Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Συνταγή αποτυχίας

ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και επιβεβαιώνουν με τον πλέον εμφαντικό τρόπο την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής. Παρά τα σκληρά δημοσιονομικά, φορολογικά μέτρα, τα έσοδα του Δημοσίου έχουν υποστεί πτώση – ρεκόρ κατά το πρώτο δίμηνο του 2011 και εμφανίζουν ήδη υστέρηση κατά 865 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων που έχουν τεθεί. Παράλληλα, το έλλειμμα του γενικού κρατικού προϋπολογισμού όχι μόνο δεν λέει να μειωθεί, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, αλλά έχει σημειώσει αύξηση κατά 9%.
ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ, η ελληνική οικονομία όχι μόνο δεν εμφανίζει σημεία ανάκαμψης, αλλά βαδίζει από το κακό στο χειρότερο. Τα ακραία μνημονιακά μέτρα που έπληξαν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και οδήγησαν τη χώρα στην ύφεση όχι μόνο δεν επιτυγχάνουν τον επιδιωκόμενο στόχο, αλλά απομακρύνουν περισσότερο από αυτόν. Οι οικονομικοί δείκτες παρουσιάζουν πορεία αντιστρόφως ανάλογη με τον επιδιωκόμενο στόχο. Τα έσοδα του Προϋπολογισμού, αντί να αυξάνονται, σημειώνουν σημαντική υστέρηση, ενώ το δημόσιο έλλειμμα, αντί να μειώνεται, καταγράφει συνεχή αύξηση. Αυτά είναι, δυστυχώς, τα αποτελέσματα της αποτυχημένης συνταγής που επέλεξαν να εφαρμόσουν στην οικονομική πολιτική ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ για έξοδο από την κρίση και ανάκαμψη είναι η αλλαγή του μίγματος οικονομικής πολιτικής και η εφαρμογή ενός νέου, ρεαλιστικού οικονομικού μοντέλου, που θα περιλαμβάνει τη δραστική μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, όπως προτείνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ