Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Κ. Σημίτης: Ναι στην αναδιάρθρωση - Kατά της αναδιάρθρωσης o Γ. Παπακωνσταντίνου και Σ. Καν

Σε όσους υποστηρίζουν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους αποτελεί την πιο εφικτή λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης  και τη δημιουργία προοπτικών ανάκαμψης προστέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.













Ο κ. Σημίτης τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους το ταχύτερο, σε συνεννόηση με την Ευρώπη και προφανώς τους δανειστές μας, μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής και προκάλεσε πονοκέφαλο στην κυβέρνηση....
«Μια καλά προετοιμασμένη αναδιάρθρωση, υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός,  μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική, ώστε τα επόμενα 15-20 χρόνια να είναι περίοδος στην οποία θα ξαναχτίσουμε με αισιοδοξία μια σταθερή οικονομία και θα επανενταχθούμε στην ευρωπαϊκή εξέλιξη». Τόνισε μάλιστα κατηγορηματικά ότι μια λύση που κινείται στα απώτατα όρια των δυνατοτήτων της οικονομίας δεν αποτελεί ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αναφερόμενος σε θέσεις  κατά της αναδιάρθρωσης που διατυπώνονται σε διεθνές επίπεδο (Σ. Καν, Τρισε κ.α.) ο Κώστας Σημίτης εκτιμά ότι δεν θέλουν να αποτελέσει η Ελλάδα προηγούμενο, το οποίο ίσως αποτελέσει παράδειγμα σε άλλες χώρες να ζητήσουν και αυτές αναδιάρθρωση.
«Στην περίπτωση της αναδιάρθρωσης θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και συμφωνία μαζί τους, ώστε να πειστούν ότι δεν θα υπάρξει επίπτωση στην ευρωζώνη» επισήμανε κατηγορηματικά ο πρώην πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι από μία τέτοια κίνηση δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις, αρκεί η όλη προσπάθεια να σχεδιαστεί σωστά. Δηλαδή να προηγηθούν επίμονες και συνεχείς απόρρητες συνομιλίες, που δεν επιτρέπεται να γίνουν στο συνηθισμένο κλίμα των «διαρροών».
Υπάρχει ο αντίλογος στις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού κ. Σημίτη.
Η δημόσια συζήτηση περί αναδιάρθρωσης δεν βοηθά τη χώρα, απάντησε άμεσα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου από την Ουάσινγκτον, στην τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη υπέρ της άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους σε συνεννόηση με την Ευρώπη.
Εκ νέου διάψευση έκανε και ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν,
ο οποίος υποστήριξε ότι όλο το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας στηρίζεται στην πρόθεσή της να αποπληρώσει το χρέος και σε κανένα άλλο σενάριο.
Ο υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατηγόρησε όσους ασκούν κριτική στα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τόνισε την αναγκαιότητα του περιορισμού του ελλείμματος, και ζήτησε «να μας πουν με ποιο άλλο τρόπο θα σταματήσει η χώρα να ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει».
Αναφερόμενος  στην κριτική που δέχεται ο ίδιος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι δεν ασκεί προσωπική πολιτική αλλά εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική, και ότι ο ίδιος κρίνεται από τους Έλληνες πολίτες και, βεβαίως, ανά πάσα στιγμή από τον πρωθυπουργό. Τόνισε δε, ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να συγκρουσθεί με τα συμφέροντα που την αντιμάχονται και τις λαϊκίστικες φωνές, και θα κάνει αυτό που πρέπει χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.
Μιλώντας σε πιο προσωπικό επίπεδο, είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ θα κάνω τη δουλειά μου. Εκφράζω την πολιτική μιας κυβέρνησης που αποφάσισε να μην αφήσει τη χώρα να πάει στον τοίχο. Να μην την αφήσει να χρεοκοπήσει».