Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Χ.Γούλας - Επίσκεψη κλιμακίου ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Κορινθίας στο Ξυλόκαστρο - 15/4/2011


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Απριλίου 2011, η προγραμματισμένη επίσκεψη κλιμακίου της ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας στο Ξυλόκαστρο, στα πλαίσια των επαφών που γίνονται με τις ΔΗΜ.Τ.Ο. της Ν.Δ., μέλη της παράταξης και πολίτες σε ολόκληρο το Νομό. Το κλιμάκιο που επισκέφθηκε το Ξυλόκαστρο αποτελείτο από το μέλος της Π.Ε. της Ν.Δ., Β.Μπαλάφα, τον Πρόεδρο της Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Κορινθίας, Π.Πέππα και τα μέλη της ΝΟ.Δ.Ε. Κορινθίας, Γ.Τσάκωνα και Ι.Κοσμά.
Στην προγραμματισμένη συνάντηση προσήλθαν μέλη της ΔΗΜ.Τ.Ο. Ξυλοκάστρου, δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες , προκειμένου να συζητηθούν προβλήματα και αιτήματα της περιοχής, καθώς και οργανωτικά θέματα της τοπικής οργάνωσης.
Εντοπίστηκαν κρίσιμα θέματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή του νέου δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, όπως και λύσεις που μπορούν να επαναφέρουν την ανάπτυξη στην περιοχή, μιας και η οικονομική κρίση έχει πλέον χτυπήσει την πόρτα κάθε νοικοκυριού.        
Ενδεικτικά θέματα που συζητήθηκαν :
  • Άμεση ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Πελλήνης.
  • Αξιοποίηση και προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού σε όλο το εύρος της περιοχής, η οποία διαθέτει πλούσια και σπάνια σημεία ενδιαφέροντος.
  • Ενοποίηση του ορεινού όγκου με ολοκλήρωση του οδικού δικτύου και των διαδρομών που ουσιαστικά θα επιφέρουν και την ενοποίηση των σημείων ενδιαφέροντος του δήμου.
  • Ισομερής ανάπτυξη στο νέο δήμο, με επίκεντρο τις υποδομές που αυτή τη στιγμή είναι ελλειμματικές (Δημιουργία φραγμάτων και μικροφραγμάτων – Αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών – Αγροτικές υποδομές – Αναδιάρθρωση καλλιεργειών).
  • Το νερό αποτελεί κύριο και θεμελιώδες αίτημα των κατοίκων όλης της περιοχής.
  • Άμεση ενίσχυση της αγροτικής και νεανικής επιχειρηματικότητας. Οι αγρότες στηρίζουν την επιβίωσή τους στις επιδοτήσεις, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο σχέδιο για εναλλακτικές καλλιέργειες.
  • Ολοκλήρωση και εκμετάλλευση του αθλητικού κέντρου Ζήρειας. Ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού.
  • Προβολή και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής που αποτελεί γενέτειρα πλειάδας κορυφαίων πολιτικών και πνευματικών ανθρώπων της χώρας μας.
  • Αξιοποίηση της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής είτε με τη μετατροπή της σε εναλλακτικό οδικό άξονα, είτε με τη δημιουργία μαζικού μέσου μεταφοράς σε επίπεδο νομού.
  • Το εξαιρετικά φτωχό τεχνικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και εγκρίθηκε από τη δημοτική αρχή, δεν δίνει ελπίδα ανάπτυξης και προόδου στους κατοίκους της περιοχής.
Τα ζητήματα που εντοπίστηκαν θα τεθούν υπό επεξεργασία στους αρμόδιους τομεάρχες της ΝΟ.Δ.Ε. Κορινθίας, αλλά και θα συζητηθούν περαιτέρω σε επίπεδο ΔΗΜ.Τ.Ο., μέσω συνελεύσεων, έτσι ώστε να αναδειχθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις.
Η ΔΗΜ.Τ.Ο. Ξυλοκάστρου έχει εντοπίσει ότι χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό να διοργανωθεί μια εκδήλωση με αντικείμενα το περιβάλλον και την αγροτική ανάπτυξη.

Χρήστος Γούλας
Πρόεδρος ΔΗΜ.Τ.Ο. Ξυλοκάστρου