Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Υπάρχει ένα θέμα. Άκουσα κάποιες συζητήσεις για το αν θα έρθει στο Υπουργικό Συμβούλιο το θέμα της αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας. Έχω ακούσει, εκτός αυτού, δύο δηλώσεις, του κ. Σκανδαλίδη, αλλά και της κας Άννας Διαμαντοπούλου, που θέτουν ζήτημα. Άκουσα χθες -είναι πληροφορίες δημοσιογραφικές- ότι πρόκειται να συσταθεί μία δημόσια εταιρεία, η οποία θα έχει ως εγγύηση την περιουσία του Δημοσίου για να μπορεί να δανείζεται και να μπορεί να κάνει διάφορες κινήσεις.
Σύμφωνα με όλες αυτές τις πληροφορίες και σύμφωνα με στοιχεία τα οποία είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ «είναι ευθύνη της κυβέρνησης και πολλών υπουργείων, το θέμα της αξιοποίησης. Δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσουμε στην αξιοποίηση χωρίς να εμπλακούν πολλά υπουργεία, πόσο μάλλον να λάβουν γνώση».
Επειδή από την άλλη μεριά βλέπω ότι αυτό πρόκειται να περάσει με τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος, ή τουλάχιστον έτσι λένε κάποιες πληροφορίες, θα ήθελα να ξέρουμε: Θα έλθει στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ζητούν και οι Υπουργοί; Υπάρχει τέτοιο θέμα; Πρέπει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Και να απαντήσει η κυβέρνηση αν αυτό το θέμα θα έλθει ή όχι στο Υπουργικό Συμβούλιο και αν θα υπάρξει ενημέρωση γι’ αυτό ή θα πάει μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων, χωρίς να ενημερωθεί, η Βουλή. Ξέρετε βέβαια ότι το Μνημόνιο το επιτρέπει. Πολλά συμβαίνουν χωρίς να περνάνε από τη Βουλή.
Ένα άλλο θέμα: Υπάρχει η έκθεση της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, που έρχεται να επιβεβαιώσει ουσιαστικά πως η οικονομία κινείται σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης.
Η Τράπεζα της Ελλάδος τονίζει αυτό που φωνάζει, εδώ και μήνες, ο Αντώνης Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία: Ότι ο μόνος δρόμος είναι η Ανάπτυξη και η αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής.
Θυμάστε τα σχετικά κείμενα τα οποία σας έχω δώσει.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου δεν ακούει. Τα αδιέξοδα του Μνημονίου και της πολιτικής κυβέρνησης έχουν οδηγήσει την Οικονομία σε παράλυση. Οι θυσίες των πολιτών πάνε χαμένες και το μέλλον είναι δυσοίωνο, αφού τα οικονομικά μεγέθη είναι αμείλικτα. Έχω εδώ ενδεικτικά στοιχεία:
ü  Η ύφεση στο 3ο τρίμηνο του 2010, ήταν στο 4,6% έναντι στόχου στον Προϋπολογισμό για 3% το 2011.
ü  Ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο έτρεχε με 5,2% έναντι στόχου στον προϋπολογισμό για 2,2% το 2011.
Με όλη αυτή την ιστορία της αξιοποίησης -και αν δεν αξιοποιούν ή την εκποιούν ή τι γίνεται- έχουμε ξεχάσει τα ουσιαστικά. Ας θυμηθούμε ότι υπάρχει ένα πακέτο πρόσθετων μέτρων σχεδόν 13 σχεδόν δισ. για το διάστημα ‘12 – ’14, το οποίο το έχουμε αφήσει λίγο στην άκρη.
Εδώ σας θυμίζω μια ερώτηση που είχαμε κάνει στην κυβέρνηση, ως Νέα Δημοκρατία, για το θέμα του 13ου και 14ου μισθού. Η απάντηση που είχαμε πάρει τότε είναι ότι δεν υπάρχει ζήτημα 13ου και 14ου μισθού και ότι η Κυβέρνηση, τέλος πάντων, έχει παλέψει γι’ αυτό.
Θέλω απλώς να θυμίσω τρεις δηλώσεις που έγιναν μέσα σε ένα διάστημα 7 ημερών:  
- Ο υπουργός Οικονομικών, στις 3 Φεβρουαρίου, στη ΝΕΤ: «Ο ιδιωτικός τομέας ξέρει πολύ καλά ότι πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του και ότι πρέπει, μέρος αυτής της βελτίωσης να περνάει μέσα από το κόστος των επιχειρήσεων». Και ξέρετε πολύ καλά, όταν ο υπουργός αναφέρεται στο κόστος επιχειρήσεων, τι εννοεί.
- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, στις 7 Φεβρουαρίου, τέσσερις ημέρες μετά, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Αυτό για το 13ο, 14ο, το ακούμε εδώ και 15 μήνες. Και φυσικά, όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, δεν υπάρχει περικοπή 13ου και 14ου μισθού, το ίδιο ισχύει από εδώ και πέρα».
- Η Λ. Κατσέλη στο ΣΚΑΪ, στις 10 Φεβρουαρίου: «Σε ορισμένες περιπτώσεις, σε ορισμένους κλάδους και κυρίως σε ορισμένες επιχειρήσεις χρειάζεται αυτή την περίοδο κάποια ελάφρυνση και του μισθολογικού κόστους, προκειμένου να διατηρηθούν θέσεις εργασίας».
Ερώτημα: Τι ισχύει από όλα αυτά;
Ποιος από τους τρεις υπουργούς λέει την αλήθεια;
Σε ποιους κλάδους εννοεί η κα Κατσέλη ότι θα πρέπει να μειωθούν οι μισθοί; Πόσο ζητά να μειωθούν οι μισθοί; Πρέπει να μας το πει. Και εδώ ένα πράγμα σημαντικό: Όταν ρωτούσαμε για τον 13ο, 14ο φαντάζομαι ότι εσάς, που είστε εργαζόμενοι, λίγο σας ενδιαφέρει αν τελικά σας κόψουν τον 13ο και τον 14ο μισθό ή ισόποσο ποσό μέσα σε όλο το χρόνο.
Λοιπόν, εδώ φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει πάθει πολιτικό βέρτικο. Πρέπει να  ξεκαθαρίσουν τι γίνεται και να σοβαρευτούν. Να σταματήσουν να παίζουν με την αγωνία των εργαζόμενων και, τέλος πάντων, να μας πουν τι ισχύει τελικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή ο κ. Σαμαράς έχει πει πάρα πολλές φορές ότι η ψυχολογία είναι το παν στην Οικονομία, όταν, λοιπόν, επαναφέρετε ένα θέμα που είναι δυσάρεστο για όλους εμάς τους μισθωτούς, ουσιαστικά λέτε στον εργαζόμενο μην πας να ψωνίσεις σακάκι, γιατί θα σου κόψουν το μισθό.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι έτσι. Αυτά είναι γραμμένα στον Προϋπολογισμό. Μην ξεγελιόμαστε τώρα. Αυτά τα πράγματα έχει γράψει η κυβερνητική «μαυρομύτα» και ως εκ τούτου κάποια στιγμή θα τα υποστούμε, θα τα λουστούμε. Και καλό είναι, λοιπόν, η κυβέρνηση να μάθει να λέει την αλήθεια. Όταν ρωτούσαμε την κυβέρνηση και της λέγαμε πες μας για τον 13ο και 14ο μισθό, αυτοί λέγανε ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει θέμα. Ταυτόχρονα, υπάρχουν άλλες δύο δηλώσεις Υπουργών που έλεγαν ακριβώς τα αντίθετα. Τέλος πάντων να μην κοροϊδευόμαστε. Όταν λέγαμε 13ο, 14ο λίγο ενδιαφέρει τον κόσμο εάν του κόψεις έναν μισθό συγκεκριμένο, ένα συγκεκριμένο μηνιάτικο, παρά εάν το ισόποσο το μοιράσεις διά του 12 και το αφαιρέσεις έτσι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή το αναφέρατε δυο φορές αυτό, υπάρχουν πληροφορίες για κάτι τέτοιο;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Υπάρχουν τα επικείμενα μέτρα. Δεν το ξέρουμε όλοι; Σχεδόν 13 δισ. για μια διετία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, λέω για το άλλο, περί περικοπής μισθών ή δώρου.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Να ξαναδιαβάσω τις δηλώσεις της κας Κατσέλη; Ρωτάμε συγκεκριμένα πράγματα. Η κα Κατσέλη λέει κάποιοι τομείς έχουν πρόβλημα. Ξαναδιαβάζω: «Σε ορισμένες περιπτώσεις, σε ορισμένους κλάδους και κυρίως σε ορισμένες επιχειρήσεις χρειάζεται, αυτή την περίοδο, κάποια ελάφρυνση και του μισθολογικού κόστους, προκειμένου να διατηρηθούν θέσεις εργασίας».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:……

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εγώ ερωτώ την κυβέρνηση. Δεν μπορώ να προσπαθώ να μαντέψω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρεται σε πιθανή μείωση μισθών η κα Κατσέλη.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Σε κάποια ελάφρυνση και του μισθολογικού κόστους, για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας. Θέλουμε να το ξεκαθαρίσουν. Να πούνε ότι δεν κόβουμε μισθούς στον Ιδιωτικό Τομέα, αλλά θα κάνουν άλλες επιλογές. Να μας πουν ότι δεν θα κόψουν μισθούς. Να μας το πουν. Ρωτάω εγώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ίδιο ισχύει και για εργασιακά; Το εργασιακό κομμάτι δεν έχει ξεκαθαρίσει; Π.χ. σύνταξη στα 67 κ.λ.π.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση και τι θα πει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δεν απατώμαι, χθες, δεν είπε ο κ. Γιούνκερ ότι χρειάζονται 50 δισ. πωλήσεις στην Ελλάδα;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Έχω την ακριβή φράση, γιατί ζήτησα να γίνει μετάφραση. Και, μάλιστα, μου το μετέφρασαν από γαλλικά. Η φράση είναι: «δημιουργία ενός ενεργητικού από τα ακίνητα». Αυτή ήταν η φράση, την οποία εγώ έχω για το πώς ακριβώς έχει πει την επίμαχη. Δεν έχει πει τη λέξη πώληση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το οποίο το είχε πει η τρόικα, όμως. Η δική σας η θέση γενικώς, όχι σε σχέση με την κυβέρνηση, σε σχέση με την τρόικα.  

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Το μόνο κοινό σημείο σε σχέση με ό,τι έχει ειπωθεί από την τρόικα και την κυβέρνηση είναι δυο λέξεις: Το 50 δισ. Όλα τα άλλα, είναι η μέρα με τη νύχτα. Η αναφορά του Αντώνη Σαμαρά στο Ζάππειο ότι «η κυριότητα δεν θα χαθεί», είναι δεδομένη. Η φράση του πρωθυπουργού στη Ν. Υόρκη, το Σεπτέμβρη, είναι και αυτή δεδομένη: «Μέσω απευθείας πώλησης». Εδώ υπάρχουν το άσπρο και το μαύρο. Είναι ξεκάθαρα όλα τα άλλα. Όλα τα άλλα δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που λένε. Και, επίσης, το σημαντικότερο: Όταν εμείς το προτείναμε, πριν από 7 μήνες, ήταν για να απεμπλακούμε από το Μνημόνιο. Αυτή τη στιγμή το χρησιμοποιούν για να το εξυπηρετήσουν. Μα εξηπηρετήσουν ουσιαστικά τη δανειακή σύμβαση. Ουσιαστικά, δηλαδή, κάνουν αυτό που σας έχω πει. Αντιμετωπίζουν τη χώρα ως εταιρεία υπό εκκαθάριση και κοιτάζουν να δουν πως θα πάρουν τα λεφτά τους οι πιστωτές της εταιρείας αυτής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε, μήπως, πρόχειρες τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σε εισαγωγικά, αυτές που επικαλείστε;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Είναι στην ανακοίνωση που σας έχω μοιράσει. Να σας πω τη συγκεκριμένη φράση: Είναι «ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που εφαρμόζεται σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, όπως μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ακίνητα, ΔΕΚΟ και τράπεζες, μέσω απευθείας πώλησης, υπογραφής σύμβασης παραχώρησης, δημόσιου διαγωνισμού κ.λ.π.». Η φράση κλειδί είναι «μέσω απευθείας πώλησης».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα υπάρχουν πληροφορίες στον Τύπο ότι η τρόικα σκέφτεται να αντικαταστήσει τους 3 εκπροσώπους της. Η θέση της Ν.Δ. ποια είναι;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Περιμένουμε να δούμε. Θέλω να τοποθετούμαι για γεγονότα, όχι σενάρια, όχι πράγματα τα οποία θα έρθουν, αλλά θα γίνουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ….

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εμείς δεν μπορούμε να ζητήσουμε αντικατάσταση. Αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης να το αποφασίσει. Εμείς, όταν θα πράξουν, ανάλογα θα τοποθετηθούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς ζητάτε από την κυβέρνηση να σας απαντήσει για το αν θα κοπεί ο 13ος και ο 14ος;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν είπα 13ος. Απλώς διευκρίνισα. Φαντάζομαι ότι ελάχιστα σας ενδιαφέρει αν θα σας κόψει κάποιος τον 13ο ή το ισόποσο δια 12 σε βάθος ενός χρόνου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …..από τη νομοθεσία που προβλέπει τη δυνατότητα των επιχειρησιακών συμβάσεων και δίνει τη δυνατότητα, έτσι και αλλιώς, το Δημόσιο δεν παρεμβαίνει στις διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Έχει προβλέψει επιχειρησιακές συμβάσεις.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εγώ ρωτάω: Θα υπάρξουν μειώσεις μισθών στον Ιδιωτικό Τομέα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ρωτώ, κ. Εκπρόσωπε. Αφού η κυβέρνηση έχει δώσει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους και εργοδότες να διαπραγματεύονται μεταξύ τους και τη δυνατότητα να μειώσουν ή να αυξήσουν, να κάνουν ό,τι θέλουν μεταξύ τους...

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι, όχι. Υπάρχει καταρχήν η δυνατότητα από την κυβέρνηση να εγκρίνει μια επιχειρησιακή σύμβαση, αν αυτή είναι από κάποιο όριο και πάνω ή και κάτω. Σας θυμίζω ότι το υπουργείο έχει παρέμβει και έχει ακυρώσει κάποιες επιχειρησιακές συμβάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως για παράδειγμα η ....

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Υπάρχει τέτοια παρέμβαση. Άρα, λοιπόν, να μας το πει, να το ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση. Εγώ αναφέρομαι στο πακέτο αυτό, το οποίο λίγο το έχουμε αφήσει. Στα 13 δισ., που πρέπει να εξοικονομηθούν επιπλέον στη διετία ’12-’14.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω να ρωτήσω για τη χθεσινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον κ. Μαριάνο Ραχόι και τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για την πρωτοβουλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να υπάρξει ένα πλαίσιο συνεργασίας στο χώρο του Ευρωπαϊκού Νότου…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Είναι τοποθέτηση του Προέδρου.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια κατεύθυνση αντιμετώπισης της κρίσης. Η άλλη κατεύθυνση είναι η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Σκοπεύει να συναντηθεί και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες στο ίδιο πλαίσιο ο Α. Σαμαράς. Και, επίσης, θα ενημερώσει την κυβέρνηση για την πρωτοβουλία που αναπτύσσει;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Καταρχήν, να ξέρετε ότι για όλες τις συναντήσεις που έχουν γίνει, τον τελευταίο καιρό -και με τον κ. Τρισέ και με τον Γιούνκερ και με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Ισπανία τον κ. Ραχόι - ενημερώνονται όλοι οι παράγοντες. Πρόσφατα, είχαμε ενημερώσει με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και τους εφοπλιστές για τα θέματα τα οποία θέτουμε. Με τον κ. Τρισέ ήταν το θέμα της ρευστότητας, που είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς. Για τα θέματα που θέσαμε χθες, θα υπάρξει καταρχήν συνέχεια. Θα γίνουν και άλλες κινήσεις σε λίγο χρονικό διάστημα και θα δείτε τις επόμενες ενέργειες. Αυτή, δηλαδή, η προσπάθεια θα ενταθεί. Τώρα, από εκεί και πέρα, για το θέμα της ενημέρωσης της κυβέρνησης, δεν έχω εικόνα αυτή τη στιγμή. Θα ρωτήσω και θα σας πω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν υπάρξει κάποια πρόβλεψη να γίνει κάποιος διάλογος, σε σχέση με το θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Και η Ν.Δ.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Καταρχήν, έχουμε καταθέσει τις προτάσεις. Σας ξαναλέω- το είπα και χθες- ότι υπάρχει μια πρόταση, η οποία έχει δοθεί δημόσια στους πάντες. Ήταν και εν γνώσει της τρόικας. Όλος ο κόσμος το ήξερε από τον περασμένο Ιούλιο. Σας λέω, λοιπόν, ότι με αυτή την πρόταση δεν ασχολήθηκε κανένας. Κανείς δεν έδινε σημασία. Αντίθετα, λοιδορούσαν αυτή την πρόταση, μιλώντας για «μαγικά ραβδάκια» και για Harry Potter. Όταν ήρθαν, λοιπόν, να επιβεβαιώσουν οι άλλοι τα 50 δισ., μόνο τα 50 δισ., μόνο το νούμερο, τίποτε άλλο -όλα τα άλλα σας έχω πει πως δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που λέμε εμείς- τώρα ξαφνικά αρχίζει και γίνεται συζήτηση. Σας είχα πει και την προηγούμενη φορά, το προ προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όταν είχε βγει ο κ. Σαχινίδης στην κρατική τηλεόραση και οι διαρροές του κ. Παπακωνσταντίνου, πριν στείλει την επιστολή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, δυο φορές είχα πει σε εσάς τα ίδια πράγματα. Τους είπαμε: Υπάρχει μια πρόταση. Δείτε την. Τοποθετηθείτε επί της προτάσεως.
Γιατί την αγνοούν;
Γιατί κάνουν ότι δεν την ξέρουν;
Γιατί κάνουν ότι δεν υπάρχει;
Όταν η ίδια η τρόικα έρχεται αυτή τη στιγμή και λέει ναι, 50 δισ. Δεν είπε ούτε 49, ούτε 51. Πενήντα, μέχρι κεραίας. Και κανείς δεν ασχολείται. Είναι, λοιπόν, ή δεν είναι προσχηματικό αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχω παρατηρήσει, εδώ και αρκετό καιρό, μια απροθυμία της Ν.Δ.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Απροθυμία;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, της Ν.Δ. να κάνει κριτική στην τρόικα.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Απροθυμία να κάνουμε κριτική στην τρόικα; Όταν λέω εγώ ότι ουσιαστικά όλο αυτό το πακέτο, έτσι όπως το παρουσιάζει και η τρόικα και η κυβέρνηση, είναι για να εξυπηρετήσει τη δανειακή σύμβαση, το Μνημόνιο και όχι έτσι όπως το παρουσιάσαμε εμείς για απεμπλοκή;