Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Ελληνική αίτηση στη Χάγη (μόνο) για το Δίστομο- Διαφωτιστικός διάλογος στη Βουλή



Μόνο για το Δίστομο και όχι για το σύνολο των γερμανικών επανορθώσεων , η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα μία ημέρα προτού εκπνεύσει η σχετική προθεσμία για να παραστεί στην εκκρεμή δίκη μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Δεν μπορείτε να χωνέψετε, μου φαίνεται, ότι η Κυβέρνηση κάνει σωστά τη δουλειά της», απαντά ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνη. Δεν απαντά όμως στο γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν αιτείται το σύνολο των 3,5 δις. δολαρίων αγοραστικής αξίας του 1938 από τη Γερμανία των οποίων απλώς εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν παραιτείται, 70 χρόνια μετά.
Καταθέσαμε αίτηση στη Χάγη
Έχει ιδιαίτερη ιστορική αξία η αυτούσια μεταφορά της ανταλλαγής 'πυρών' για τις διεκδικήσεις των γερμανικών αποζημιώσεων, σήμερα στη βουλή. Προηγουμένως, για το ρεπορτάζ να αναφέρουμε ότι κατατέθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το αίτημα της Ελλάδας να παρέμβει στην δίκη μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας που εκκρεμεί ενώπιον του με αντικείμενο να διαπιστωθεί από το τελευταίο η παραβίαση από την Ιταλία (τα Ιταλικά δικαστήρια) της υποχρέωσής της κατά το διεθνές δίκαιο να αναγνωρίσει το προνόμιο της ετεροδικίας του Γερμανικού Δημοσίου στις δίκες που αφορούν την εκτέλεση αποφάσεων που επιδικάζουν αποζημιώσεις σε θύματα των ναζιστικών θηριωδιών.
Με το αίτημα αυτό, η Ελλάδα ζητά από το Δικαστήριο να συμμετάσχει στη διαδικασία με σκοπό να εκθέσει στο Δικαστήριο τις θέσεις της για το ζήτημα της ετεροδικίας Κράτους κατά το Διεθνές Δίκαιο με σκοπό να δικαιωθούν τα θύματα της υπόθεσης του Διστόμου. Μετά την εξέταση του αιτήματος από το Δικαστήριο, εφόσον αυτό κριθεί παραδεκτό, η Ελλάδα θα μπορέσει να εκθέσει τα επιχειρήματά της επί της ουσίας.
Η «Χάγη» στη Βουλή
Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος  του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης. Ο διάλογος των δύο ανδρών για το θέμα, είναι άκρως διαφωτιστικός:
Πρωτομιλία Π. Λαφαζάνη:

«Κύριε Υπουργέ, ζούμε μια τραγωδία αυτή την ώρα! Μια τραγωδία που κάνει αυτή τη χώρα να θλίβεται και τον ελληνικό λαό -για να το πω έστω με μια δόση υπερβολής- να ντρέπεται.
Πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο θα έπρεπε να είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες αυτή την χώρα: Τη δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στη χώρα μας, τη διεκδικεί όχι η Ελλάδα αλλά η ιταλική δικαιοσύνη!

    Και γιατί συμβαίνει αυτό; Για τον εξής απλό λόγο. Διότι οι ελληνικές κυβερνήσεις εγκατέλειψαν αυτά τα θύματα, εγκατέλειψαν τους Έλληνες θύματα της ναζιστικής θηριωδίας! Διότι η ελληνική δικαιοσύνη με πραξικοπηματικές διαδικασίες εγκατέλειψε τους συγγενείς των θυμάτων στις διεκδικήσεις τους και φθάσαμε στο σημείο να καταφεύγουν οι ίδιοι στην ιταλική δικαιοσύνη προκειμένου να δικαιωθούν.

    Έπρεπε να είχατε παρέμβει εδώ και πάρα πολύ καιρό σε σχέση με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Έπρεπε να είχατε παρέμβει και νομικά αλλά και πολιτικά και σε διεθνές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θεωρώ ότι η παρέμβαση την οποία ανακοινώσατε είναι πάρα πολύ καθυστερημένη. Γίνεται αν όχι στο παρά πέντε, στο και πέντε.

    Εν πάση περιπτώσει, θέλω να μας πείτε τα χαρακτηριστικά και το περιεχόμενο της παρέμβασης γιατί θέλουμε να πληροφορηθούμε τόσο εμείς όσο και ο ελληνικός λαός αν αυτή η παρέμβαση θα έχει ουσιαστικό χαρακτήρα, ουσιαστικό περιεχόμενο ή γίνεται -επιτρέψτε μου να πω- για λόγους πιέσεων, εσωτερικών πιέσεων και για λόγους εσωτερικής επικοινωνιακής κατανάλωσης και σκοπιμοτήτων.

    Και θα ήθελα να μου απαντήσετε και στο μείζον θέμα: Θα διεκδικήσετε επιτέλους τις γερμανικές επανορθώσεις οι οποίες ανέρχονται σύμφωνα με διασταυρωμένες επιστημονικές μελέτες σε 162 δις. ευρώ; Θα τις διεκδικήσετε επιτέλους για τη χώρα μας; Γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία δεν αποζημιώθηκε για τις μεγάλες καταστροφές της γερμανικής κατοχής και κυρίως δεν αποζημιώθηκε ακόμη και γι' αυτό το κατοχικό δάνειο, το δάνειο που δώσαμε στην κατοχή, το οποίο στοίχισε πείνα και αίμα στον ελληνικό λαό.

    Θα παρακαλούσα γι' αυτές τις απαντήσεις σας. οι οποίες νομίζω ενδιαφέρουν όχι μόνο εμάς, άλλα όλο τον ελληνικό λαό αυτή τη στιγμή».
Ομιλία ΥΠΕΞ, Π. Δρούτσα:

«Θα προσπαθήσω στην απάντησή μου να είμαι τουλάχιστον εγώ λογικός. Ως προς το πρώτο ερώτημα σας, κύριε Λαφαζάνη, νομίζω ότι έχετε ήδη πάρει την απάντηση με πράξεις και όχι μόνο με λόγια. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανακοίνωσε προχθές την απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης να παρέμβει στη διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και της Ιταλίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το θέμα, ακριβώς, των αποζημιώσεων των οικογενειών των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου.

    Η απόφαση αυτή για εμάς, για την Κυβέρνησή μας, ήταν και είναι αυτονόητη και αντανακλά μία ηθική υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας απέναντι στην ηρωική θυσία των μαρτύρων του Διστόμου και των οικογενειών τους, είναι μία απόφαση με τεράστιο συμβολισμό, τολμώ να πω, που από μόνη της δίνει δικαίωση στους μακροχρόνιους αγώνες τους.

    Όσο για το δεύτερο ερώτημα σας, θέλω να τονίσω ότι το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων συνολικά, βεβαίως, παραμένει ανοικτό, αυτή είναι μία θέση διαχρονική, από την οποία καμία Ελληνική Κυβέρνηση δεν παραιτήθηκε, και σίγουρα όχι η σημερινή κυβέρνηση. Είναι ζήτημα σύνθετο με ιστορικές, ανθρωπιστικές, πολιτικές και βεβαίως νομικές παραμέτρους.

    Ως νομικό ζήτημα παρουσιάζει ιδιαίτερη πολυπλοκότητα και για αυτό απαιτεί λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς και η πολιτική του διάσταση προϋποθέτει άριστη ανάλυση και συνεκτίμηση όλης της διπλωματικής συγκυρίας. Ως ζήτημα, όμως ανθρωπιστικό και ιστορικό αγγίζει μια πολύ ευαίσθητη χορδή της ψυχής του Έλληνα, διότι η Ελλάδα σε αυτόν τον πόλεμο και αυτό είναι γεγονός, πλήρωσε ίσως το βαρύτερο τίμημα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Αναλογικά προς τον πληθυσμό της η Ελλάδα βγήκε γονατισμένη από την κατοχή και είναι αυτονόητο να ζητά δικαίωση και πρώτα απ' όλα δικαίωση ηθική. Μέχρι να συμβεί αυτό, το θέμα θα μείνει ανοικτό, όσο χρόνο και αν πάρει.

    Θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν θα πρέπει να δημιουργούμε σύγχυση στους συμπολίτες μας, η παρέμβασή μας, που αποφάσισαν προχθές στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση του Διστόμου. Εκεί υπάρχει η νομική βάση που ελπίζουμε ότι θα μας επιτρέψει να παρασταθούμε πλάι στις οικογένειες των θυμάτων, να δώσουμε μαζί τους τον αγώνα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω λέγοντας ότι η Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη της, εκάστοτε συγκυρίες, τις διμερείς και διεθνείς, και συνεκτιμώντας τις νομικές, ανθρωπιστικές και άλλες παραμέτρους του ζητήματος, βεβαίως εγείρει επιτακτικά το θέμα στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων μεταξύ ανωτάτων στελεχών των εκάστοτε κυβερνήσεων και υπηρεσιακών επαφών μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων».
Δευτερομιλία Π. Λαφαζάνη

«Κύριε Υπουργέ, δεν κάνατε το παραμικρό σχόλιο -και δεν τιμά καθόλου την κυβέρνηση σας- για ό,τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα και φθάσαμε τα ιταλικά δικαστήρια να διεκδικούν τη δικαίωση των ελλήνων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας! Δεν το θεωρείτε προσβλητικό για μια περήφανη χώρα όπως την Ελλάδα να καταφεύγουν οι συγγενείς των θυμάτων στην Ιταλία για να δικαιωθούν;

    Δεν θεωρείτε προσβλητικό για τη χώρα Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης να μη βάζει την υπογραφή του για να γίνουν εκτελεστές αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων; Δεν θεωρείτε προσβλητικό για τη χώρα ότι με πραξικόπημα ακυρώθηκαν αποφάσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου;

    Πέραν αυτού, δεν σχολιάσατε καθόλου την υπέρμετρη θα έλεγα καθυστέρηση για να παρέμβετε όσον αφορά τη Χάγη. Διότι έπρεπε να έχουν γίνει μέχρι τώρα πάρα πολλές κινήσεις σε σχέση με τη Χάγη. Κινήσεις σε πολλά επίπεδα. Διότι το θέμα δεν είναι νομικό και μόνο, έχει και άλλες διαστάσεις.

    Πέραν αυτού, σας ζήτησα να μου απαντήσετε και να μου πείτε ποια ακριβώς θα είναι τα χαρακτηριστικά και το περιεχόμενο της παρέμβασης σας στην Χάγη. Και αυτό νομίζω έχει μεγάλη αξία για να αντιληφθούμε τον προσανατολισμό σας. Και εγώ θα πρότεινα επ' αυτού ότι θα έπρεπε να αναληφθεί εκστρατεία και νομική αλλά όχι μόνο νομική. Θα έπρεπε αυτή την εκστρατεία να την αναλάβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και να παραστείτε στη Χάγη και εσείς προσωπικά θα έλεγα και ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης. Η παράσταση έχει πολλές πλευρές και πολλές διαστάσεις. Δεν είναι πάντοτε μια παράσταση νομική.

    Πέραν αυτού, αυτά που είπατε για τις γερμανικές επανορθώσεις είναι άκρως απογοητευτικά! Λέτε ότι είναι ανοικτό το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων. Έχουν περάσει 70 χρόνια από τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα. Πόσο θα το έχετε ανοικτό το θέμα; Μέχρι να το κλείσει οριστικά ο χρόνος και οι αιώνες; Γιατί παραμένει επί 70 χρόνια ανοικτό θέμα; Γιατί όλες οι άλλες χώρες έχουν αποζημιωθεί από το γερμανικό κράτος και εμείς μόνο δεν αποζημιωνόμεθα;

    Γιατί εμείς αποπληρώνουμε κανονικά τα δάνεια τα οποία έχουμε λάβει και μάλιστα με τοκογλυφικά επιτόκια και με ληστρικούς όρους και η Γερμανία η οποία μας εγκαλεί κατά τα άλλα, δεν εκπληρώνει τη δανειακή της υποχρέωση απέναντι στη χώρα μας, η οποία ανέρχεται σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια αγοραστικής αξίας του 1938; Με σημερινά λεφτά, άνευ τόκων, είναι 54 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν προσθέσουμε και τους τόκους πηγαίνουμε σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ! Αυτό το δάνειο το εγγράφει κανονικά η Τράπεζα της Ελλάδος κατ' έτος κύριε Υπουργέ. Το εγγράφει και είναι αναγνωρισμένο από διεθνείς συμφωνίες. Η πρώτη δόση του υποτίθεται ότι έχει καταβληθεί. Άρα είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο δάνειο και το οποίο το αναγνωρίζει και η Γερμανία. Γιατί δεν το διεκδικείτε αυτή την ώρα που λεηλατείται και ληστεύεται ο ελληνικός λαός; Την ώρα που στο όνομα των χρεών μας επιβάλλονται κατεδαφιστικά μνημονιακά προγράμματα!

    Επομένως, δεν μπορεί να λέτε ανοικτό στο χρόνο και ότι όσο και αν περάσει ο χρόνος δεν θα κλείσει αυτή η υπόθεση. Ε, θα κλείσει κύριε Υπουργέ, θα κλείσει όπως το πάτε, χωρίς να διεκδικείτε!

    Σας παρακαλώ λοιπόν και υπάρχει εδώ εθνικό και ηθικό χρέος, να δεσμευθείτε πότε θα εγείρετε τη διεκδίκηση. Και αυτό να το κάνετε με ένα πολύ σύντομο χρονοδιάγραμμα. Και νομίζω ότι αυτό απαιτεί σήμερα ο ελληνικός λαός. Διότι χώρες που διαγράφουν τη μνήμη τους και τις θυσίες τους δεν έχουν κανένα μέλλον. Και δεν θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να μην έχει μέλλον!»
Δευτερομιλία ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα

«Κύριε Λαφαζάνη, από την παρέμβασή σας, προφανώς, βλέπω ότι δε γνωρίζετε τις λεπτομέρειες, τις σημαντικές λεπτομέρειες για τη διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εάν μία χώρα θέλει να τηρήσει την αξιοπιστία της, τη σοβαρότητα της και για να έχει και κάποιες καλές προοπτικές για επιτυχία. Πολύ ευχαρίστως αυτά να σας τα εξηγήσω και κατ' ιδίαν, διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό όλοι μας, σε αυτό το θέμα, να τηρήσουμε σοβαρότητα. Πρόκειται για Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και όχι για κάποια άλλη διαδικασία, η οποία δεν είναι σοβαρή.

    Δεύτερον, να είστε σίγουρος ότι η όλη προετοιμασία για την παρέμβαση της Ελλάδας σε αυτήν την υπόθεση, στη Χάγη, έχει γίνει με άρτια προετοιμασία από άξιους Έλληνες διεθνολόγους, σε στενή συνεργασία με ξένους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι έχουν μεγάλη εμπειρία με υποθέσεις μπροστά στο Δικαστήριο της Χάγης.

    Θέλω να πω και το εξής, αν μου επιτρέπετε, έβλεπα και χθες, άκουγα τις αντιδράσεις των διαφόρων κομμάτων για την απόφαση της Κυβέρνησης να παρέμβει σε αυτήν την υπόθεση στη Χάγη. Άκουσα πάλι κατηγορίες, αιχμές, αρνητισμό, να δημιουργήσουμε εντυπώσεις. Το ίδιο με τις αντιδράσεις που ακούσαμε από τα διάφορα κόμματα και για την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ερζερούμ και τη στάση που κράτησε εκεί.

    Είναι πάλι ανεύθυνες δηλώσεις, κατηγορίες, αρνητική ατμόσφαιρα να δημιουργηθεί, αιχμές, απλώς μόνο για τις εντυπώσεις και μάλιστα σε δύο θέματα, σε δύο περιπτώσεις που νομίζω ο κάθε Έλληνας, η κάθε Ελληνίδα έχουν αποδεχτεί ότι η Κυβέρνηση έπραξε το σωστό. Είπε, μπράβο, η ελληνική κοινωνία σε αυτό, και να πω και το εξής, ένιωσε και κάποια περηφάνια σε μία στιγμή δύσκολη για τη χώρα. Δεν περιμένω ούτε από εσάς, ούτε από τα άλλα κόμματα να χειροκροτήσετε τις πράξεις της Κυβέρνησης, αυτό δυστυχώς είναι ουτοπία, μακάρι να γινόταν και αυτό αλλά είναι ουτοπία, το δέχομαι, τουλάχιστον όμως μη δημιουργείτε αρνητικό κλίμα, μη δημιουργείτε ηττοπάθεια για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι ειλικρινής μου παράκληση.

    Τώρα, και η δική σας η παρέμβαση, κύριε Λαφαζάνη, επιτρέψτε μου να πω ότι ακριβώς σε αυτό το κλίμα εντάσσεται, σε αυτήν την προσπάθεια και με όλον το σεβασμό το λέω αυτό, σε αυτήν την αγωνιώδη προσπάθεια και του κόμματός σας να δημιουργούμε εντυπώσεις. Όλα χάριν των εντυπώσεων χωρίς να βλέπουμε λίγο την ουσία. Δεν μπορείτε να χωνέψετε, μου φαίνεται, ότι η Κυβέρνηση κάνει σωστά τη δουλειά της. Δεν μπορείτε να χωνέψετε, φαίνεται, ότι η Ελλάδα έχει μία Κυβέρνηση, έχει έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος κάνει το σωστό, το αυτονόητο αν θέλετε, ο οποίος δε διστάζει να πει και τα πράγματα με το όνομα τους, όταν χρειάζεται, όπου χρειάζεται, όπου και αν βρίσκεται. Λοιπόν, θα σας πω το εξής, συνηθίστε το, χωνέψτε το, διότι θα βαρυστομαχιάσετε, διότι εμείς με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσουμε».