Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Επείγουσες αυτοψίες σε σπίτια στον Πλάτανο για τις ρωγμές και τις κατολισθήσεις

Την επιστημονική συνδρομή του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) και την διενέργεια αυτοψίας στην περιοχή Πλατάνου Αιγιαλείας, όπου τον τελευταίο καιρό παρατηρείται γεωλογική αστάθεια, ζήτησε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου κ. Κώστα Παπαβασιλείου. Παράλληλα, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Έργων της Περιφέρειας, ύστερα από εντολή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες συνεχείς ελέγχους σε κατοικίες και κτίρια της περιοχής καθώς και στα έργα υποδομής ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για τις επιπτώσεις και την ακριβή έκταση του φαινομένου των κατολισθήσεων.
Να σημειωθεί ότι ήδη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προωθεί την κατάρτιση γεωλογικής μελέτης για τα αίτια του φαινομένου και την παρακολούθηση της εξέλιξης του. Ταυτόχρονα, με την συγκέντρωση όλων των αναγκαίων επιστημονικών στοιχείων η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα παρέμβει προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με αίτημα την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της περιοχής και την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΙΓΜΕ ο κ. Αλεξόπουλος αναφέρει ότι «σε συνέχεια της επικοινωνίας μας αναφορικά με το παραπάνω θέμα και λόγω του κατεπείγοντος του, παρακαλούμε την άμεση αποστολή ειδικού κλιμακίου επιστημόνων – ερευνητών του ΙΓΜΕ για την αξιολόγηση του εξελισσόμενου φαινομένου.
Όπως σας έχουμε ενημερώσει στην περιοχή του Πλατάνου του Δήμου Αιγιαλείας παρατηρείται το φαινόμενο των λασποροών – ρωγμών και κατολισθήσεων στο οδικό δίκτυο, τα τοιχία αντιστήριξης και σε κατοικίες και υπάρχουν σημάδια συνεχούς ερπισμού στην πλατεία του οικισμού, με μερική ανύψωση της πλακόστρωσης».
Και η επιστολή του κ. Αλεξόπουλου καταλήγει ως εξής: «Το φαινόμενο αυτό εξελίσσεται συνεχώς και λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης κρίνουμε σκόπιμη την αξιολόγηση αυτή ώστε να διερευνηθούν οι ενδεχόμενες συνέργειες από έργα που εξελίσσονται στην περιοχή. Παράλληλα θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για την ημέρα και ώρα επίσκεψης του ειδικού κλιμακίου σας έτσι ώστε να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τοπικά το έργο τους με τις Υπηρεσίες μας».