Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Επίσκεψη και συνάντηση κλιμακίου ΝΟ.ΔΕ Κορινθίας με μέλη και στελέχη στο Δερβένι





Γράφει ο Γ. Κοντοχριστόπουλος

Την Τετάρτη 13 Απριλίου 2011, κλιμάκιο της ΝΟ.Δ.Ε. Κορινθίας επισκέφθηκε την περιοχή της Ευρωστίνης, όπου είχε προγραμματισθεί και συνάντηση με μέλη και στελέχη του κόμματος από την περιοχή του Δερβενίου.
Μέσα από τις συνομιλίες αυτές, καταγράφηκαν και αναδείχτηκαν τα σοβαρά προβλήματα και ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Το κυριότερο πρόβλημα που αφορά την ίδια την επιβίωση της περιοχής της Ευρωστίνης είναι η απομάκρυνση υπηρεσιών που λειτουργούσαν χρόνια στην περιοχή. Με τον τρόπο αυτόν η περιοχή οδηγείται μαθηματικά σε ερήμωση.
Η αρχή έγινε με το υποκατάστημα του Ο.Τ.Ε το οποίο έπαψε να λειτουργεί. Ακολούθησε το κλείσιμο σχολικών μονάδων σε πολλά χωριά της περιοχής. Στην συνέχεια είχαμε το κλείσιμο των αστυνομικών σταθμών. Τώρα συζητείται έντονα η απομάκρυνση από την περιοχή και άλλων δημόσιων υπηρεσιών. Τέτοιες δημόσιες και κρατικές υπηρεσίες είναι η Εφορία, το Ειρηνοδικείο, το ΙΚΑ, κ.τ.λ. Η παύση λειτουργίας τέτοιων υπηρεσιών σε συνδυασμό και με το κλείσιμο σε κάποια υποκαταστήματα Τραπεζών που λειτουργούσαν στην περιοχή, είναι βέβαιο ότι θα την οδηγήσουν στην ερήμωση και τον μαρασμό.
Κεντρικά προβλήματα του τόπου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλα, το ίδιο σημαντικά, που ενδεχομένως να παρατηρούνται στα χωριά και σε στενότερους οικιστικούς χώρους της περιοχής, είναι τα κάτωθι:
Διάβρωση Ακτών: Είναι σε όλους γνωστό το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού, το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή της Ευρωστίνης. Πάνω στο θέμα αυτό έχουν γίνει επανειλημμένα συζητήσεις επί συζητήσεων, εξαγγελίες, ασκήσεις επί χάρτου, κ.τ.λ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι απαιτούνται λύσεις και μάλιστα όσο πιο σύντομα γίνεται, γιατί αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, σε λίγα χρόνια το τοπίο στην περιοχή, θα είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που βλέπουμε σήμερα.
Έργα Οδοποιίας: Βελτίωση όλου του οδικού δικτύου (Επαρχιακού και Δημοτικού) που διατρέχει τον τέως Δήμο Ευρωστίνης. Στόχος η ασφαλής και εύκολη πρόσβαση και  κυκλοφορία των επισκεπτών και κατοίκων της περιοχής, γεγονός που θα τονώσει την τουριστική ανάδειξη της περιοχής και προς το εσωτερικό της. .
Κατασκευή Εθνικής Οδού: Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες της αδρανοποίησης των εταιριών κατασκευής της Εθνικής Οδού Κορίνθου – Πατρών η οποία διατρέχει την περιοχή της Ευρωστίνης σε όλο το μήκος της. Παρατηρούμε ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό τα έργα έχουν σταματήσει. Αντιλαμβάνεστε όλοι τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση αυτή τόσο για τους δημότες του Δερβενίου και της ευρύτερης περιοχής γενικότερα. 
Έλλειμμα Ασφάλειας: Με την απόφαση της Κυβέρνησης για κλείσιμο των Αστυνομικών Σταθμών, θύμα της οποίας είναι και ο Αστυνομικός Σταθμός Δερβενίου, έχει κλονισθεί σημαντικά το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής. Ο αριθμός των κλοπών στην περιοχή αυξάνεται καθημερινά και οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση, αφού κινδυνεύουν τόσο οι ίδιοι και οι οικογένειες τους όσο και οι περιουσίες τους.
Ένα πραγματικά ευχάριστο συμπέρασμα  από την  συνάντηση  αυτή ήταν το γεγονός  ότι η Νέα Δημοκρατία και η ΝΟ.Δ.Ε. Κορινθίας τον τελευταίο χρόνο, είναι σταθερά προσανατολισμένη σε δράσεις που έχουν σαν στόχο να επιτύχουν την πραγματική συμμετοχή όλων των μελών της στο διάλογο, στη διαμόρφωση θέσεων, στη δημιουργία προτάσεων για τις τοπικές κοινωνίες και την χώρα γενικότερα.
Βλέπουμε ότι η ΝΟ.Δ.Ε. Κορινθίας είναι πρωτοπόρος σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή. Ενέργειες σαν και αυτή την επίσκεψη, αποτελούν την ουσία για την δημιουργία ενός βήματος συγκροτημένης πολιτικής συνεισφοράς των τοπικών οργανώσεων και των μελών γενικότερα.
Η δική μας συμμετοχή με την επαναδραστηριοποίηση των Τοπικών δυνάμεων, θα αποτελέσει μοχλό δημιουργίας, δύναμη παρέμβασης, βήμα ουσιαστικής πολιτικής πρακτικής.

Για την ΔΗΜ.ΤΟ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ

Ο Πρόεδρος
Κοντοχριστόπουλος Γεώργιος