Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

Με πρωτοβουλία της Εισηγήτριας του ΚΤΕ Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ κας. Κατερίνας Φαρμάκη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου οι βουλευτές που εκλέγονται στους νομούς γύρω από τον Κορινθιακό Κόλπο να ενημερωθούν από τον Ειδικό Γραμματέα Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων κ.Α.Ανδρεαδάκη για τις ενέργειες του Υπουργείου αναφορικά με την προστασία των θαλασσίων υδάτων του Κορινθιακού Κόλπου.
Στη συνάντηση, εκτός των βουλευτών, παρευρέθηκαν επίσης και ο Δήμαρχος Κορινθίων κ.Α.Πνευματικός, ο Αντιδήμαρχος κ.Χ.Καμπούρης και ο Διευθυντής της Εταιρείας Υδάτων Κορίνθου κ.Α.Καραμανλής.
Ο Κορινθιακός Κόλπος αποτελεί μια κλειστή, ευαίσθητη θάλασσα, με πλούσια βιοποικιλότητα, η οποία ωστόσο έχει επιβαρυνθεί αισθητά από πολλούς παράγοντες. Σήμερα είναι γνωστό ότι κατά μήκος της ακτογραμμής δεν είναι όλοι οι παράλιοι οικισμοί συνδεδεμένοι με βιολογικούς καθαρισμούς, δεν επαρκούν οι ΧΥΤΑ, τα παράλια κατατρώγονται από τη διάβρωση, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται στο θαλάσσιο οικοσύστημα από τη χρήση εργαλείων μέσης αλιείας (μηχανότρατες, γρι-γρι ημέρας κλπ).
Τα προβλήματα αυτά και οι σοβαρές επιπτώσεις τους στο θαλάσσιο περιβάλλον του Κορινθιακού τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση αυτή. Ο κ.Ανδρεαδάκης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους, ότι μέσω του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος ΕΠΠΕΡΑΑ, δύναται να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν βιολογικοί καθαρισμοί για το σύνολο των πόλεων και οικισμών του Κορινθιακού, αλλά και να αναβαθμιστούν οι υπάρχοντες. Στην κατεύθυνση αυτή συζητήθηκε:
1ον η χρηματοδότηση του έργου της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού στους παράλιους οικισμούς μέχρι το Βραχάτι, με σύνδεσή του με τον υπάρχοντα της Κορίνθου,
2ον η χρηματοδότηση του έργου της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού και για τους λοιπούς παραλιακούς οικισμούς του δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.
Επιπροσθέτως ο κ. Ειδικός Γραμματέας ενημέρωσε ότι εμπλουτίζεται το υφιστάμενο πλέγμα σημείων μέτρησης της ρύπανσης των θαλασσίων υδάτων, προκειμένου να παρακολουθείται επαρκώς η κατάσταση της περιοχής και δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει σε επόμενη συνάντηση για το πρόβλημα της κόκκινης λάσπης.
Ο Κορινθιακός Κόλπος έχει μέχρι σήμερα συμβάλλει τα μέγιστα στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών του. Η διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής του Κορινθιακού και η προφύλαξή της από τους παράγοντες που την απειλούν αποτελεί προτεραιότητα, την οποία επισήμαναν όλοι οι παρευρισκόμενοι με τις τοποθετήσεις τους.
Η κα. Βουλευτής στο τέλος της συζήτησης δήλωσε: « Η σημερινή συνάντηση διαμορφώνει ένα πλαίσιο πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν το προσεχές διάστημα τόσο από την πολιτική, όσο και από την πολιτειακή ηγεσία προκειμένου και να πετύχουμε την αποτελεσματικότερη χρηματοδότηση έργων για την προστασία των υδάτων του Κορινθιακού Κόλπου, αλλά και να διαμορφωθεί μια ενιαία στρατηγική που θα δίνει λύσεις στα ποικίλα προβλήματα που απειλούν το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής.