Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Ν. Νικολόπουλος: Υπάρχει κ'ινδυνος ο χρόνος καθυστέρησης για την χορήγηση του εφάπαξ να ξεπεράσει τα 6 έτη.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αχαΐας, κ. Ν. Νικολόπουλος, με αφορμή τη μεγάλη καθυστέρηση καταβολής των μερισμάτων και της εφάπαξ αποζημίωσης, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Πρωτοφανείς καθυστερήσεις παρατηρούνται εδώ και περίπου ένα χρόνο, στη χορήγηση των μερισμάτων, από τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης, στους νέους συνταξιούχους που ξεπερνούν, από την ημέρα της αποχώρησης, από την ενεργό υπηρεσία, τα 2 χρόνια.
Ακόμη χειρότερη εξελίσσεται η κατάσταση στο ταμείο πρόνοιας (ΕΦΑΠΑΞ) όπου η καθυστέρηση φθάνει τα 2,5 χρόνια και -όπως όλα δείχνουν- εάν δεν παρθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα, όπως έχουν δεσμευθεί ο Υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου και ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Κουτρουμάνης, πολύ σύντομα ο αριθμός των εν αναμονή νέων συνταξιούχων θα ξεπεράσει τις 50.000, με αποτέλεσμα ο χρόνος καθυστέρησης για την χορήγηση του εφάπαξ να ξεπεράσει τα 6 έτη.
Αποτέλεσμα αυτής της τόσο μεγάλης και απαράδεκτης καθυστέρησης, είναι να μην μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες, όπως η πληρωμή του ενοικίου, των δόσεων δανείων, η αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας τους κλπ.
Η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα τραγική και απάνθρωπη, καθώς αρκετοί από αυτούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας παθαίνουν χωρίς να προλάβουν να πάρουν τα ανάλογα μερίσματα και το ανάλογο εφάπαξ.
Καλούμε την Κυβέρνηση και ειδικά τον Υπουργό Οικονομικών και τον αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να δουν συνολικά το πρόβλημα. Κυρίως, όμως, να νομοθετήσουν αμέσως ρύθμιση που να επισπεύσει τη χορήγηση των αναλογούντων μερισμάτων και του εφάπαξ στους έχοντες σοβαρά προβλήματα υγείας.
Αυτό απαιτεί η στοιχειώδης ευαισθησία στα άτομα με αναπηρία και στους έχοντες πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας».