Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θέλω να σταθώ σε μια πρωτοβουλία της Ν.Δ. για το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.
Συμφωνούμε όλοι ότι, εδώ και 18 μήνες, που τα πάντα γύρω μας αλλάζουν προς το χειρότερο. Σε αυτή, λοιπόν, την περίοδο θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξουν κινήσεις αναβάθμισης και ανάτασης.
Με αυτό το πνεύμα, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Α. Λυκουρέντζος, ο Γραμματέας της Κ.Ο. Κ. Τασούλας, ο Τομεάρχης Εθνικής Παιδείας Αρ. Σπηλιωτόπουλος και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Σπ. Ταλιαδούρος κατέθεσαν τροπολογία, σε σχετικό σχέδιο νόμου, με την οποία προβλέπεται η θέσπιση δημοσίων Προτύπων Σχολείων, τα οποία είχαν καταργηθεί το 1985 από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.
Επισημαίνουν ότι με τη ρύθμιση αυτή, το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί πληρέστερα στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας και ότι η ίδρυση των πρότυπων σχολείων μπορεί να τραβήξει προς τα πάνω όλο το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Καταθέτουν, για το σκοπό αυτό, συγκεκριμένες ρυθμίσεις που πρέπει να ισχύσουν τόσο για τη λειτουργία των σχολείων αυτό, όσο και για την επιλογή των μαθητών που θα εισάγονται αυτά.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η τροπολογία θα γίνει δεκτή από το αρμόδιο υπουργείο και θα υπερψηφιστεί από τη Βουλή.


·         Να περάσω σε ένα δεύτερο θέμα, πάλι από το χώρο της εκπαίδευσης:
Με μια αδιανόητη απόφασή του, το Υπουργείο Παιδείας περιορίζει μόλις σε τρία τα  εξεταστικά κέντρα για τους  μαθητές με αναπηρία που θα συμμετάσχουν στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Δηλαδή, 1.152 μαθητές με αναπηρία από όλη τη χώρα, την Περιφέρεια, τα νησιά μας θα αναγκαστούν να μετακινηθούν είτε στην Αθήνα, είτε στον Πειραιά, είτε στη Θεσσαλονίκη για να δώσουν εξετάσεις.
350 μαθητές από την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τη Σάμο και λοιπά νησιά, με την απαραίτητη συνοδεία του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, θα στοιβαχτούν στο εξεταστικό κέντρο του Πειραιά. Οι μαθητές από τη Βόρεια Ελλάδα, στο εξεταστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και οι υπόλοιποι στο εξεταστικό κέντρο της Αθήνας.
Η  κυβερνητική απόφαση θα αναγκάσει γονείς και μαθητές να ταξιδέψουν χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν σημαντικά οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί και μάλιστα σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας που έχει προκαλέσει σημαντικές απώλειες στα εισοδήματα.
Επιπλέον, οι ψυχολογικές και σωματικές επιβαρύνσεις, δημιουργούν αναμφίβολα άνιση και διακριτή μεταχείριση στους συγκεκριμένους μαθητές. Μάλιστα, για όλους τους παραπάνω λόγους, πολλοί γονείς ήδη έχουν κάνει γνωστό ότι τα παιδιά τους δεν θα πάρουν μέρος στις εξετάσεις!  
Υπενθυμίζω ότι ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος μαζί με τους αναπληρωτές κ.κ. Σπύρο Ταλιαδούρο, Αθανάσιο Κυριαζή και Φίλιππο Τσαλίδη σε κοινή δήλωσή τους, προχθές 4 Μάιου, επισημαίνουν ότι η μείωση των εξεταστικών κέντρων των μαθητών με αναπηρία, οφείλεται στην απίστευτη προχειρότητα, επιπολαιότητα, έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού, αλλά και σε μια σειρά λαθών και παραλείψεων του Υπουργείου Παιδείας.
Ανάλογη κοινή δήλωση εξέδωσαν χθες ο  Γραμματέας Πολιτών με Αναπηρία της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σπύρος Σταυριανόπουλος και η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου.
Δυστυχώς, η επιπολαιότητα και η κοινωνική αδιαφορία της κυβέρνησης Παπανδρέου λειτουργεί σε βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους. Το γεγονός αυτό θίγει την αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρία. Καλούμε την κυβέρνηση να αλλάξει την απόφασή της ΤΩΡΑ!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα παιδιά, που έχουν κάποια αναπηρία, μέχρι πέρυσι…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ήταν πολύ περισσότερα τα εξεταστικά κέντρα και μοιράζονταν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι με τα άλλα παιδιά στο σχολείο;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Τώρα τα εξεταστικά κέντρα έχουν περιοριστεί. Ο περιορισμός αυτών των κέντρων έχει δημιουργήσει το πρόβλημα και έχει προκαλέσει αναστάτωση. Είναι 1152 παιδιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά τα 350 από την Κρήτη.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Είναι 350 παιδιά από την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τη Σάμο και άλλα νησιά. Και το κόστος είναι μεγάλο για τις οικογένειές τους. Θα μπορούσε να λυθεί με έναν τρόπο, ειδικά γι’ αυτά τα άτομα. Υπογραμμίζω ότι η κυβερνητική απόφαση είναι άδικη για αυτά τα παιδιά και δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού, καθώς θα πρέπει να μετακινηθούν, από τα σπίτια τους, να πάνε σε άλλες περιοχές.

·         Ένα τελευταίο θέμα. Η απόφαση της προέδρου της Αυστριακής Βουλής να ματαιώσει την προγραμματισμένη παρουσίαση του έργου «Μαουτχάουζεν» στην τελετή που πραγματοποιείται εκεί, κάθε χρόνο, για τα θύματα του ναζισμού, συνιστά προκλητική λογοκρισία και προσβολή σε βάρος του μεγάλου Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη και κατ’ επέκταση σε βάρος των Ελλήνων.
.
Όπως γνωρίζετε, το «Μαουτχάουζεν» είναι ένα έργο που γράφτηκε από τον πρόσφατα θανόντα συγγραφέα μας Ιάκωβο Καμπανέλλη, ο οποίος είχε φυλακιστεί στο «Μαουτχάουζεν» και μελοποιήθηκε από το μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.
Αυτό που μας είναι τελείως ακατανόητο είναι η σιωπή της κυβέρνησης. Δεν βρήκε ούτε μία λέξη να πει για την προσβλητική αυτή ενέργεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω για τα όσα είπε χθες και προχθές ο πρωθυπουργός  σχετικά με την Οικονομία. Πως τα βλέπετε εσείς.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εμείς τις θέσεις μας για την Οικονομία τις έχουμε κάνει γνωστές. Τις αντιπολιτευτικές μας θέσεις, σε συγκεκριμένα θέματα, τις έχουμε εκφράσει. Για το θέμα της Οικονομίας «κοντός ψαλμός αλληλούια». Στο «Ζάππειο 2» θα κατατεθούν οι επικαιροποιημένες και κοστολογημένες προτάσεις μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε κάποιο σχόλιο για τα όσα η κυβέρνηση, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, χθες, είπε, απηύθυνε, προς την αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «υπόλογους», οι οποίοι «ξεδιάντροπα», αντί να αναλογίζονται τις ευθύνες τους, επιχειρούν να μιλήσουν για τον Πρωθυπουργό και να πουν ότι έχει απωλέσει τον πατριωτισμό του;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Κανένα σχόλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έβαλε η Νέα Δημοκρατία «θέμα πατριωτισμού» του Πρωθυπουργού;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν έχω κανένα σχόλιο.
ΔΗΛΩΣΗ ΥΠ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΝΔ κ Α ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ 
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Λίγες πλέον ημέρες απέμειναν για την έναρξη των Πανελληνίων  εξετάσεων και το Υπουργείο Παιδείας αφήνει ανενημέρωτους τους υποψηφίους φοιτητές για τα Τμήματα και τον αριθμό των εισακτέων.
Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας κατόρθωσε να απαξιώσει και έναν, ίσως από τους ελάχιστους πλέον στη χώρα μας, αξιόπιστο και αμερόληπτο θεσμό, αυτόν των εισαγωγικών εξετάσεων. Από διαρροές στον τύπο και από δημοσιεύματα - προσφιλής μέθοδος της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας - πληροφορούνται οι ενδιαφερόμενοι τις προθέσεις  για τις περικοπές του αριθμού των εισακτέων και τις καταργήσεις τμημάτων. Για πρώτη ίσως φορά οι υποψήφιοι προσέρχονται στις εξετάσεις χωρίς να γνωρίζουν στοιχειώδεις πληροφορίες για το μέλλον τους. Πληροφορίες που ήταν υποχρεωμένο το Υπουργείο να έχει δώσει προ μηνών. Αλλά δυστυχώς το σλόγκαν “πρώτα ο μαθητής” έχει καταντήσει «πρώτα η διάλυση της Παιδείας» και αυτό είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.
Επιτέλους ας ενημερώσουν τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους επίσημα για τις  στοιχειώδεις πληροφορίες που χρειάζονται, ας αναλογιστούν λίγο τον κόπο, τις θυσίες, τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν όλα αυτά τα νέα παιδιά και οι οικογένειές τους».
Ανακοίνωση του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας:

«Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προσπάθησε από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της να μας πείσει ότι πρωταρχικό ενδιαφέρον της ήταν η ενίσχυση του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ. Δυστυχώς, όμως, όλο αυτό το διάστημα το μόνο που επιδιώκει είναι η κατάλυση κάθε μορφής αυτοδιοίκητου που με τόσο κόπο και μεγάλη προσπάθεια είχε επιτευχθεί το διάστημα 2004-2009. Οι παρεμβάσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας είναι συνεχείς. Τελευταίο κρούσμα είναι η εγκύκλιος του Υφυπουργού Παιδείας για τη μετάθεση των διαδικασιών εξελίξεων, εκλογών κλπ. μελών ΔΕΠ  για αργότερα, συνδέοντας αυτές με τις εκλογές των νέων Προέδρων.
Για μία ακόμη φορά ο κ. Υφυπουργός καταστρατηγεί το νόμο, αποστέλλει εγκυκλίους που δεν προβλέπονται ή είναι αντίθετοι προς την ισχύουσα νομοθεσία και γενικώς προτρέπει  τις ηγεσίες των ΑΕΙ να παρανομήσουν. Για μία ακόμη φορά στο στόχαστρό του είναι οι εξελίξεις και οι εκλογές νέων μελών ΔΕΠ.
Και ερωτάται η Υπουργός Παιδείας αν και αυτό δεν είναι ευθεία παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. τότε τι είναι. Αν οι ενέργειες αντικατάστασης του Νόμου με εγκυκλίους αντίθετες προς αυτόν δεν είναι παρανομία τότε τι εννοούμε με την έννοια “παρανομία”. Μέχρι που θα φτάσετε κα Υπουργέ τη διάλυση της Ανώτατης Εκπαίδευσης».