Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

«Να ακουστεί η φωνή μας από τον ΣΚΑΪ» Η Ένωση Καλαβρυτινών Πάτρας ζητά βήμα από το κανάλι για να πει τις απόψεις της αναφορικά με την Επανάσταση του 1821

Την προβολή των θέσεων των Καλαβρυτινών μέσα από την επίμαχη εκπομπή του ΣΚΑΪ για την Επανάσταση του 1821, ζητά η Ένωση Καλαβρυτινών Πάτρας. Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Καλαβρυτινών Πάτρας, που υπογράφεται από τον πρόεδρός της Νικόλαο Μαντά, υπογραμμίζει ότι: «Η εθνική μας ιστορία  δεν παραγράφεται, δεν παραχαράσσεται, δεν παρερμηνεύεται  αλλά και δεν  πρέπει να γίνεται αντικείμενο  μιας ανέξοδης, ανάλαφρης,  επικοινωνιακής υφής  αγανάκτησης και δήθεν αυθεντικής ερμηνείας της
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:
«Η  Ένωση των Καλαβρυτινών  Πάτρας ,  με αφορμή την πρόσφατη δημόσια αντιπαράθεση, σχετικά  με την εκλαϊκευμένη τηλεοπτική σειρά  «1821»,  η οποία προκάλεσε αντιφατικά σχόλια αλλά και έντονο προβληματισμό ανάμεσα στα μέλη της κοινωνίας των πολιτών όχι μόνο της περιοχής των Καλαβρύτων αλλά και ευρύτερα στο Ελληνικό κοινό, επιθυμεί να σταθεί κριτικά και να θέσει τους ακόλουθους προβληματισμούς.
Οι  διιστάμενες, αντιφατικές  αναγνώσεις  και  αφηγήσεις της ιστορίας, είναι σύνηθες φαινόμενο και οι  επιστημονικές ερμηνείες,  δεν συμπίπτουν,  με τις μυθοποιημένες ή συμβολικές εκδοχές της ιστορίας.
Οι Καλαβρυτινοί όμως, με την  Αχαΐα ολόκληρη,  πραγματικά  και αναμφισβήτητα, πρωταγωνίστησαν  στο μεγάλο εκείνο εθνικό-απελευθερωτικό αγώνα  και τη πρόσφατη μεγάλη κατοχική ανθρωποθυσία.
Τα  Καλάβρυτα  και τα ιστορικά τους Μοναστήρια όπως,   η Αγία Λαύρα και το  Μέγα Σπήλαιο,  το ξεχασμένο  «Καστράκι»  του Χελμού ,         των χιλιάδων μαρτύρων,  και τα άλλα μοναστήρια της Αχαΐας όπως,  Ομπλού,  Χρυσοποροδαρίτισσας ,  Άγίων Θεόδωρων,  Ταξιαρχών,  σήκωσαν τα λάβαρα του μεγάλου Αγώνα, ουσιαστικά και μεταφορικά. Πρόσφεραν  μοναδικές θυσίες και  επάνω εκεί  «η μνήμη καίει άκαυτη βάτος».
Η ιστορία μας είναι  βαθειά χαραγμένη παντού,  σε τόπους όπως η  «Βοστίτσα, το Αγρίδι, η Χελωνοσπηλιά,  το «Τάσι »  και η πλατεία Αγίου Γεωργ ίου στην Πάτρα,  που  έπαιξαν  καταλυτικό ρόλο,   στον μεγάλο Ξεσηκωμό,  στον υπέρ πίστεως και πατρίδος Αγώνα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας.
Μαζί με τους Αρκάδες και τους Μανιάτες, τους Μεσσήνιους και  όλους τους άλλους Μοραίτες αδελφούς,  καθόρισαν καταλυτικά τις εξελίξεις . Η πρόσφατη όμως και η απώτερη ιστορία των Ελλήνων δεν  είναι ιδιοτελές κτήμα κανενός  .
Όλες σχεδόν οι περιοχές της Ελλάδας  συμπρωταγωνίστησαν και πλήρωσαν το τίμημα της Ελευθερίας. πανάκριβα. με πολύ αίμα, σφαγές,   καταστροφές,   πόνο και δάκρυα.
Το Μεσολόγγι, η Χίος , τα Ψαρά, η Κάσος, το Σούλι,  η Πάργα, η Νάουσα, το Αρκάδι  και αμέτρητοι άλλοι τόποι  «σφαγιάσθηκαν από τον ίδιο βάρβαρο  κατακτητή»
Ο  Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Κερνίτσης Προκόπιος, ο επικεφαλής της Φρουράς των αθανάτων του Μεσολογγίου Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος,  ο ηρωικός Καρατζάς, ο πρωτοπόρος  Γιαννιάς, οι  μεγάλες οικογένειες  των  Καλαβρυτινών  Πετμεζαίων,  Ζαιμαίων,  Φωτηλαίων .  Χαραλάμπηδων  και οι Λονταίοι, υπήρξαν πρωταγωνιστές,  όχι απλά της τοπικής αλλά και της εθνικής μας ιστορίας.
Μαζί  με τους επώνυμους σύσσωμος σχεδόν  ο λαός  και  οι κληρικοί,  οι ένοπλοι « κλέφτες»  οι αστοί, οι άοπλοι ραγιάδες , οι εντός και εκτός  σημερινής Ελλάδας,  οι  απανταχού Έλληνες  της Διασποράς.
Ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, ο Καραϊσκάκης, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός,  ο Ρήγας Φεραίος, ο Παπαδιαμαντόπουλος,  δεν έχουν ανάγκη  από μια ιδιοτελή, υπεράσπιση και μυθοποίηση.  Ήσαν, αληθινοί,  ανθρώπινοι,  μοναδικοί Πρωταγωνιστές της ιστορίας μας.
Ηγέτες, πρωτοπόροι και μάρτυρες. Μακάρι να υπήρχαν κάποιες αναλογίες με τους σημερινούς ηγέτες.
Η εθνική μας ιστορία  δεν παραγράφεται, δεν παραχαράσσεται, δεν παρερμηνεύεται  αλλά και δεν  πρέπει να γίνεται αντικείμενο  μιας ανέξοδης, ανάλαφρης,  επικοινωνιακής υφής  αγανάκτησης και δήθεν αυθεντικής ερμηνείας της. Δεν είμαστε ανιστόρητοι, δεν νοιώθουμε  συμπλεγματικά, και έχουμε  άφοβη και απροκατάληπτη  υπερηφάνεια. για  το παρελθόν μας.
Πιστεύουμε σαν Καλαβρυτινοί  και  Έλληνες πολίτες. πως η πατρίδα μας στις δύσκολες περιστάσεις που βρίσκεται, έχει ανάγκη από ένα καινούργιο  έμπρακτο πατριωτισμό. συναίνεση , αίσθηση καθήκοντος, προσφοράς  και τιμής.
Σε κάθε περίπτωση ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, έχει υποχρέωση να δώσει την ευκαιρία μέσα από την εκπομπή του ισότιμα να ακουστούν και οι φωνές των Καλαβρυτινών φορέων και συλλόγων

Thebest