Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ




Ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Γιάννης Οικονόμου, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

 

«Το πρόσφατο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δωρεά οργάνων, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών εννοιών ανθρώπινης ελευθερίας και βαθύτατη ένδειξη ότι η σοσιαλιστική νοοτροπία κρατικού πατερναλισμού και κατάχρησης της εξουσίας του κράτους εις βάρος του απλού πολίτη, παραμένει στην καρδιά της πολιτικής σκέψης του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό άλλωστε και ανθίσταται στις αναγκαίες αποφάσεις όταν αφορούν περιορισμό της κρατικής εξουσίας, είναι ενάντια στη φύση του.
Η Δημοκρατική Συμμαχία ως φιλελεύθερος πολιτικός σχηματισμός, καταδικάζει την απόφαση, που εμπεριέχεται στο προσχέδιο νόμου για τη δωρεά οργάνων, της «κρατικοποίησης» των σωμάτων των Ελλήνων μετά το θάνατό τους καθώς, εκτός των άλλων,  παραβιάζεται το πλέον θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, της ελευθερίας της διάθεσης του σώματος του κάθε πολίτη.
Το απαράδεκτα χαμηλό ποσοστό των δωρητών στη χώρα μας, δεν οφείλεται στην αδιαφορία των Ελλήνων, αλλά στην ανικανότητα του κράτους, να θέσει στους πολίτες του μια απλή ερώτηση: «Θέλετε ή όχι να γίνεται δωρητής οργάνων;», κάτι που θα μπορούσε να γίνει π.χ. κατά την έκδοση βιβλιαρίου υγείας από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, οι οποίοι να αποστέλλουν τη σχετική ενημέρωση στον αρμόδιο κρατικό φορέα μεταμοσχεύσεων, ο οποίος να διατηρεί το σχετικό μητρώο.
Οφείλεται επίσης στην έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών και την αδυναμία της ηγεσίας να παραδειγματίσει τους πολίτες, προς τη σωστή κατεύθυνση. Το κράτος πρέπει να αφιερώσει τους ελάχιστους πόρους που απαιτούνται για να τεθεί η απλή αυτή ερώτηση το ταχύτερο δυνατό στους Έλληνες πολίτες, προβλέποντας σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο για τη δωρεά οργάνων και κυρίως η ηγεσία να κινητοποιήσει τους πολίτες με τις δικές της πράξεις. Για το λόγο αυτό η Δημοκρατική Συμμαχία δηλώνει ότι θα ξεκινήσει εκστρατεία υπέρ της δωρεάς οργάνων προς τους φίλους, τα μέλη της και τους απλούς πολίτες.

Καλούμε ταυτόχρονα την Εκκλησία της Ελλάδος που έχει αναλάβει στο παρελθόν πρωτοβουλίες, υπέρ της δωρεάς οργάνων, με τη ρητή όμως προϋπόθεση «ενσυνείδητης και ελεύθερης απόφασης του δότη», να τοποθετηθεί επί του θέματος, όπως και τις σημαντικές εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται υπέρ της δωρεάς οργάνων. Η ελληνική κοινωνία μπορεί να λύσει τα προβλήματά της με διαφορετικό τρόπο από τον πατερναλισμό και την κατάχρηση της κρατικής εξουσίας».