Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αναγκαία, αλλά και εφικτή η αναθεώρηση όρων του Μνημονίου

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗ

Χθες, σας ανέφερα το παράδειγμα του σημερινού Κεντροδεξιού Πρωθυπουργού της Ιρλανδίας Έντα Κένι, που -ύστερα από διαπραγματεύσεις με την Τρόικα- κατάφερε να ανατρέψει δυο δυσμενείς όρους του Μνημονίου που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Κατάφερε να αυξήσει το ελάχιστο ωρομίσθιο στα επίπεδα της προ Μνημονίου εποχής και να μειώσει ισόποσα τις ασφαλιστικές εισφορές.

Όπως είπα και χθες, η ανατροπή αυτή, απαντά έμπρακτα σε όσους, εδώ, στη χώρα μας, θεωρούν το Μνημόνιο ταμπού. Δείχνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν διαπραγματεύτηκε όταν έπρεπε και δεν τολμά ούτε σήμερα να διαπραγματευτεί, όπως πρέπει.
Σε ενίσχυση των διαπιστώσεων αυτών, ήρθε χθες και η δήλωση του Κοινοτικού Επιτρόπου Όλι Ρεν, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, λέγοντας ότι «θα δούμε αν και πως θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι πολιτικοί όροι του Προγράμματος».

Οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν απόλυτα τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει προβάλει εδώ και καιρό την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης για δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου και έχει αναπτύξει τις ίδιες, αλλά και άλλες αναπτυξιακές προτάσεις, όπως αυτές του νέου Ιρλανδού Πρωθυπουργού,  ικανές να δώσουν ανάσα στην αγορά και τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα των λουκέτων και της ανεργίας.
Με μια φράση, οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν, όχι μόνο ότι είναι αναγκαία, αλλά και εφικτή  η αναθεώρηση όρων του Μνημονίου.
Δείχνουν, τελικά, πως όποιος ξέρει και θέλει να διαπραγματεύεται, κερδίζει και για τη χώρα και για ολόκληρη την κοινωνία.