Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Υγεία: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο - Επιχαίρει η κυβέρνηση, αντίθετα όλα τα κόμματα




Μεταμεσονύχτιο θρίλερ για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας» επί της αρχής και επί των άρθρων. Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά. Λόγω του προχωρημένου της ώρας (μετά τις 2 το πρωί)  η ψήφισή του επί του συνόλου, αναβλήθηκε για νέα συνεδρίαση.
Οι εντυπωσιακές σε όγκο κινητοποιήσεις των υγειονομικών δεν στάθηκαν ικανές να ανατρέψουν το πολυνομοσχέδιο (πατήστε εδώ για να δείτε όλο το νομοσχέδιο).
Η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση δια στόματος του υφυπουργού Υγείας (και νοσοκομειακού γιατρού) κ. Τιμοσίδη, υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο «ως την μεγαλύτερη παρέμβαση για την Υγεία με την δημιουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του ενιαίου οργανισμού μετά από 28 χρόνια χαμένων ευκαιριών». Ο υπουργός κ. Λοβέρδος δήλωσε υπερήφανος διότι  «παύει πια το απαράδεκτο καθεστώς, να ξέρει η Πολιτεία τι πρέπει να κάνει και να την εμποδίζουν οι συντεχνίες. Το Σύνταγμα αποκαθίσταται όσον αφορά τον πυρήνα του. Τέλος, πια, να θέλουμε και να μην μπορούμε με το φόβο του πολιτικού κόστος», τόνισε.
Νωρίτερα, ο κ. Λοβέρδος παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι τιμές σε 23 υλικά προμηθειών στα νοσοκομεία, τα οποία αγοράζονταν τα προηγούμενα χρόνια κατά 70% ακριβότερα από ό,τι τα δύο προηγούμενα χρόνια και το τρέχον έτος και μίλησε «για «πάρτι» διαφθοράς. Ο κ. Τιμοσίδης έκανε λόγο για ένα διαβρωμένο σύστημα που επέτρεψε να παρεισφρύσουν η παραοικονομία, η σπάταλη και η διαφθορά. Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση θα ήθελε να ήταν καλύτερες οι συνθήκες μέσα στις οποίες γίνονται οι αλλαγές αυτές, παρόλα αυτά, είπε, σήμερα θέτει τις βάσεις και από αύριο θα ελεγχθεί η εφαρμογή του νόμου, ενώ στην πρώτη οικονομική ανάσα για τη χώρα θα επενδύσουμε στην Πρωτοβάθμια Υγεία όπως πρέπει.
Για την υλοποίηση των αλλαγών στην υγεία, ο υπουργός κ. Λοβέρδος έδωσε τρεις ημερομηνίες: Τη σημερινή, της ψήφισης του νομοσχεδίου, η οποία θα επικυρωθεί με την αξιολόγηση από την ΕΕ, την 1η Μαρτίου όταν πια το σύστημα Υγείας θα δουλεύει ηλεκτρονικά - και έτσι «θα δοθεί απάντηση στην αναλγησία δέκα ετών» και την 30ή Ιουνίου οπότε θα συνενωθούν τα νοσοκομεία και θα καθιερωθεί το νέο σύστημα εισαγωγής.
Ωστόσο και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το νομοθέτημα δέχθηκε κριτική.  Ο πρώην υφυπουργός Υγείας Έκτορας Νασιώκας υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν είναι μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, αλλά «χρειάζεται μια γενναία παρέμβαση και πρότεινε σειρά μέτρων». Κάλεσε, δε, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να βρει τόπο επαφής με τους γιατρούς, εκτιμώντας ότι διαφορετικά δεν θα πετύχει το σύστημα.
Η κριτική της αντιπολίτευσης
Ως προς την αντιπολίτευση: Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρση του υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα πρόχειρο, αναποτελεσματικό και υπό την καθοδήγηση της τρόικας νομοσχέδιο.
Η ΝΔ
Από τη ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Μαρκόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μία θεωρητική καρικατούρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης» .Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η ΝΔ καταψηφίζει επί της αρχής και ζητεί την απόσυρσή του, ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου, εκχωρεί την αρμοδιότητα του δημοσίου για τις προμήθειες υγείας σε ιδιώτες, κόβει στο μισό τη χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αφήνει πολλά ζητήματα που πρέπει να οριστούν από υπουργικές αποφάσεις και κόβει τα πολυτεκνικά επιδόματα από 45 ως 145 ευρώ το μήνα. Υπογράμμισε ότι «δεν είναι η συντεχνία των γιατρών που μάχεται τις απόψεις του υπουργού Υγείας αλλά η συντεχνία των υπουργών που βάζει τη μια κοινωνική ομάδα να μαλώνει απέναντι στην άλλη».
«Οι γιατροί δεν είναι καταληψίες, είναι δημόσιοι λειτουργοί που βρίσκονται κοντά στους αρρώστους» είπε από την πλευρά του ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος.
Το ΚΚΕ
Ως το «πλέον αντιδραστικό  νομοσχέδιο από την εποχή της μεταπολίτευσης», το χαρακτήρισε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. «Αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ένα σχέδιο διαπλοκής του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, όπου η εμπορευματοποίηση της υγείας θα περάσει με ταχύτατους ρυθμούς. Εκεί κοιτάζει ο σώζων εαυτόν σωθήτω» . Πρόσθεσε μεταξύ άλλων, ότι οι συνθήκες για να περάσει το νομοσχέδιο ευνόησαν τον υπουργό Υγείας, ώστε «να ξεγελάσει τον κόσμο»: Στο χώρο υπάρχει σήψη και διαφθορά, εμφανίζονται οι γιατροί με την ενοποίηση των κλάδων υγείας, σαν να είναι στη διάθεση των ασφαλισμένων και καταγγέλλονται ευκολότερα, ασκώντας «συντεχνιακό αγώνα» υπέρ των καλών μισθών ενός μέρους του κλάδου τους. Από τον επόμενο χρόνο ωστόσο, θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη, λόγω των συνεπειών του .«Τα φαινόμενα διαφθοράς θα πολλαπλασιαστούν, καθώς η σχέση γιατρού και ασθενή, θα είναι με όρους εμπόρου και πελάτη» εκτίμησε. «Θα οδηγήσετε τους γιατρούς του ΙΚΑ να τσακώνονται για την πελατεία. Αυξάνετε τον ιδιωτικό ανταγωνισμό με τον χειρότερο τρόπο. Ο γιατρός πλήρους απασχόλησης δεν θα ενδιαφερθεί για την πελατεία. Πάμε για εξατομικευμένες παροχές υγείας και ο καθένας θα απολαμβάνει παροχές, ανάλογα με το τι έχει στην τσέπη του» προειδοποίησε .
«Τον επόμενο χρόνο θα έχετε ένα πόλεμο που θα είναι αλύπητος» προειδοποίησε την κυβέρνηση  η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Η ίδια καταφέρθηκε κατά μερίδας των ιατρών που λειτουργούν με συντεχνιακή αντίληψη, ανάλογα με την αντίληψη που καλλιεργεί η πολιτική ηγεσία του υπουργέιου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής, ανέφερε ότι το κόμμα είναι κατηγορηματικά αντίθετο με την πολιτική, η οποία ιδιωτικοποιεί την Υγεία και με το νομοσχέδιο αυτό προωθεί περαιτέρω την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας και στηρίζει τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Ο ΛΑΟΣ
Να κλειστούν στη φυλακή εκείνοι που επέτρεψαν να αγοράζονται από τα κρατικά νοσοκομεία, κατά 100% ακριβότερα, οι μαγνητικοί τομογράφοι  από τη Siemens  από ό,τι στα ιδιωτικά νοσηλευτικά κέντρα, κάλεσε τον υπουργό ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. Επισήμανε ότι στη Γερμανία το μάνατζμεντ των νοσοκομείων έχει δοθεί στους ιδιώτες και λειτουργούν πολύ καλύτερα. Επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο γίνεται ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά το κόμμα του το καταψηφίζει. Χαρακτηριστικά ανέφερε: « Κύριε Υπουργέ, κάντε σωστές κινήσεις και θα είμαστε μαζί σας. Αυτό που φέρνετε σήμερα δεν είναι το σωστό. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά μετέωρο. Είναι ένα νομοσχέδιο δαιδαλώδες, δεν θα είναι αποτελεσματικό, γι΄ αυτό και το καταψηφίζουμε». Επίσης, υπήρξε κριτικός και έναντι των γιατρών, λέγοντας ότι «είναι ιερό το δικαίωμα της απεργίας», αλλά και «ιερότερη είναι η συνεργασία». Τόνισε πως είναι σεβαστές οι διεκδικήσεις, «οι ακραίες εκδηλώσεις και οι καταλήψεις δεν ταιριάζουν στη λευκή μπλούζα».
Ο Αστέριος Ροντούλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, καταλόγισε στο υπουργείο ότι αφήνει αδιευκρίνιστα σημαντικά θέματα και πολλές λεπτομέρειες στις οποίες, όμως - όπως είπε - «κρύβεται ο διάβολος» και ζητεί στους επιστημονικούς φορείς να προσέλθουν σε διάλογο σε ύλη διαλόγου. Ζήτησε δε απαντήσεις σε ερωτήματα για το αν υπάρχει όριο στον αριθμό των ιδιωτών γιατρών που θα έχουν συμβάσεις με τον ενιαίο φορέα, αν υπάρχει πλαφόν αμοιβών για τους συμβεβλημένους, αν θα αφαιρεθεί το δικαίωμα συνταγογράφησης των γιατρών που δεν θα συμβληθούν με τον ενιαίο φορέα, αν θα υπάρξει ελεύθερη επιλογή γιατρού στον ενιαίο φορέα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί την «εργασιακή κόλαση» για τους γιατρούς και ότι «διαλύει ό,τι έχει απομείνει από τις δημόσιες υποδομές κοινωνικής πρόνοιας». Υπογράμμισε ότι στο όνομα της πάταξης της διαφθοράς, οι πόροι για τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες, χρηματοδοτούνται με 0,6% του ΑΕΠ, «όταν μόνο το ΙΚΑ έπαιρνε 1%».
Ο Αλέξης Τσίπρας, εκτίμησε πως η αναταραχή στους γιατρούς έχει προκληθεί δίκαια, λόγω των πολλών ασαφειών του νομοσχεδίου, που καλύπτουν τις αξιώσεις του Μνημονίου «να ευθυγραμμιστούν οι νέες συμβάσεις των ιατρών με αυτές του ΟΑΕΕ, ασκώντας πίεση και σ' αυτούς που ασκούν ελεύθερα το επάγγελμα». Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, στηλίτευσε επίσης την παραχώρηση σε ιδιώτες του υπό ίδρυση φορέα ελέγχου των προμηθειών και τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την μάχη της «ενάντια στις συντεχνίες»:
 «Πόσοι είναι οι γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης; Δεν υπάρχουν μέσα. Κι αν είναι οι του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΓΑ, να μας εξηγήσετε πώς είναι δυνατόν υπερδιπλάσιο αριθμό γιατρών θα τον χωρέσετε στα μισά χρήματα; Όταν το αποδείξετε αυτό θα σας χειροκροτήσετε. Αν δεν μπορείτε, κινδυνεύετε να μοιράσετε ψεύτικες ελπίδες στον λαό και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κινδυνεύετε να συλληφθείτε ψευδόμενος» ανέφερε ο κος Μαρκόπουλος και συνέχισε:
«Ποιες είναι οι ειδικότητες στην πρωτοβάθμια περίθαλψη; Δεν είναι στο σχέδιο νόμου. Τι ρόλο θα παίξουν οι αγροτικοί γιατροί; Τα κέντρα υγείας θα έχουν ρόλο; Θα υπάρξει συμμετοχή των ασφαλισμένων στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων; Τίποτα απ' αυτά δεν υπάρχει. Σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, έχουμε 0,7% του ΑΕΠ και μια επικεφαλίδα. Δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή για 80 προεδρικά διατάγματα, δεν σας εμπιστευόμαστε ως κυβέρνηση. Κινδυνεύετε με αυτό που εσείς πιστεύετε ότι είναι το οραματικό, να χαρακτηριστείτε ως εκθεμελιωτής του κοινωνικού κράτους» προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
Με σύντομη παρέμβασή του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, απάντησε στους προλαλήσαντες, λέγοντας ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα χρηματοδοτείται μεν από το κράτος με 0,6% του ΑΕΠ (1,3 δισ ευρώ), αλλά ταυτοχρόνως θα τροφοδοτείται και με τις εισφορές των εργαζομένων (2,55% του ημερομισθίου) και των εργοδοτών (5,1% αντίστοιχα), ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και το ελληνικό Δημόσιο. «Αυτό δεν είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Ο ΟΠΑΔ ήταν ο πρώτος που εισφοροδιέφευγε. Τώρα το Δημόσιο καταβάλλει εισφορές με βάση τις αποδοχές του εργαζομένου και το σύστημα μαζεύεται, μπορεί να περπατήσει» ανέφερε ο κος Λοβέρδος.
Η ΔΗΜΑΡ
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης, δήλωσε ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, «γιατί η Κυβέρνηση επιδιώκει να υλοποιήσει εντελώς αναποτελεσματικά το πάγιο αίτημα και όραμά μας για τη σύσταση, επιτέλους, Ενιαίου Φορέα Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας»
Με μία μικρή αλλαγή κατατέθηκε στη Βουλή το «πολυνομοσχέδιο» του υπουργείου Υγείας από τον Ανδρέα Λοβέρδο.

eklogika.gr