Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Δημοσκόπηση: «Στροφή» των ΑΕΙ –ΤΕΙ σε προθάλαμο της αγοράς εργασίας, ζητούν φοιτητές- γονείς


Υπέρ των καθολικών αλλαγών στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ακόμη και εάν χρειαστεί λόγω των αντιδράσεων να κλείσουν τα ΑΕΙ, τάσσεται 80% των γονέων και 75,8% των φοιτητών! Η έρευνα κοινής γνώμης που διενήργησε το υπουργείο Παιδείας και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΝΕΑ» είναι σαφές ότι στόχο έχει να αμβλύνει τις αντιδράσεις για τις προωθούμενες αλλαγές στα ΑΕΙ, παράλληλα όμως πρέπει να προβληματίσει το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς τα ποσοστά που καταγράφονται είναι συντριπτικά και καταδεικνύουν σαφή συντηρητική στροφή φοιτητών και γονέων σε ένα πανεπιστήμιο με στροφή στην  αγορά εργασίας, χωρίς καταλήψεις εάν δεν είναι έσχατη μορφή αγώνα και με αρνητική γνώμη για τις φοιτητικές παρατάξεις...
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι:
-Το 97,4% των φοιτητών που ρωτήθηκαν τάσσεται υπέρ γενικευμένων  αλλαγών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, ενώ υπέρ των συγκεκριμένων αλλαγών που προτείνει το υπουργείο Παιδείας τάσσεται και το 79,4% των γονέων, μαθητών  και φοιτητών που ρωτήθηκαν, αλλά και το 76,1%των πολιτών.

-Το 72,9% των φοιτητών και 61,7% των γονέων πιστεύουν ότι τελικά οι αλλαγές θα μπορέσουν να εφαρμοστούν μόνο μερικώς και περίπου ένα 20% ότι δεν θα μπορέσουν τελικά να εφαρμοστούν.
-Το  51,8% των φοιτητών θεωρεί ότι θα ωφεληθεί πολύ ή αρκετά από το νέο τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ, δηλαδή από τα Συμβούλια Διοίκησης. Το 73,5% προσδοκά οφέλη από την αναβάθμιση των πτυχίων και 78,8% από την ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα των σχολών.
-Ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 53 - 70,3% θεωρεί ότι µε τις αλλαγές αυτές θα ωφεληθούν πολύ ή αρκετά τα ΑΕΙ- ΤΕΙ, οι φοιτητές, οι επιχειρήσεις αλλά και οι μόνιμοι διδάσκοντες, ενώ αντιθέτως θα ωφεληθούν λίγο έως καθόλου οι πρυτάνεις, τα ξένα πανεπιστήμια, οι φοιτητικές παρατάξεις και οι χαμηλές βαθμίδες των διδασκόντων.

-Το 85% των φοιτητών και 76,3% των γονέων χαρακτηρίζουν καθόλου ή όχι και τόσο καλή τη στάση των φοιτητικών παρατάξεων.
-Το 63% των φοιτητών και 45,9% των γονέων λένε ότι θα πρέπει να επιτρέπονται οι καταλήψεις ως εσχάτη μορφή αντίδρασης . Αντίθετοι με τις καταλήψεις ως μορφή πάλης είναι το 18% των φοιτητών και το 36% των γονέων.

-Οι 8 στους 10 φοιτητές διαπιστώνουν ότι τα ΑΕΙ δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Το 54,2% θεωρεί ότι τα ΤΕΙ δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
-Το 53% των φοιτητών έχει καλή έως πολύ καλή εντύπωση για τις σπουδές του, σε αντίθεση µε τους γονείς όπου μόλις το 24% έχει τέτοια εντύπωση.
(Πηγή: in.gr)

eklogika.gr