έχουμε άποψη; Ζάππειο 2, θα τα μάθετε όλα. Το τι εμείς πρεσβεύουμε και τι θα κάνει η Ν.Δ. όταν έρθει στην εξουσία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκφράζετε μέσα από την παρέμβαση του Λοβέρδου, όσον αφορά την κυβέρνηση…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Καταρχήν, για το θέμα του κ. Λοβέρδου τοποθετήθηκα χθες. Μιλάμε για μια κυβέρνηση σκορποχώρι. Και δεν μιλάμε μόνο για την παρέμβαση Λοβέρδου, αλλά και για την παρέμβαση της κας Διαμαντοπούλου. Μιλάμε για μια κυβέρνηση, η οποία αντιπολιτεύεται τον εαυτό της. Οι υπουργοί, αυτή τη στιγμή, τι κάνουν; Αντιπολιτεύονται τους εαυτούς και τους συναδέλφους τους. Μετέχουν σε ένα συλλογικό όργανο, που λέγεται κυβέρνηση, το οποίο αποφασίζει για τις τύχες αυτού του τόπου. Και αυτοί, αντί να παράγουν έργο, αντιπολιτεύονται τον εαυτό τους. Αυτοί κυβερνούν. Ο καθένας στον τομέα του κυβερνάει και αποφασίζει για τις τύχες μας. Αντιπολιτεύονται, λοιπόν, εαυτούς και τους συναδέλφους τους. Αυτή είναι η εικόνα της κυβέρνησης. Και όταν λέμε σκορποχώρι, το βλέπετε στην πράξη. Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Λοβέρδος τα λέει αυτά. Σας θυμίζω την τελευταία του συνέντευξη στη «REAL NEWS»,  όταν μιλούσε για «αμηχανίες», «αδεξιότητες», «καθυστερήσεις». Ήρθε χθες και τα επανέλαβε. Και έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Και κανείς δεν συγκινήθηκε.