Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Τσίπρας: Αποφάσεις τώρα για το θέμα των βουλευτικών αποζημιώσεων- στο φως τα ονόματα



Να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των πρώην βουλευτών που αναδρομικά διεκδικούν αυξήσεις στην σύνταξή τους, ζητά με ερώτησή του στη βουλή ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, ενώ θέτει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της για νομοθετική πρωτοβουλία ώστε «να μην εφαρμοστεί το Ζ' Ψήφισμα της Βουλής και να τερματιστεί ο αυτοματισμός σύνδεσης αποδοχών βουλευτών και ανώτατων δικαστικών», που αποτελεί και την αιτία του κακού...
Να σημειωθεί ότι μετά την αποκάλυψη ότι 800-850 συνταξιούχοι βουλευτές ζητούν αναδρομικά συνολικού ύψους περίπου 25 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας την Κυριακή, παράλληλα, ενώπιον της Δικαιοσύνης εκκρεμούν 284 αγωγές μέσω των οποίων ζητούνται αυξήσεις στους βουλευτικούς μισθούς ανάλογες προς το δικαστικό μισθολόγιο. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», το κύμα των προσφυγών θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, εάν στο τέλος του 2008 υπό το κράτος των έντονων αντιδράσεων η Βουλή δεν είχε αποφασίσει να βάλει φρένο σ' αυτές τις διεκδικήσεις.
Το νοσηρό αυτό κλίμα που επικρατεί σε σχέση με τις διεκδικήσεις πρώην βουλευτών (που εφόσον δικαιωθούν μπορούν να εγερθούν ανάλογες διεκδικήσεις και από τους νυν), μεταφέρει με ερώτησή του προς τους   υπουργούς Εσωτερικών,  Οικονομικών και Δικαιοσύνης ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας, σημειώνοντας:
«Αναδρομικές αυξήσεις στις συντάξεις βουλευτών:
Aναδρομικά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ διεκδικούν περίπου 800 συνταξιούχοι βουλευτές, όπως έγινε γνωστό από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι πρώην βουλευτές έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας να ισχύσει και γι' αυτούς η ρύθμιση για τα αναδρομικά των δικαστικών, για το χρονικό διάστημα 2003-2007. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το Ζ΄ Ψήφισμα της Βουλής, η βουλευτική αποζημίωση είναι ίση με της αποδοχές των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα αναδρομικά αυτά, αντιστοιχούν περίπου σε 200.000 - 250.000 ευρώ κατά μέσο όρο για κάθε προσφεύγοντα βουλευτή. Μια ενδεχόμενη δικαίωση των συνταξιούχων βουλευτών θα επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό της χώρας και στέλνει  ένα απαράδεκτο και προκλητικό μήνυμα στην κοινωνία.
Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:
  • Σκοπεύει η κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των πρώην βουλευτών που αναδρομικά διεκδικούν αυξήσεις στην σύνταξή τους;
  • Υπάρχουν ανάμεσα στους προσφεύγοντες στη δικαιοσύνη, κάποιοι στους οποίους έχουν ανατεθεί από την κυβέρνηση υψηλές κρατικές θέσεις;
  • Με ποιο νομικό τρόπο σκοπεύει η κυβέρνηση να κάμψει τα νομικά ερείσματα, στα οποία στηρίζονται τα δικαιώματα των πρώην βουλευτών για εξίσωση των μισθών τους με τις αποδοχές των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων;
  • Αν και πότε θα πάρει η κυβέρνηση νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να μην εφαρμοστεί το Ζ' Ψήφισμα της Βουλής και να τερματιστεί ο αυτοματισμός σύνδεσης αποδοχών βουλευτών και ανώτατων δικαστικών;"
Βουλευτικοί μισθοί και συντάξεις
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελένης Κωσταρέλου στην «Ελευθεροτυπία», οι βουλευτές «είδαν μόνο τη μείωση κατά 12% των εξόδων παράστασης όταν οι συνολικές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων κόπηκαν οριζόντια 20% (πλέον των Δώρων και επιδόματος αδείας που κόπηκαν σε όλους ανεξαιρέτως). Οι βουλευτές κατά τη διάρκεια της θητείας τους, εκτός της βουλευτικής αποζημίωσης 7.000 ευρώ   εισπράττουν και έξοδα παράστασης 1.400 ευρώ ή περίπου 1.230 ευρώ μετά την περικοπή 12%. Μηνιαίως λαμβάνουν (προ φόρου) 8.230 ευρώ ή 98.760 ευρώ ετησίως. Επίσης, αποζημιώνονται για τη συμμετοχή τους σε επιτροπές της βουλής ενώ λαμβάνουν επίδομα οργάνωσης γραφείου, επίδομα κίνησης αναλόγως του τόπου εκλογής, αυτοκίνητα, και μεταξύ άλλων η Βουλή τούς πληρώνει και τους λογαριασμούς τηλεφώνου.
«Παγκόσμια πρωτοτυπία αποτελεί και η κατοχύρωση δύο συντάξεων για τους βουλευτές», σημειώνει στο ρεπορτάζ της η Ε. Κωσταρέλου αναφέροντας ότι «οι βουλευτές λαμβάνουν δύο κύριες συντάξεις και χωρίς κανέναν περιορισμό ως προς το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν από άλλο ασφαλιστικό ή συνταξιοδοτικό φορέα κύριας ασφάλισης. Από το 1993 και μετά το σύνολο των ασφαλισμένων λαμβάνει μόνο μια κύρια σύνταξη, ενώ το προνόμιο των δύο κύριων συντάξεων διατηρήθηκε μόνο για ασφαλισμένους προ του 1993. Αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμη και ο διπλασιασμός του χρόνου της βουλευτικής θητείας από 4 σε 8 έτη από το 2008 δεν αφορούσε τους παλιούς, αλλά τους νέους βουλευτές».

eklogika.gr