Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

«Επανάσταση» για την συγχώνευση Σχολείων

Όπλα στη "μάχη" γονέων , καθηγητών, δασκάλων και μαθητών , αποκλεισμοί δρόμων, απεργίες, συλλαλητήρια και καταλήψεις.


Με αποκλεισμούς δρόμων, καταλήψεις σχολείων, αλλά και εισβολές στις Περιφερειακές διευθύνσεις απάντησαν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και τοπικοί φορείς στο νέο σχολικό χάρτη της χώρας που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και μειώνει κατά πολύ τον αριθμό των σχολικών μονάδων. Ήδη υπό κατάληψη τελούν αρκετά σχολεία, ενώ σε πολλά άλλα οι μαθητές απέχουν από τα μαθήματά τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διαμαρτυρίες λαμβάνουν και άλλ ες μορφές, όπως αποκλεισμούς δρόμων και καταλήψεις διοδίων.
Στα χωριά της Κορινθίας θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι λίστες που δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας με τα προς συγχώνευση ή προς κατάργηση σχολεία στην χώρα. Σύλλογοι γονέων στα σχολεία της περιοχής που καταργούνται ή συγχωνεύονται με γειτονικά σχολεία προχωρούν σε δυναμικές αντιδράσεις για να εκφράσουν την κάθετη αντίθεσή τους σε μια τέτοια εξέλιξη. Σήμερα υπάρχει κατάληψη συνολικά σε τέσσερα σχολεία περιοχής Κιάτου, τέσσερα στην περιοχή Κορίνθου κι ένα στην Νεμέα, ενδεικτικά αναφέρουμε τα σχολεία Σπαθοβουνίου, Στεφάνι, Αγιονόρι, Καστράκι, Ψάρι και Καίσαρι. Στα χωριά Ψάρι και Καίσαρι του Δήμου Σικυωνίων, οι γονείς έβαλαν «λουκέτο» στα Δημοτικά Σχολεία που λειτουργούν στις δύο περιοχές και προειδοποιούν πως η κατάληψη των σχολικών μονάδων δεν θα λήξει αν δεν αποσυρθεί η απόφαση που τα θέλει να συγχωνεύονται και να δημιουργούν ένα νέο δημοτικό σχολείο στο χωριό Καλλιάνοι. Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων Ψαρίου από κοινού με γονείς από άλλα σχολεία του Δήμου Σικυωνίων βρέθηκαν στο δημαρχείο στο Κιάτο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο των σχολείων στην Δημοτική Αρχή.
Ανάλογες έντονες αντιδράσεις εκπαιδευτικών, γονέων αλλά και των τοπικών κοινωνιών έχουν εκδηλωθεί και στους υπόλοιπου νομούς της περιφέρειας Πελοποννήσου
Ο πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων Αρκαδίας Κώστας Μαρκόπουλος επισήμανε με δηλώσεις του πως ''οι συγχωνεύσεις δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα και δεν δείχνουν συνέπεια" και πρόσθεσε, "δεν πρέπει να βιάζουμε καταστάσεις, τα σχολεία που είναι να κλείσουν θα κλείσουν από μόνα τους και δεν μπορούμε να ταλαιπωρούμε τα παιδιά".Ο κ. Μαρκόπουλος ήταν ιδιαίτερα καυστικός για το υπουργείο Παιδείας, λέγοντας πως "δεν ισχύει πλέον από πλευράς υπουργείου το 'πρώτα ο μαθητής'. Η πραγματικότητα είναι πως οι συγχωνεύσεις έγιναν για οικονομικούς λόγους", ενώ για το εάν είχε ενημερωθεί η εκπαιδευτική κοινότητα για αυτές τις προωθούμενες αλλαγές του υπουργείου, ανέφερε ότι δεν τους δόθηκε καμία εισήγηση και δεν έγινε καμία απολύτως διαβούλευση. Ο πρόεδρος των δασκάλων μετέφερε την εικόνα που επικρατεί στις τοπικές κοινωνίες οι οποίες, όπως είπε, έχουν ήδη ξεσηκωθεί ενώ, για ακόμα μία φορά, επέρριψε ευθύνες στο υπουργείο Παιδείας, λέγοντας πως "το υπουργείο προσπαθεί να φέρει σε αντίθεση την κοινωνία με τους εκπαιδευτικούς, καθώς πάρα πολλά από αυτά που λέει δεν είναι εφαρμόσιμα και λέγονται για επικοινωνιακούς λόγους".
Ο Δημήτρης Καντζάβελος πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αρκαδίας, σχολιάζοντας το νέο σχολικό χάρτη της Αρκαδίας, σημείωσε ότι δεν προηγήθηκε της απόφασης διάλογος και επεσήμανε το ενδεχόμενο αύξησης της μαθητικής διαρροής. Ο κ. Καντζάβελος σημείωσε ότι "μπαίνουμε σε μια διαδικασία αποφάσεων, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες υποδομές στα σχολεία υποδοχής". Επίσης ανέφερε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη διαφάνειας σε όλη τη διαδικασία και ενημέρωσε ότι σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση καθηγητών στην Τρίπολη για να καθορίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας με δηλώσεις του ανέφερε ότι είναι κατά των μικρών σχολείων γιατί δεν βοηθούν το μαθητή, παρά ταύτα όμως εξήγησε ότι είναι αντίθετος με την συγχώνευση του δημοτικού σχολείου Δολιανών υποστηρίζοντας την άποψη ότι σχολεία όπως τα Δολιανά και τα Αγιωργίτικα δεν μπορούν να κλείνουν και πρόσθεσε μάλιστα πως για το σχολείο των Δολιανών έστειλε και επιστολή στην υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου
Στην Μεσσηνία διαμαρτύρονται για την συγχώνευση του 17ου δημοτικού Καλαμάτας. Νωρίτερα γονείς πήγαν και διαμαρτυρήθηκαν στον προϊστάμενο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού.
Διαμαρτυρίες για τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων της περιοχής και στη δημοτική αρχή Οιχαλίας. Γονέας μαθητή, από το λύκειο Διαβολιτσίου που καταργείται, ανέβηκε στην στέγη του σχολείου και απειλούσε να πέσει, ενώ πέρασαν σχεδόν τρεις ώρες για να τον πείσουν να κατέβει.
Τέλος την Λακωνία έντονες είναι οι αντιδράσεις στην περιοχή του Ξηροκαμπίου, στο Γύθειο αλλά και στον Δήμο Ευρώτα.
Οι ομοσπονδίες καθηγητών και δασκάλων συντονίζονται για κοινές κινητοποιήσεις, με την ΟΛΜΕ να εξαγγέλει τρίωρη στάση εργασίας για την Παρασκευή 18 Μαρτίου αλλά και 24ωρη απεργία την Τετάρτη 30 Μαρτίου. Δύο δίωρες στάσεις εργασίας αποφάσισε να πραγματοποιήσει την προσεχή Παρασκευή και η ΔΟΕ. Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές για "αντάρτικο" στην περιφέρεια, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση αποδοκίμασε τις αλλαγές που επιφέρει η νέα "μεταρρύθμιση" του υπουργείου Παιδείας.
Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας, με τις "ευλογίες" του κυβερνητικού εκπροσώπου, επιμένει στις αλλαγές, ενώ σε χθεσινή συνέντευξή της η Άννα Διαμαντοπούλου προειδοποίησε τους εκπαιδευτικούς "να είναι προσεκτικοί" στις αντιδράσεις τους, σχετικά με τις καταλήψεις.