Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΕΝΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΜΗΘΕΙ

Ψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη βιοποικιλότητα, η τροπολογία που κατέθεσε η βουλευτής κυρία Κατερίνα Φαρμάκη, με τη συνυπογραφή τριών ακόμα βουλευτών. Στην ομιλία της η κα.Βουλευτής υποστήριξε την αναγκαιότητα της ρύθμισης για τα οικόπεδα εντός μικρών οικισμών που έχουν κατατμηθεί. Τα βασικά σημεία της ομιλίας της είναι τα εξής:

«… Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου, γιατί σε όλο αυτό το διάστημα που συζητάμε για το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα και τις άλλες διατάξεις κατατέθηκαν πράγματι εποικοδομητικές προτάσεις. Σʼ αυτό διαφάνηκε ότι οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν ακολουθούν άβουλα και άκριτα συγκεκριμένες υποδείξεις, όπως υποστηρίζουν κάποιες πτέρυγες της Βουλής, αλλά μεταφέρουν εδώ τη δική τους αγωνία για τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Σʼ αυτά εστιάζουν και αυτά θέλουν να επιλύσουν.

Σε όλο αυτό το διάστημα έγινε προσπάθεια να συνδυαστεί η προστασία του περιβάλλοντος που στοχοθετεί το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα με την ταυτόχρονη παρουσία σε όλες τις περιοχές Natura του ανθρώπινου παράγοντα, αλλά και της ανάγκης να μπορέσει να διασφαλιστεί αυτός ο μεγάλος φυσικός πλούτος που είναι και μοναδικός στην Ευρώπη.

Όμως, θέλω να εστιάσω και να αναπτύξω το σκεπτικό μιας τροπολογίας που κατέθεσα μαζί με άλλους Βουλευτές. Σʼ αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία -κατά την οποία ερχόμαστε να περιορίσουμε την εκτός σχεδίου δόμηση για να βοηθήσουμε και να διασφαλίσουμε τον φυσικό πλούτο σε περιοχές Natura- η τροπολογία αυτή είναι μία ακτίδα για τους πολίτες. Είναι μία ακτίδα που δείχνει ότι δεν ερχόμαστε μόνο να περιορίσουμε αλλά συγχρόνως και να δώσουμε λύση σε προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Και μιλάω για τα σοβαρά ζητήματα δόμησης στους μικρούς οικισμούς της χώρας, κάτω των 2.000 κατοίκων που δεν έχουν εγκεκριμένο σχέδιο πόλης. Το ζήτημα που έχει ανακύψει με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2008 με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος που διέπουν τη δόμηση στους οικισμούς αυτούς και με τις οποίες μπορούσε κάποιος ιδιοκτήτης ενός οικοπέδου που δεν είχε πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο, να παραχωρήσει εδαφική έκταση και έτσι να αποκτήσει πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο.

Με αυτήν την τροπολογία ορίζεται μία απλή και έγκυρη διαδικασία, βάσει της οποίας καταγράφεται το δίκτυο των κοινόχρηστων χώρων στους οικισμούς και δια μέσου της οποίας κυρώνεται, με σωστές διαδικασίες και με ανάρτηση στον οικείο δήμο, το δίκτυο των κοινοχρήστων χώρων.

Μέσα από αυτό, όμως, το δίκτυο, το οποίο γίνεται και καταγράφεται για κάθε δήμο, είναι φανερό ότι δίνεται η ευκαιρία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος αφενός να δει ποιες βελτιώσεις πρέπει να κάνει σε κάποιους οικισμούς, που αναπτύσσουν μία δυναμική και αφετέρου ποιες προτάσεις πρέπει να καταθέσει για την προστασία κάποιων άλλων οικισμών, οι οποίοι πρέπει να προστατευθούν.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι εγκρίνουμε περιοριστικές διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση έστω και αν είναι μόνο για περιοχές Natura σε συνδυασμό με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην επέκταση και έγκριση των σχεδίων πόλεως, την αδυναμία της σημερινής διοίκησης να προχωρήσει γρήγορα στην προστασία κάποιων περιοχών, τα διαθέσιμα προς οικοδόμηση οικόπεδα λιγοστεύουν δραματικά. Όλο αυτό το πλέγμα έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών, η οποία πλήττει πρωτίστως τις μικρομεσαίες τάξεις, στερώντας τους ουσιαστικά τη δυνατότητα της αγοράς οικοπέδων.

Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη τροπολογία λύνει το πρόβλημα αυτό. Ανοίγει το δρόμο στο να καταγραφούν οι δυνατότητες του κάθε οικισμού, για να μπορέσει μέσα από αυτήν την «πολεοδόμηση» το Υπουργείο να φέρει εκείνες τις βελτιώσεις, που θα κάνουν πραγματικά τους οικισμούς να μην είναι υπερδομημένοι, αλλά να συνδυάζουν την προστασία του περιβάλλοντος με την ανθρώπινη παρουσία και την ανάπτυξη που χρειαζόμαστε σήμερα για να ξεπεράσουμε την κρίση


Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας