Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ν.Δ.κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ndpress@nd.gr



Θέλω να ξεκινήσω με το θέμα του γνωστού non paper της κυβέρνησης. Σας το είχαμε κοινοποιήσει το Σάββατο με το δελτίο Τύπου και είχαμε επανέλθει την Κυριακή, καθώς το non paper αυτό αποσύρθηκε από την ιστοσελίδα της κυβέρνησης. Και, νομίζω, μετά το δελτίο Τύπου το ξαναβάλανε. Υπάρχει ένα μπέρδεμα με αυτή την ιστορία, τι ακριβώς έχει γίνει.
Αυτό, λοιπόν, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου κάποια στιγμή -σας τα είπα και στη χθεσινή ανακοίνωση-  ότι δεν το έβαλε μετά, αλλά πριν τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας. Λίγη σημασία έχει. Και σας παραπέμπω στη δήλωση την οποία την έχετε όλοι.
non paper διακινήθηκε και από άλλα υπουργεία. Για παράδειγμα: Το υπουργείο Εργασίας απέστειλε ηλεκτρονικά στους διαπιστευμένους σε αυτό δημοσιογράφους το non paper του υπουργείου Οικονομικών, με την επισήμανση, μάλιστα, ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ως πηγή, «πηγές του υπουργείου Οικονομικών».
Το θέμα που θέλω να βάλω τώρα είναι ότι, εκτός από το υπουργείο Οικονομικών, αυτό το
Το έγγραφο αυτό αποδεικνύει ότι το non paper του υπουργείου Οικονομικών μοιράστηκε κεντρικά. Δηλαδή, υπήρξε κεντρική κατεύθυνση. Γιατί εδώ σας θυμίζω ότι εμφανίστηκαν, εκ των υστέρων, στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία πήγαν να διαφοροποιηθούν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτό το κλίμα, ότι, δήθεν, πως έγινε αυτό το πράγμα, πως πιεστήκαμε, ενώ αυτό το έγγραφο μοιράστηκε κεντρικά. Εμείς έχουμε στοιχεία: Ένα, από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο βγάλαμε προχθές και ένα από το υπουργείο Εργασίας, για το οποίο σας ενημερώνω σήμερα.
Πρέπει, λοιπόν, να ξέρουμε, εάν η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ύπαρξη του συγκεκριμένου εγγράφου.
Πόσοι ακόμα από την κυβέρνηση γνώριζαν αυτό το non paper;
Δηλαδή, εμείς ανακαλύψαμε ότι υπάρχει διακίνηση και από το υπουργείο Εργασίας;
Πόσοι άλλοι από την κυβέρνηση έκαναν την ίδια δουλειά;
Γιατί ενεπλάκη το υπουργείο Εργασίας σε αυτό το πράγμα;
Υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος;
Και, μάλιστα, επαναλαμβάνω ότι η αναφορά που υπήρχε στο non paper είναι ότι «να αποδώσετε το συγκεκριμένο κείμενο σε πηγές του υπουργείου Οικονομικών».
Γιατί δεν εστάλη η δική του ενημέρωση;
Το υπουργείο Εργασίας γιατί δεν έστειλε δική του ενημέρωση για τα θέματα που αφορούσαν στην αρμοδιότητά του;
Και πόσοι ακόμα υπουργοί έχουν πιθανόν εμπλακεί στη διακίνηση αυτού του εγγράφου;
Και, τέλος:
Σε αυτή την ανακοίνωση που βγήκε μετά τα μεσάνυχτα, στην ανακοίνωση της «πιτζάμας», για να την βαφτίσω έτσι, γιατί ο κ. Πεταλωτής δεν παραδέχθηκε ότι ήταν σε γνώση της κυβέρνησης οι αναφορές της τρόικας για την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας και, μάλιστα, με ένα κείμενο το οποίο μοιράστηκε τουλάχιστον από δυο υπουργεία;
Δηλαδή, αυτή η ανακοίνωση της «πιτζάμας» τελικά τι νόημα έχει και τι γίνεται;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν αναγνώρισε ο κ. Πεταλωτής…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Διακινήθηκε, σας λέω, από δυο υπουργεία. Ήταν εν γνώσει του όλες αυτές οι αναφορές; Η κυβέρνηση κεντρικά γνώριζε και για το non paper και για αυτά; Αυτό προκάλεσε ένα σάλο. Το έχουμε ζήσει όλοι τις τελευταίες ημέρες. Οι υπουργοί να διαμαρτύρονται, γιατί έγινε αυτή η ενημέρωση, γιατί εκείνο, γιατί το άλλο; Υπήρξε γνώση αυτού του πράγματος; Κεντρική γνώση; Εγώ έχω στοιχεία για δυο υπουργεία. Βγάλαμε το ένα του Οικονομικών, βγάζουμε σήμερα και αυτό του υπουργείου Εργασίας. Πιθανόν να υπάρχουν και άλλα και να μην το γνωρίζουμε. Πιθανόν να μην υπάρχουν, δεν το ξέρω. Είναι, τέλος πάντων, εν γνώσει της κυβέρνησης όλη αυτή η ιστορία;

Τώρα, μια και λέμε για το θέμα του Μνημονίου, γνωρίζετε καταρχήν ότι υπήρχε μια δήλωση του Π. Ρουμελιώτη -ο οποίος είναι ο άνθρωπος, τον οποίο η κυβέρνηση έχει στείλει στο Δ.Ν.Τ.- που λέει ότι «δεν πρόκειται να βγούμε ποτέ από το Μνημόνιο». Και ότι κάνουν λάθος αυτοί που λένε ότι μέχρι το ’13 θα βγούμε από το Μνημόνιο. Τρεις ημέρες μετά, με πληροφόρησαν σήμερα ότι υπήρξε διάψευση. Ότι ο κ. Ρουμελιώτης δεν είπε ποτέ αυτά τα πράγματα. Και εδώ πια θέτω ένα θέμα:
Πρώτον, γιατί η διάψευση έγινε με τρεις ημέρες καθυστέρηση; Συνέπεσε, σας θυμίζω, με την ιστορία της συνέντευξης της τρόικας. Πιθανόν να μην είναι τυχαίο. Γιατί, λοιπόν, καθυστέρησε η διάψευση, όταν είχαν προηγηθεί τόσες αναφορές και από ηλεκτρονικά και από έντυπα Μέσα;
Δεύτερον: Σας θυμίζω ότι οι δηλώσεις αυτές διακινήθηκαν και μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Είναι δυνατόν ένα έγκριτο Πρακτορείο Ειδήσεων, όπως είναι το Αθηναϊκό, να μεταδίδει λάθος ρεπορτάζ και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό θέμα;
Γιατί ο κ. Ρουμελιώτης στην καθυστερημένη τοποθέτησή του δεν διαψεύδει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κοντά στην πτώχευση;
Αυτό -σας θυμίζω- το είπε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» στις 6 Φεβρουαρίου. Τότε, είχε αναφέρει ότι δεν πρόκειται να φύγει ποτέ το Δ.Ν.Τ. από την Ελλάδα.
Εδώ υπάρχει θέμα: Να μας πουν:
Τα διαψεύδουν όλα;
Και γιατί αυτή η καθυστέρηση;

Τώρα, όσον αφορά το θέμα αυτό καθ’ αυτό της πρότασης των 50 δισ. Θέλω να κάνω μια διευκρίνιση, γιατί παίζεται και ακούγεται ένα πράγμα για το θέμα της ανακοίνωσης που βγήκε από τον κ. Χρ. Σταϊκούρα, για το θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Έχω εδώ την ανακοίνωση -σε εσάς ήρθε την Παρασκευή- που λέει, για τη θυμηθούμε όλοι: «Όταν η Ν.Δ. υποστήριζε, από τον προηγούμενο Ιούλιο, ότι μπορεί η χώρα να αντλήσει 50 δισ. από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και από ιδιωτικοποιήσεις, η κυβέρνηση μιλούσε για “μαγικές συνταγές”. Σήμερα, που η τρόικα καταλήγει στο ίδιο ποσό, μετά από 7 επιπλέον μήνες απραξίας, τι έχει να μας πει η κυβέρνηση;».
Αυτή είναι η ανακοίνωση και υπάρχει μια παρερμηνεία, να την πω έτσι. Ότι, δήθεν, οι ανακοινώσεις που βγήκαν μετά, έρχονται να ακυρώσουν αυτή τη δήλωση.
Δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά. Αυτές οι δυο παράγραφοι που σας διάβασα είναι αυτές που αποδίδουν την πραγματικότητα. Δηλαδή, η πρώτη παρατήρηση είναι ότι: Από την ομιλία του Α. Σαμαρά στην παρουσίαση του προγράμματος στο Ζάππειο, περάσανε 7 μήνες. Τότε, λοιπόν, ο Σαμαράς είχε πει 50 δισ. από την αξιοποίηση -το τονίζω, αξιοποίηση- και όχι εκποίηση -όπως προτείνεται τώρα από την τρόικα και από την κυβέρνηση. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Πέρασαν, λοιπόν, 7 μήνες για να ανακαλύψει η τρόικα ότι μπορούμε από εκεί να αντλήσουμε πόρους. Εφτά μήνες μετά, η κυβέρνηση πελαγοδρομεί ανάμεσα σε αυτά που λέει η τρόικα. Τα ήξερε, δεν τα ήξερε; Βγαίνουν και τους καταγγέλλουν. Υπάρχουν τηλεφωνικές επικοινωνίες με την τρόικα, για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν κ.λπ. Και για την ταμπακιέρα, για την ουσία, ούτε μία λέξη. Εδώ, λοιπόν, λέμε τα  50 δισ. Αλλά είναι ξεκάθαρο, γιατί μιλάμε. Και καταλήγει: «Σήμερα, που η τρόικα καταλήγει στο ίδιο ποσό, μετά από 7 μήνες απραξίας, τι έχει να μας πει η κυβέρνηση;».
Είναι το ίδιο ποσό. Όχι όμως και ο τρόπος με τον οποίο θα βρεθούν αυτά τα 50 δισ. Δηλαδή, έχω ένα ακίνητο, περιουσία του Δημοσίου: Η μια λύση είναι το «σκοτώνεις», το πουλάς. Και η άλλη λύση είναι το αξιοποιείς. Εμείς, λοιπόν, είμαστε υπέρ της δεύτερης λύσης. Έχει μεγάλη διαφορά. Και γι’ αυτό το λόγο,  θα σας δοθούν σήμερα τα σχετικά αποσπάσματα από την ομιλία του Α. Σαμαρά στο Ζάππειο. Λέμε, για παράδειγμα, σε ένα σημείο και έχει αξία να το διαβάσουμε.
«Αν δώσουμε για εκμετάλλευση ένα μικρό μέρος όλων αυτών των ακινήτων με μορφή μακροχρόνιας μίσθωσης leasing ή ΣΔΙΤ, ή συνέργιες μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μπορούμε να φτάσουμε σε έσοδα μέχρι και 5 δισ. ευρώ ετησίως. Δηλαδή, ένα μεγάλο μέρος από τους τόκους που φέτος έφτασαν τα 13 δισ. και χωρίς το δημόσιο να χάσει την κυριότητα των ακινήτων».
Σε ένα άλλο σημείο λέει ο Πρόεδρος: «Υπολογίζεται ότι ένα σύνολο 50 δισ. -εδώ είναι που επιβεβαιώνει η τρόικα όλο αυτό το οποίο έχουμε πει- μπορεί να βρεθεί τα επόμενα δύο χρόνια από εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους ακίνητης περιουσίας και την τολμηρή προώθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Και αυτά τα ρευστά κεφάλαια μπορούν να τα εξασφαλίσουν άμεσα σύγχρονες μορφές προχρηματοδότησης, το λεγόμενο bridge financing».
Δηλαδή, έχω ένα ακίνητο, το οποίο μπορεί να είναι κληροδότημα σε ένα δημόσιο φορέα. Αυτό είναι εκεί, και λιμνάζει. Τι παίρνεις, λοιπόν; Λες κύριε, από αυτό το κληροδότημα έχω να εισπράξω τα επόμενα 10 χρόνια 100 ευρώ. Γι’ αυτά τα χρήματα εγώ μπορώ να τα προεισπράξω. Το bridge financing είναι η προχρηματοδότηση από ένα πράγμα το οποίο έχει μια σταθερή αυτή.
Άρα, αυτά να μπορούν να αξιοποιηθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε είναι αυτή η ομιλία;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Στις 7 Ιουλίου. Υπάρχει μέσα στην ιστοσελίδα. Εγώ απλώς, επεσήμανα κάποια πράγματα, αλλά αν μπείτε στο internet θα δείτε όλη την ομιλία. Εγώ απλώς, για δική σας εξυπηρέτηση έβαλα τα συγκεκριμένα αποσπάσματα. Και εδώ υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Άλλο εκποίηση, άλλο αξιοποίηση. Αυτό το θέμα, λοιπόν, είναι σημαντικό.
Εδώ σας θυμίζω ότι την πρώτη μέρα που είχαμε κάνει ενημέρωση, σας είχα πει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη χώρα ως μία εταιρεία υπό εκκαθάριση. Αυτό που τότε ήταν ένα σχήμα λόγου, εδώ το βλέπετε, δυστυχώς, να εφαρμόζεται στην πράξη.
Γιατί έτσι αντιμετωπίζουν τη χώρα. Ως εταιρεία που είναι υπό εκκαθάριση;
Δηλαδή, η κυβέρνηση λέει να κοιτάξουμε να εξασφαλίσουμε τα χρήματα για τους πιστωτές. Θυμόσαστε που σας το είχα πει τότε; Πρώτο τους μέλημα είναι να κοιτάξουν να εξασφαλίσουν τα χρήματα των πιστωτών και όχι πώς να βγούμε από την κρίση. Φανταστείτε έναν ιδιώτη ο οποίος έχει πάρει ένα δάνειο, χρεωστάει 110€, γιατί έχει αγοράσει κάποια πράγματα, το σπίτι του, το αυτοκίνητό του και δεν ξέρω κάτι άλλο, ενώ τα έσοδα του, τα μηνιαία δεν του φτάνουν για να μπορέσει να αποπληρώσει τη δόση του δανείου, το τοκοχρεολύσιο.
Με δύο τρόπους αντιμετωπίζεται αυτό. Ο ένας τρόπος είναι να αυξήσεις τα έσοδά σου. Να λες: Κύριε, εγώ παίρνω 10 ευρώ μισθό, πρέπει να το κάνω 15 για να καλύπτω τη δόση μου, να μου μείνει και κάτι για να ζω αξιοπρεπώς. Τι κάνει, λοιπόν, αυτή τη στιγμή; Επειδή παίρνει λιγότερα από το τοκοχρεολύσιο αναγκάζεται αυτός ο άνθρωπος και δανείζεται παραπάνω χρήματα. Αυξάνει, έτσι, το χρέος και δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημά του.
Αν έχει κάτι που μπορεί να το αξιοποιήσει και από το οποίο να βγάλει χρήματα, να αυξήσει δηλαδή τα έσοδά του, να μπορεί να αποπληρώσει το χρέος, να μειώνεται το χρέος και όχι να διογκώνεται. Γιατί αυτό θα τον πνίξει. Δεν υπάρχει περίπτωση, δεν πρόκειται να βγει ποτέ.
Εμείς, λοιπόν, μ’ αυτά τα 50 δισ. μπορούμε τουλάχιστον να κάνουμε μία μείωση του χρέους να μπορεί να χαλαρώσει λίγο ο βραχνάς για να μπορείς σιγά – σιγά να συνέλθεις. Αλλά εάν το κάνεις ξεπουλώντας είναι μία κι έξω. Πουλάς ασημικά, ξεπουλάς ασημικά και τελικά δεν μένει τίποτα.
Αν χρησιμοποιήσεις σύγχρονες μεθόδους χρηματοδότησης –είπα, ας πούμε, την προχρηματοδότηση αυτό το bridge financing που λέμε, το leasing, τις ΣΔΙΤ- μπορείς να αξιοποιήσεις την περιουσία σου, να αυξήσεις τα έσοδά σου για να μειώσεις το χρέος σου και να αρχίσεις να έχεις ένα πρωτογενές ενεργητικό για να μπορείς σιγά – σιγά να συνέλθεις και να βγεις από το αδιέξοδο.
Όταν το προτείναμε αυτό, υπήρχε μια δυνατότητα να γίνει πριν παρθούν κάποια σκληρά μέτρα. Όταν εμείς το προτείναμε, το προτείναμε για να μπορέσουμε να απεμπλακούμε από το Μνημόνιο. Αυτοί τώρα το χρησιμοποιούν απλώς για να εξυπηρετήσουν το Μνημόνιο. Καταλαβαίνετε τη διαφορά: Λέω, «όταν εμείς το προτείναμε», γιατί έχει σημασία από πότε αρχίζεις να το εφαρμόζεις. Σας λέω ότι η κυβέρνηση δεν ξέρουμε τι ακριβώς εννοεί. Έχω μια δήλωση του κ. Σκανδαλίδη σήμερα, στον REAL FM, όπου είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο δεν γνωρίζει αυτό το θέμα. Άρα, ακόμα δεν ξέρουν.
Όταν, λοιπόν, εμείς το προτείναμε είχε μια αξία να εφαρμοστεί για να μπορέσει να μας απεμπλέξει από το Μνημόνιο.
Τώρα, ο τρόπος τον οποίο προτείνει η κυβέρνηση – γιατί σας λέω ότι υπάρχει όλη αυτή η διχογνωμία- έχει να κάνει με το να εξυπηρετήσει το Μνημόνιο. Άντε πάλι, δηλαδή, από την αρχή και ποτέ να μην γλιτώσουμε από αυτό.
Πάνω σ’ αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω ότι αυτή η διγλωσσία κι αυτή η έλλειψη πολιτικής είναι έντονη τον τελευταίο καιρό. Σας είχα δώσει χθες δύο αποσπάσματα από δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου με διαφορά δύο μηνών:
16 Δεκεμβρίου 2010, μετά από συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τις αναδιαρθρώσεις και τις αποκρατικοποιήσεις είχε ανακοινώσει ότι: «Στόχος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας είναι η εισροή εσόδων ύψους 7 δισ. για την περίοδο ’11 - ’13 και ειδικότερα η είσπραξη τουλάχιστον 1 δισ. μέσα στο ’11». Αυτό σας λέω 16 Δεκεμβρίου 2010. Το έχετε από χθες.
Πριν από τρεις μέρες, στις 11/2, στο ενημερωτικό σημείωμα, το non paper -το οποίο η κυβέρνηση το αναγνωρίζει πια- σας θυμίζω την ανακοίνωση του κ. Παπακωνσταντίνου που λέει ότι το έστειλε πριν και όχι μετά –το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι ο στόχος είναι η συνολική είσπραξη εσόδων, τουλάχιστον 50 δισ.» (7 – 50 σε δύο μήνες διαφορά) την περίοδο ’11 – ’15, (εδώ ήταν ’11 – ’13), εκ των οποίων τα 15 δισ. έως το ’12 (και εδώ είχανε πει 1 δισ. μέσα στο ’11). Εγώ άκρη δεν βλέπω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Αυτό για το θέμα της αξιοποίησης, όπως λέτε εσείς. Υπάρχουν δύο παρατηρήσεις που αφορούν στο χρόνο. Πολλοί εκτιμούν ότι είναι πιεστικά τα χρονικά περιθώρια που πρέπει να συγκεντρωθούν αυτά τα χρήματα. Η παρατήρηση είναι ότι όταν πιέζεσαι χρονικά, μπορεί να πουλήσεις ή να αξιοποιήσεις όσο – όσο. Και το άλλο είναι αν θα πρέπει να μπει κριτήριο ποιοι θα προτιμηθούν σ’ αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει ή  να εκποιήσει. Έλληνες και κεφάλαια ελληνικά ή ξένοι;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εμείς έχουμε κάνει και μία πρόταση για το πώς θα γίνει αυτό. Τώρα, από ‘κει και πέρα, αν αυτό θα γίνει με μειοδοτικό διαγωνισμό, έχει να κάνει με την κυβέρνηση. Η νομοθεσία είναι σαφής. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Θα πρέπει, πάντως, να γίνει με σύννομες και διαφανείς διαδικασίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ……………

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν έχω αυτή τη στιγμή τέτοιες λεπτομέρειες. Εδώ μιλάμε για πράγματα σύννομα κατ’ αρχήν. Ό,τι προβλέπεται γι’ αυτές τις διαδικασίες. Υπάρχουν νόμοι. Ό,τι λέει ο νόμος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο νόμος λέει ότι εγώ, αν έχω έννομο συμφέρον, μπορώ να προσφύγω στη Δικαιοσύνη. Και η εμπειρία είναι γνωστή, την έχει βιώσει και η κυβέρνηση της Ν.Δ. προσφάτως, όπου όταν επιχείρησε να κάνει κάτι βρήκε μπροστά της το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Λέμε ότι το πρόβλημα, αυτή τη στιγμή, για την ανάπτυξη είναι αυτό που κουβεντιάζαμε εδώ και παλαιότερα. Δεν είναι απλώς η ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα, για παράδειγμα, διότι υπάρχει πρόβλημα με τους μισθούς. Δεν θεωρούμε ότι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την ανταγωνιστικότητα είναι το θέμα των μισθών. Ούτως ή άλλως, δεν είναι και από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Το ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά. Είναι άλλα θέματα. Είναι θέματα νομοθεσίας, είναι θέματα γραφειοκρατίας, είναι θέματα μεταφορών, είναι θέματα επικοινωνιών. Και αυτό το αναγνωρίζει όλος ο κόσμος. Άρα, λοιπόν, θεωρούμε ότι όλα αυτά πάνε παράλληλα. Εδώ εστιάζω σε αυτή την ιστορία, γιατί απλώς αυτό είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Μην μπούμε τώρα να πούμε με ποιον τρόπο θα γίνει. Αν θα γίνει με μειοδοτικό διαγωνισμό, εάν το υπουργείο τάδε πρέπει να βγάλει μια εγκύκλιο που να λέει ότι ο νόμος τάδε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φοβάστε το ενδεχόμενο εκλογών;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διότι από όσα είπατε μέχρι τώρα παρουσιάζετε μια επικίνδυνη κυβέρνηση, η οποία δημιουργεί πρόβλημα στη χώρα, στην Οικονομία. Και εσάς σας ακούω να ζητάτε την παραίτηση του κ. Παπακωνσταντίνου.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Τη ζητήσαμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτηση, λοιπόν, είναι η εξής: Φοβάστε τις εκλογές και δεν ζητάτε παραίτηση της κυβέρνησης και του Γ. Παπανδρέου;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Ανά πάσα στιγμή, όποτε αποφασίσουν να τις κάνουν -στο δικό τους χέρι είναι- είμαστε έτοιμοι. Δεν φοβόμαστε και είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή. Το έχει πει ο Πρόεδρος και το επαναλαμβάνω. Και να πω κάτι και για την ιστορία των πρόωρων εκλογών; Αυτό που ξέρω είναι ότι η διακίνηση σεναρίων για το θέμα των εκλογών γίνεται από την κυβέρνηση. Να δώσω ένα παράδειγμα; Διάβαζα τη συνέντευξη του κ. Λοβέρδου χθες, σε κάποια Κυριακάτικη εφημερίδα, όπου έλεγε ότι υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών, παρά το γεγονός ότι βγαίνει ο Πρωθυπουργός και τις διαψεύδει. Υπάρχουν διάφορα κέντρα που διακινούν τέτοια σενάρια, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί, ότι αυτά είναι περισσότερο μάλλον κυβερνητικά. Σας λέω, ότι το ίδιο βγαίνει από το ρεπορτάζ των συναδέλφων σας που καλύπτουν ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σημασία έχει;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Έχει σημασία. Απάντησα σε αυτό και κάνω ένα σχόλιο επιπλέον. Και λέω ότι και αυτά τα σενάρια -διότι σας θυμίζω ότι έχουν γραφτεί διάφορα, ότι δήθεν εμείς διακινούμε το θέμα των πρόωρων εκλογών- διακινούνται καθαρά από το κυβερνητικό επιτελείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …..

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αυτό δεν το ξέρω. Είναι θέμα της κυβέρνησης. Είναι στα χέρια της κυβέρνησης. Μπορώ εγώ να πω εάν η κυβέρνηση αποφασίζει η όχι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ζητάτε εκλογές;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εμείς δεν τις φοβόμαστε. Όποτε και αν τις φέρουν, είμαστε έτοιμοι. Όποτε θέλουν ας τις φέρουν, καλοδεχούμενες είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν καταθέτετε πρόταση μομφής κατά του κ. Παπακωνσταντίνου ή κατά τις ίδιας της κυβέρνησης;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Είχαμε ζητήσει την παραίτηση του κ. Παπουτσή. Κάποιοι συνάδελφοι γράφανε «γιατί δεν καταθέτετε πρόταση μομφής;». Θα το δούμε είχαμε πει. Δεν μπορεί να γίνεται κάθε μέρα. Δεν μπορείς να κάνεις κάθε μέρα πρόταση μομφής. Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό θέλει μια διαχείριση. Υπάρχει θέμα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, αυτή τη στιγμή. Πάλι το θέμα της πρότασης μομφής. Μα, ζητάμε να παραιτηθούν. Να σας πω κάτι γι’ αυτές τις ιστορίες και για ό,τι επακολουθήσει, γιατί δεν ξέρω αύριο τι θα βγει: Αν υπάρχει πολιτική ευθιξία –και αναφέρομαι σε όλες τις περιπτώσεις και για τις δυο προηγούμενες- συνταγματικά οι υπουργοί μπορούν να παραιτούνται και χωρίς προτάσεις μομφής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το θέατρο που παίζει η κυβέρνηση με την τρόικα, ….

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Πρόκειται για κακόγουστο πράγμα. Το έχουμε πει, το έχει πει ο Πρόεδρος στη δήλωση του Σαββάτου…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα λόγια του κ. Σαμαρά χρησιμοποιώ, για να σας πω το εξής: Αφού παίζει αυτό το θέατρο η κυβέρνηση, γιατί το παίζει; Με αυτό δεν φέρνει πιο κοντά τις εκλογές; Δεν είναι μια έξοδος προς τις εκλογές;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Μα, γι’ αυτό είπα και προηγουμένως ότι όποτε και αν τις φέρουν, εμείς είμαστε έτοιμοι και είναι καλοδεχούμενες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι υιοθέτησε την πρότασή σας η τρόικα; Το ένα αυτό. Και το δεύτερο: Μπορεί τώρα η πρόταση που είχε κάνει τότε ο Α. Σαμαράς, τον Ιούλιο, μπορεί τώρα ακόμη να είναι λύση ή έχει τελειώσει πλέον αυτό;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Δεν ξέρω εάν η τρόικα υιοθέτησε δική μας πρόταση ή συνέπεσε το ποσό. Το ξεκαθαρίζω, γιατί ακούγεται από χθες το βράδυ και λέγεται συμφωνεί η Ν.Δ. με τα 50 δισ. Η Ν.Δ. στο μόνο που συμφωνεί είναι στην εκτίμηση που έχουμε κάνει -και την έχουμε κάνει εδώ και 7 μήνες- για το ποσό. Αν εξαιρέσουμε, λοιπόν, το ότι έχουμε μια κοινή συνισταμένη ως προς το ποσό, σε όλα τα άλλα είμαστε αρνητικοί. Και είμαστε απέναντι. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Και να σας πω και κάτι; Εδώ υπάρχει και ένα θέμα. Είπε η τρόικα 50 δισ. Έπεσε, λοιπόν, πάνω στην πρότασή μας. Γιατί την πρότασή μας την ξέρουν, την ξέρει όλος ο κόσμος. Έχει μοιραστεί με φυλλάδιο, υπάρχει στο internet. Όταν έγιναν συναντήσεις με την τρόικα, τα είχαμε πει αυτά τα πράγματα. Ξέρανε οι τροϊκανοί ότι αυτά είναι τα σχέδιά μας. Τους τα είχαμε πει. Τώρα το βρήκαν; Δεν το ξέρω αυτό. Δεν μπορώ να ξέρω αν αυτά τα 50 δισ. είναι αποτέλεσμα της δικής μας πρότασης ή της δικής τους έρευνας. Αυτό δεν μπορώ να το πω. Αυτό, όμως, που μπορώ να πω -αν μου επιτρέπετε- είναι ότι εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με όλο αυτό το πράγμα και φαίνεται στα αποσπάσματα των ομιλιών του Προέδρου που έχετε πάρει. Μια φράση σας είπα, την οποία την ξαναλέω: «Και χωρίς το Δημόσιο να χάσει την κυριότητα των ακινήτων». Στο διαδίκτυο είναι όλη η ομιλία, είναι κοινή σε όλους.
Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση πιστεύω ότι δεν ξέρει ακόμα τι να κάνει. Σας διάβασα, προηγουμένως, τα αποσπάσματα από τις δυο αναφορές του κ. Παπακωνσταντίνου με διαφορά δυο μηνών. Τα νούμερα είναι απλά. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Πως μπορούν αυτοί να το εφαρμόσουν; Δεν το ξέρω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια απάντηση στο δεύτερο. Εάν συνεχίζει να είναι πρόταση της Ν.Δ. και αν…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Βέβαια. Οι προτάσεις μας ισχύουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί είπατε ότι εμείς το είπαμε πριν ληφθούν τα μέτρα.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Λέω, λοιπόν, εδώ υπάρχει ένα θέμα. Όταν εμείς το προτείναμε πριν από 7 μήνες, δεν είχε ακολουθήσει όλος αυτός ο κύκλος. Άρα, εκεί πέρα χρειάζεται μια νέα επεξεργασία να το δούμε. Δεν το γνωρίζω ακόμα. Αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία -γιατί σας είπα και το τόνισα- ότι όταν εμείς το προτείναμε, πριν από 7 μήνες, ήταν για να απεμπλακούμε από το Μνημόνιο. Αυτοί το χρησιμοποιούν για να το εξυπηρετήσουν. Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για να συμβάλω και λίγο στο διάλογο, επειδή ακούω από το πρωί τους εκπροσώπους της κυβέρνησης που βγαίνουν στα ραδιόφωνα και εκείνοι μιλάνε για αξιοποίηση και διακρίνουν και λένε «όχι εκποίηση» ή «όχι ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας». Το ίδιο λέτε και εσείς. Επειδή σας ακούω προσεκτικά, αναφέρετε την κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα μέχρι τώρα και για τις παλινωδίες και για τις δηλώσεις, που κατέγραψα πολύ προσεκτικά. Αλλά υπάρχει πάντοτε ανοιχτό το ζήτημα. Από εδώ και στο εξής θα γίνει αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και όχι εκποίηση; Υπάρχει κοινό πεδίο για να τα βρείτε με την κυβέρνηση ή όχι;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Που είναι η διαφορά μας, λοιπόν; Συγγνώμη που επανέρχομαι, αλλά ένα ξερό χαρτί πολλές φορές δεν λέει τίποτα. Χθες, στο δελτίο Τύπου που βγάλαμε, υπήρχε ένα απόσπασμα από την ομιλία του κ. Παπανδρέου σε εκδήλωση στο Economic Club στη Ν. Υόρκη. Σας διαβάζω εδώ τι έχει πει. «Το Δημόσιο διαθέτει ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 270 δισ. Ποσό περίπου ίσο με το δημόσιο χρέος της χώρας. Τα ακίνητα αυτά παραμένουν ως επί το πλείστον ανεκμετάλλευτα. Για το λόγο αυτό ξεκινούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε έναν ευρύτερο φάσμα τομέων, όπως Μεταφορές, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες κ.λπ., μέσω απευθείας πώλησης».
Λέει εδώ «μέσω απευθείας πώλησης». Και σας βάζω κόντρα: Που πάει η κυριότητα; Αυτό μόνο, δείχνει τη φιλοσοφία. Απαντώ στο ερώτημά σου, που λέει «και οι άλλοι για αξιοποίηση μιλάνε και εσύ για αξιοποίηση». Λέω, λοιπόν, «μέσω απευθείας πωλήσεων» λέει η δήλωση του κ. Παπανδρέου και «κρατάμε την κυριότητα», λέει η δήλωση του κ. Σαμαρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά προφανώς η κυβέρνηση άλλαξε θέση και…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει πει «μέσω απευθείας πώλησης», ενώ ο Α. Σαμαράς έχει πει «κρατάμε την κυριότητα».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια στιγμή κ. Εκπρόσωπε, γιατί έχει σημασία. Εγώ εικάζω από αυτά που άκουσα από τους κυβερνητικούς άλλαξε θέση η κυβέρνηση, έφυγε από αυτά περί…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Μπορεί να μας πει που είναι; Εγώ δεν την έχω δει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενδεχομένως, ήρθε στη δική σας θέση.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν το ξέρω. Εκτιμώ και σέβομαι την άποψή σας και την πληροφορία σας. Αλλά δεν μπορώ να απαντήσω με βάση αυτό…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε, και το non paper του Παπακωνσταντίνου της Παρασκευής για αξιοποίηση λέει, δεν λέει για εκποίηση.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά δεν το διαβάσατε προσεχτικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτό που θα ήθελα επίσης να ρωτήσω γιατί ετέθη από την Τρόικα με σαφήνεια, από τον Εκπρόσωπο τον κ. Ντερούζ ο οποίος μίλησε για πώληση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ κ.λπ. Η δική σας θέση ποια είναι; Συμφωνείτε στο να πωληθεί το ποσοστό; Γιατί πιστεύω ότι μιλούν και εκείνοι πια για αξιοποίηση και όχι για εκποίηση. Γι’ αυτό σας το λέω. Οπότε υπάρχει ένα πεδίο εδώ που θα γίνει συζήτηση για το αν συμφωνείτε. Αλλά η Τρόικα, ο κ. Ντερούζ, μίλησε για πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, ό,τι έχει απομείνει και στις άλλες ΔΕΚΟ. Εσείς συμφωνείτε στο να δοθεί ένα ποσοστό της ΔΕΗ;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Απαντώ. Εμείς έχουμε μιλήσει για συγκεκριμένους οργανισμούς: ΔΕΠΑ, ΕΥΑΘ, Αλυκές, Τουριστικά ακίνητα. Αυτές οι αποκρατικοποιήσεις σας θυμίζω ότι είχαν ξεκινήσει επί Ν.Δ., και τις σταμάτησε το ΠΑΣΟΚ. Βρίσκονταν σε εξέλιξη και θα μπορούσαν να βοηθήσουν αν είχαν γίνει πριν από 1,5 χρόνο. Αυτά αν τα είχε συνεχίσει το ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσαμε πιθανότατα να μην είχαμε κόψει το εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων. Παράδειγμα λέω τώρα, έτσι; Δεν ξέρω αν είναι ισόποσα, αλλά αναφέρω ένα παράδειγμα ή τέλος πάντων να μην είχε ληφθεί κάποιο άλλο επαχθές μέτρο. Λέω, λοιπόν, ότι αυτό το πράγμα έχει σημασία και το πότε γίνεται. Τώρα, όσον αφορά στα άλλα που είπατε για τη ΔΕΗ συγκεκριμένα, θέλω να πω το εξής. Λέω, λοιπόν, εάν εφαρμοστούν αυτά που λέμε, ίσως να μην χρειαστεί κανένα μέτρο από αυτά.
Υπάρχουν, είπατε τα κληροδοτήματα. Αυτό δεν το είπα τυχαία. Κληροδοτήματα που είναι είτε σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, είτε Ιδιωτικού Δικαίου, είτε του Κράτους του ίδιου κ.λπ. Αυτά τι κάνουν; Εδώ υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα, το οποίο τα εκμεταλλεύεται. Δεν θέλουν να τα πειράξει κανένας, για να μπορούν μικροσυμφέροντα να λυμαίνονται το συγκεκριμένο χώρο. Και σου λέει, δεν θα τον πειράξουμε. Δεν σας λέω τώρα για εκτάσεις του Δημοσίου που μπορούν να αξιοποιηθούν, και όχι να πουληθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή διαφωνείτε με το Ολυμπιακό Ακίνητο.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι βέβαια, αφού έχω πει Τουριστικά Ακίνητα. Αξιοποίηση λέμε. Λοιπόν, και εδώ μιλάμε για εκτάσεις που δεν έχουν αξία και είναι πέρα για πέρα αδρανείς. Φτάνει να μην πουλήσουμε οικοπεδάκια. Αλλά να τα χρησιμοποιήσουμε με σύγχρονες μεθόδους, Real Estate Development, που διασφαλίζουν έλεγχο, ώστε να αποφύγουμε και στρεβλές μορφές οικιστικής ανάπτυξης, όπως εκείνη που γέμισε τσιμέντο τις ακτές της Ισπανίας και που είναι προς αποφυγήν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον τελευταίο καιρό με αφορμή και τις δηλώσεις της Τρόικας για την αξιοποίηση των ακινήτων και όχι εκποίηση, μαθαίνουμε τα νέα που αφορούν στην Ελλάδα από άλλους παράγοντες. Ποιος πιστεύει η Ν.Δ. ότι κυβερνάει τον Τόπο;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Γιατί ξεσηκώθηκε η κυβέρνηση και βγάλανε ανακοίνωση στις 2 το πρωί; Και μάλιστα και με 10 ώρες καθυστέρηση; Δύο η ώρα το πρωί η ανακοίνωση της «πιτζάμας». Δύο το πρωί. Η συνέντευξη Τύπου της τρόικας ήταν το μεσημέρι και όλο το απόγευμα γινόντουσαν διαβουλεύσεις. Σας θυμίζω τι είχα πει πριν από δυο μέρες στην ανακοίνωση που βγάλαμε: Ότι προφανώς έχουν μπερδευτεί οι Τροϊκανοί από αυτό που είπε ο κ. Παπανδρέου ότι δεν θα χάσουμε, δε θα απολέσουμε βασικά στοιχεία ανεξαρτησίας. Κάπως έτσι το είχε πει. Δεν θα χάσουμε τα βασικά. Δηλαδή, όλα τα άλλα; Είναι σαφής, λοιπόν, η απάντησή μου και έχουμε τοποθετηθεί γι’ αυτό. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ασκείτε μια πολύ σκληρή κριτική για την οικονομία και τις οικονομικές επιλογές που κάνει η κυβέρνηση και μάλιστα χρησιμοποιείτε και πολύ βαριές εκφράσεις, όπως είπατε προηγουμένως ότι η χώρα είναι μία εταιρεία υπό εκκαθάριση.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Είπα ότι έτσι αντιμετωπίζουν τη χώρα. Δεν είπα ότι είναι.  Είπα ότι αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη χώρα ως εταιρεία υπό εκκαθάριση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνώ. Λοιπόν, ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο διευκολύνονται οι όποιες προσπάθειες γίνονται από πλευράς κυβέρνησης για να βγει η χώρα από την κρίση με αυτή τη στάση της ΝΔ.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Σας θυμίζω την πολιτική που έχει ασκηθεί τον τελευταίο καιρό. Να ξεκινήσω από την απραξία των πρώτων μηνών, όπου μετέτρεψαν μία κρίση χρέους σε κρίση δανεισμού. Σας θυμίζω ότι μπορούσαμε το Γενάρη του ’10 να πάρουμε 24 δισ. και πήραμε τα μισά, όταν ξέραμε ότι μετά από λίγους μήνες είχαμε να πληρώσουμε ένα μεγάλο ποσό. Φτάσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο. Και για να καλύψουμε τις δανειακές μας ανάγκες, ό,τι μας δώσανε το υπόγραψε η κυβέρνηση. Ούτε να το διαπραγματευτούν. Οι Ιρλανδοί κάνανε μία διαπραγμάτευση.
Να σας πω ένα παράδειγμα πάνω σ’ αυτό. Ας πούμε για τα ακίνητα. Το  Άρθρο 4 του Ν. 3068 του 2002 προβλέπει ότι η αναγκαστική εκτέλεση για να ικανοποιηθεί η χρηματική απαίτηση κατά του Δημοσίου γίνεται με την κατάσχεση μόνο της ιδιωτικής του περιουσίας. Το άρθρο 14 της σύμβασης που έχει υπογράψει η Ελλάδα ορίζει ότι με την παρούσα ο δανειολήπτης αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει όσον αφορά στον ίδιο ή  στα περιουσιακά στοιχεία, από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα σύμβαση του Μνημονίου, περιλαμβανομένης χωρίς περιορισμούς της ασυλίας όσον αφορά την άσκηση αγωγής, δικαστική απόφαση ή άλλη διαταγή, κατάσχεση, αναστολή, εκτέλεση δικαστικής απόφασης ή προσωρινή διαταγή και όσον αφορά την εκτέλεση επιβολής περιουσιακών στοιχείων στο βαθμό που δεν το απαγορεύει ο αναγκαστικός νόμος.
Σκόπιμο είναι να πούμε ότι η Ιρλανδία δεν έχει συμπεριλάβει τέτοιο πράγμα στη δική της συμφωνία. Άρα, λοιπόν, ποιος εξυπηρετεί και ποιος χάνει; Ένα το κρατούμενο είναι αυτό.
Για να δούμε πως φτάσαμε εδώ γιατί αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.
Σας διάβασα προηγουμένως ποιος είναι αυτός που έλεγε την Ελλάδα «Τιτανικό». Ποιος είναι αυτός που έλεγε ότι όλοι οι Έλληνες είμαστε κλέφτες.
Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι λέγανε ότι είμαστε μια χώρα που καταρρέει.
Φανταστείτε τον εαυτό σας, να έχετε αναλάβει μια επιχείρηση, να βγαίνετε έξω στην αγορά και να λέτε ότι οι προηγούμενοι ήταν όλοι κλέφτες, ότι έχουν διπλά βιβλία, ότι είναι οι τεμπέληδες οι Δημόσιοι υπάλληλοι, ότι οι εργαζόμενοι μέσα είναι ανίκανοι, είναι αντιπαραγωγικοί, ότι δεν παράγουμε τίποτα ως μαγαζί. Και αφού τα πεις όλα αυτά πας στον απέναντι τραπεζίτη και του λες: θα μου δανείσεις; Υπάρχει περίπτωση τραπεζίτη να σου δανείσει, μετά από όλη αυτή τη συκοφαντία;
Όχι βέβαια.
Και φτάνουμε τώρα και στο «δια ταύτα». Έχουμε προτείνει τόσα πράγματα. Η πρόταση είναι συγκεκριμένη. Τα 23 μέτρα τα είχε προτείνει ο Α. Σαμαράς το Φεβρουάριο του 2010. Έκαναν τον κόπο ποτέ να τα διαβάσουν; Ωραία, από τις 23 οι 10 είναι καλές, οι 5 είναι για πέταμα και τις άλλες θα τις συζητήσουμε. Συνέβη ποτέ αυτό ή μήπως τις προτάσεις δεν τις γνώριζαν; Αντ’ αυτού βγαίνει ο υφυπουργός ο κ. Σαχινίδης στην κρατική τηλεόραση, την προηγούμενη Κυριακή, όχι χθες, την προηγούμενη Κυριακή και δηλώνει ότι θα καλέσουμε τα κόμματα για τις προτάσεις. Βγαίνω και τους λέω ως ΝΔ, μα έχουμε καταθέσει κ. Σαχινίδη πρόταση, πάρτε να τη δείτε. Κουβέντα.
Βγαίνει ο κ. Παπακωνσταντίνου στο Υπουργικό Συμβούλιο και λέει θα καλέσουμε τα κόμματα για προτάσεις. Μα του λέμε, σας έχουμε δώσει προτάσεις. Κουβέντα. Βγαίνουν και στέλνουν επιστολή γιατί λέει «τα μέτρα ξεπερνούν τη θητεία μας». Καλά όταν τα βάζανε στο Μνημόνιο δεν τους ξεπερνούσαν;
Όταν εμείς λέγαμε ότι το Μνημόνιο ήταν αδιέξοδο και γι’ αυτό το καταψηφίσαμε φαίνεται στην πράξη. Όταν κουβεντιάζουμε για επιμήκυνση για επαναγορά, κλπ και κουβεντιάζουμε και περιμένουμε τη Σύνοδο Κορυφής για να δούμε τι θα κάνουμε, και όταν ο ίδιος -και κλείνω με αυτό- βγαίνει και λέει άλλα το Δεκέμβρη, άλλα μετά από δύο μήνες, ποιος βοηθάει ποιόν; Η άσκηση της οικονομικής πολιτικής από έναν άνθρωπο ο οποίος δεν ενημέρωσε ούτε τη Βουλή, ούτε τον Ελληνικό λαό και -κατά πως δηλώνουν οι ίδιοι- ούτε τους υπουργούς, ποιον πρέπει να ελέγχετε;
Υπογράφει ό,τι θέλει, συμφωνεί ό,τι θέλει; Και ποια είναι η αλήθεια; Να τη μάθουμε και εμείς. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μιχελάκη, επειδή έχετε ένα παρελθόν και μάλιστα …….άκουσα πολλούς υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή να λένε σήμερα για εκποίηση και επί Καραμανλή γκρεμίστηκαν όλα τα παλιά κτήρια από την αχρηστία και που βγήκε το Ολυμπιακό Ακίνητο στον Εφραίμ ….

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Σας παραπέμπω στην ομιλία την οποία την έχετε, και εκεί υπάρχουν απαντήσεις σε όλα. Οι προτάσεις του Α. Σαμαρά γίνανε 7 Ιουλίου. Πριν από μερικούς μήνες. Και βάσει αυτών μιλάω εγώ. Τα 270 δισ. που λέει είναι από κρατικούς φορείς. Είναι η έρευνα που έχουν κάνει ιδιωτικοί φορείς. Είναι επίσης η έρευνα που έχει κάνει προφανώς η Τρόικα. Υπάρχει μια μεγάλη ακίνητη περιουσία του Δημοσίου που δεν ξέρει καν ποια είναι, την οποία είτε την έχουν καταπατήσει, είτε θέλουν να την καταπατήσουν. Εδώ υπάρχουν δικαστικά θέματα, υπάρχουν βουνοπλαγιές που κάποιοι τις έχουν. Πως τις έχουν, γιατί τις έχουν;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναγκάζομαι να επανέλθω λίγο στο θέμα των εκλογών. Λέτε ότι η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη και καταστρέφει τη χώρα. Εσείς από την άλλη καταθέτετε προτάσεις οι οποίες, όμως, δεν εισακούονται από την κυβέρνηση. Ως υπεύθυνη παράταξη δεν θα πρέπει να αποτρέψετε αυτό τον κατήφορο της χώρας ζητώντας εκλογές; Δηλαδή είστε έτοιμοι; Πρέπει να πέσει η κυβέρνηση κατά τη γνώμη μου;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Οι εκλογές είναι κάτι που κάθε τόσο πρέπει να γίνονται. Έτσι ορίζεται Συνταγματικά. Ένα το κρατούμενο είναι αυτό. Δεύτερον, είναι στο χέρι της κυβέρνησης πότε θα τις κάνει και στην πολιτική της ευθύνη. Δύο τα κρατούμενα. Αυτή τη στιγμή διακινείται και χρησιμοποιείται ως μέσον πολιτικό. Και βλέπουμε διάφορους. Για αυτό, σας είπα προηγουμένως ότι διαρρέεται και διακινείται από την κυβέρνηση. Σας θυμίζω τον εκβιασμό ο οποίος ασκήθηκε την περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σαφές ήταν αυτό. Εδώ, λοιπόν, είναι ένα παιχνιδάκι. Έτσι, έχουν καταντήσει οι εκλογές αυτές. Σας θυμίζω, επίσης, τον εκβιασμό όταν ήταν αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ με το θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα παιχνιδάκι το οποίο προφανώς το χρησιμοποιούν ως όπλο, ανάλογα με τα θέματα που προκύπτουν. Είναι ανεύθυνο. Δηλαδή κάθε στιγμή να λες θέλω εκλογές, θέλω εκλογές ή να κουνάει ο άλλος το χαρτί των εκλογών σαν απειλή. Πρέπει να σοβαρευτούμε κάποια στιγμή. Αν θέλουν ας τις κάνουν. Αυτοί το αποφασίζουν. Αυτοί έχουν το μαχαίρι, αυτοί έχουν και το πεπόνι, ας  αποφασίσουν. Είναι καλοδεχούμενες. Και εμείς είμαστε έτοιμοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει και η δυσαρμονία της κοινής γνώμης με την κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε ανεύθυνο αυτό το πράγμα; Ότι θα ζητήσετε εκλογές τη στιγμή που εσείς σαν ΝΔ παραιτηθήκατε στη μέση της θητείας και φέρατε την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία. Τώρα επί ένα χρόνο οδηγεί σε καταστροφή και δεν ζητάτε εκλογές….

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Η απάντηση είναι, όποτε τις κάνουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Να ζητήσετε, εκλογές για να ρίξετε μια κυβέρνηση την οποία θεωρείτε …..

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αυτό που κάνουμε εμείς ως αντιπολίτευση, είναι συμβολή με προτάσεις. Ας φροντίσουν να τις αξιοποιήσουν και όχι να κάνουν ότι δεν τις ξέρουν, ότι δεν ακούν, και να καλούν σε προσχηματικούς διαλόγους. Λες και δεν τις γνωρίζουν 7 μήνες τώρα. Ήρθαν μετά από 7 μήνες να ανακαλύψουν ότι από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα βρεθούν 50 δισ. συγκεκριμένα. Ούτε 49 ούτε 51.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …..

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όταν είχε πει ότι εγώ στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας θα ψηφίσω κατά του Προέδρου, αλλά μετά θα τον βγάλω, αυτό ήταν ή δεν ήταν ωμός εκβιασμός για να γίνουν πρόωρες εκλογές;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …..

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Το 2007 πριν τις εκλογές του ’07 ζητούσε το ΠΑΣΟΚ ή δεν ζητούσε πρόωρες εκλογές;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ζητούσε, εντάξει.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Το ‘ 07 ζητούσε πρόωρες εκλογές, το ’09 με αφορμή την εκλογή Προέδρου ξαναζητούσε εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε θα ήθελα ένα σχόλιο για την Τρόικα, για το ύφος και το ήθος που επέλεξε η Τρόικα από την Παρασκευή και στην συνέχεια.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Προσέβαλαν τον Ελληνικό λαό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έπρεπε να αλλάξουν οι συγκεκριμένοι εκπρόσωποι;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Προσέβαλε τον Ελληνικό λαό. Αυτό είναι θέμα, για το τι θα κάνει η κυβέρνηση. Από ό,τι καταλαβαίνω οι εκπρόσωποι της Τρόικας δεν πρόκειται να αλλάξουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η θέση της αξιωματικής Αντιπολίτευσης ποια είναι; Δεν ρωτάω τι θα κάνει η κυβέρνηση.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Σας λέω: Θεωρώ ότι προσέβαλαν τον Ελληνικό λαό. Από εκεί και πέρα τίποτα. Ουδέν. Δεν έχω να πω τίποτα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι δεν μπορούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές για να βγάλει μια άλλη …

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Γιατί πρέπει να είναι άσπρο - μαύρο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δε ζητάτε εκλογές δεν είναι ανεύθυνο τουλάχιστον;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι, με συγχωρείτε. Το ανεύθυνο είναι να ζητήσεις εκλογές. Με συγχωρείτε έχω άλλη άποψη. Την ανέπτυξα. Μην επανερχόμαστε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην πρόσφατη παρέμβαση στη Βουλή του Προέδρου του κόμματος, του κ. Σαμαρά, υπάρχει φράση «δεν θα σας αφήσουμε να διαλύσετε τον τόπο».  

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Πολύ σωστά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλετε να μου πείτε με ποιο τρόπο θα εμποδίσετε την κυβέρνηση που κατά την άποψη σας και την κριτική σας με την πολιτική της διαλύει τον τόπο, να μην τον διαλύσει; Πως θα την εμποδίσετε;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνταγματικά, είναι δεδομένος. Με τη Βουλή. Με όλη τη δραστηριότητά της την πολιτική. Αυτός είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης. Να κάνει κριτική και να πιέζει. Μέσα, λοιπόν, από αυτόν το συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο δουλεύουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα μέτρα που υπάρχουνε που εγκρίθηκαν με την τρόικα, υπάρχει και ένα άλλο μέτρο για να δοθούν 30 δισ. ευρώ ρευστότητα στις τράπεζες. Με αυτό το μέτρο συμφωνεί η Ν.Δ.;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Καταρχήν, αυτό είχε ξεκινήσει επί Ν.Δ. και σωστά ξεκίνησε. Και πρέπει …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν έχουμε δώσει 78 και υποθηκεύουμε τη χώρα για τα 50, είναι κρίσιμο.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αυτό είναι χρήσιμο για τη χώρα και το έχει ξεκινήσει η ΝΔ, το οποίο σας θυμίζω το έχει καταγγείλει το ΠΑΣΟΚ. Και εδώ να μιλήσουμε για υπεύθυνη πολιτική.
Είχαν καταγγείλει τη χρηματοδότηση των τραπεζών. Νομίζω ότι ήταν η κα Κατσέλη. Λοιπόν, θέλω να πω ότι είχε καταγγελθεί. Μετά το σταματήσανε και μετά από λίγους μήνες, το ξεκίνησαν. Σας θυμίζω την απόσυρση, το θέμα των Ι.Χ. Σας θυμίζω το θέμα με τους κινέζους, Πόσα να θυμηθώ; Η χρηματοδότηση είναι ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν και με τον Τρισέ, για να συνεχιστεί η ρευστότητα προς τις τράπεζες. Να λειτουργούν οι τράπεζες για να μπορέσει να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά που το έχει τόσο ανάγκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …..

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά αυτό, ναι. Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι στην αγορά είναι μια χαρά τα πράγματα; Εμείς έχουμε πει ότι όλα αυτά πρέπει να γίνονται σύννομα και με διαφάνεια και αυτό είναι θέμα του Κράτους.