Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

«Μπάχαλο» στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζαχάρως. "Προεδρείο" δια...βοής!



ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ


Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν χθες το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζαχάρως όπου έγινε προσπάθεια εκλογής προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου. Η διαδικασία απέβη άκαρπη για μια ακόμα φορά, με τον προεδρεύοντα Χρήστο Βλάχο, λίγο πριν τις 3:00 το μεσημέρι, να κηρύσσει τη λήξη της συνεδρίασης που σημαδεύτηκε και από ένα απρόοπτο περιστατικό μεταξύ του Γιώργου Μπούσμπουρα και του Φώτη Δημήτρουλα.

Οι δημαιρεσίες της Κυριακής 2 Ιανουαρίου 2011, για την εκλογή προεδρείου και μελών των επιτροπών δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας. Κατά την διάρκεια της εβδομάδας, κλήθηκαν να ορκιστούν τα αναπληρωματικά μέλη των παρατάξεων της μειοψηφίας (Κ.Αλεξανδρόπουλου και Γ.Μπούσμπουρα) αφού η παράταξη του Πανταζή Χρονόπουλου δεν αναγνώρισε την ορκωμοσία τους στις 30 Δεκεμβρίου, προκειμένου να συμπληρωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο και να προχωρήσει η διαδικασία εκλογής προεδρείου
Αυτό που έγινε τελικά ήταν η ορκωμοσία των αναπληρωματικών της πλειοψηφίας, αφού όσοι εκλήθησαν από την μειοψηφία δεν εμφανίστηκαν, πέραν του Φώτη Δημήτρουλα από την παράταξη του Γιώργου Μπούσμπουρα.

Οι χθεσινές…δημαιρεσίες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε χθες στις 10:00 το πρωί κεκλεισμένων των θυρών, με προεδρεύοντα τον πρώτο σε ψήφους Δημοτικό Σύμβουλο Χρήστο Βλάχο, δημαρχεύοντα τον Γιώργο Μπάμη και με τις παρατάξεις των Κώστα Αλεξανδρόπουλου και Γιώργου Μπούσμπουρα να βρίσκονται εκτός της, κεκλεισμένων των θυρών αίθουσας συνεδριάσεων, αφού στις θέσεις τους βρίσκονταν οι αναπληρωματικοί της πλειοψηφίας που ορκίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες.
Ο Χρήστος Γιαννόπουλος από την αντιπολίτευση κάλεσε στον προεδρεύοντα να κάνει μια ενημέρωση στο σώμα για το θέμα των ορκωμοσιών, κάτι που έχει δικαίωμα – όπως είπε – να μάθει και ο λαός του νέου Δήμου Ζαχάρως. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ.Βλάχος, η συνεδρίαση είναι ειδική και προβλέπει μόνο την εκλογή προεδρείου, συνεπώς δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Από την πλευρά του ο Κώστας Αγραπιδάς σχολίασε ότι για το θέμα των ορκωμοσιών υπάρχουν πράγματι πολλά ερωτηματικά, στα οποία όφειλε – όπως είπε – να έχει δώσει απαντήσεις η Περιφέρεια.
Αφού διαπιστώθηκε απαρτία, - βάσει της ορκωμοσίας της 19ης Δεκεμβρίου και όσων ορκίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες - η πλειοψηφία πρότεινε τον Νίκο Χαραλαμπόπουλο ως υποψήφιο για την θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ακολούθησε η πρόταση του Μιλτιάδη Ψαρρού από την παράταξη του Κώστα Αγραπιδά και πριν την πρόταση της ελάσσονος μειοψηφίας, οι κ.κ Αλεξανδρόπουλος και Μπούσμπουρας εισήλθαν στο μέχρι πριν λίγο κλειδωμένο χώρο, με αποτέλεσμα να σταματήσει η διαδικασί

Παρά…συνεδρίαση

Οι δυο παρατάξεις με τους επικεφαλής τους αλλά και αρκετούς δημότες εισήλθαν στον χώρο συνεδριάσεως αποδοκιμάζοντας τη διαδικασία. Ο Κώστας Αλεξανδρόπουλος έκανε λόγο για «παρασυνεδρίαση» αφού δεν συμμετέχει η μειοψηφία την οποία δεν κάλεσε – ως όφειλε - ο Δημαρχεύων κ.Μπάμης βάσει της Διαπιστωτικής Πράξης που έφτασε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και αναγνωρίζει και τις δυο ορκωμοσίες, της 19ης και της 30ης Δεκεμβρίου.
Ο Χρήστος Βλάχος κάλεσε τους πολίτες να αποχωρήσουν από την αίθουσα σημειώνοντας ότι η διαδικασία είναι μυστική, κάτι που όμως πρέπει να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο – όπως επεσήμανε ο κ.Αλεξανδρόπουλος, καλώντας τον προεδρεύοντα να ακολουθήσει τη διαδικασία ψηφοφορίας στην οποία προβλέπεται να συμμετάσχουν και οι παρατάξεις του ιδίου και του κ.Μπούσμπουρα.
«Δεν ακολουθήσατε τις προβλεπόμενες από τον Καλλικράτη διαδικασίες και χάσατε τις θέσεις σας στο Δημοτικό Συμβούλιο», ανέφερε ο Γιώργος Μπάμης προκαλώντας νέες αντιδράσεις
Η συνεδρίαση διεκόπη τρεις φορές από τον κ.Βλάχο μετά την άρνηση των πολιτών να αποχωρήσουν από τον χώρο συνεδριάσεων και τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας να «διασταυρώνουν» για μια ακόμα φορά τα ξίφη τους για το θέμα της νόμιμης ή μη συμμετοχής των δυο πλευρών στην διαδικασία.
Με το ρολόι να δείχνει 2:30 το μεσημέρι (μετά την 3η κατά σειρά διακοπή που κράτησε πάνω από μια ώρα) ο Χρήστος Βλάχος επέστρεψε στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου και προσπάθησε να συνεχίσει την συνεδρίαση – από το σημείο που είχε σταματήσει με την είσοδο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στον χώρο.
Χωρίς να πραγματοποιηθεί μυστική ψηφοφορία, ο προεδρεύων ανακοίνωσε τα ονόματα των Νίκου Χαραλαμπόπουλου και Μιλτιάδη Ψαρρού – που είχαν αρχικά προταθεί από τις παρατάξεις τους για τις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου και με την ανακοίνωση και του ονόματος του Φώτη Δημήτρουλα από την μειοψηφία για τη θέση του γραμματέα, επιχείρησε την…προφορική ψηφοφορία - κάτι που ωστόσο δεν προβλέπεται στην σχετική εγκύκλιο του «Καλλικράτη» - και αμέσως μετά κήρυξε τη λήξη της συνεδρίασης, χωρίς να δοθεί ο λόγος στους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους για τη νομιμότητα της διαδικασίας, την οποία οι ίδιοι χαρακτήρισαν άκυρη, απευθυνόμενοι στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η συνεδρίαση έληξε με τον κ.Βλάχο να ανακοινώνει ότι, για την εκλογή μελών των δυο επιτροπών θα σταλούν προσκλήσεις

Το χαστούκι…

Πριν καλά – καλά κοπάσουν οι φωνές και οι αποδοκιμασίες, ο Γιώργος Μπούσμπουρας πλησίασε τον Φώτη Δημήτρουλα (εκλεγμένο με την παράταξή του) καλώντας τον αρχικά να βγει έξω να μιλήσουν και χωρίς να χάσει καθόλου χρόνο…τον χαστούκισε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παρευρισκομένων.
Με την επέμβαση των ψυχραιμότερων αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και απομακρύνθηκε από τον χώρο ο κ.Μπούσμπουρα φωνάζοντας και χαρακτηρίζοντας τον Δημήτρουλα «αποστάτη της παράταξης». Λίγη ώρα αργότερα ο Φώτης Δημήτρουλας απευθύνθηκε στο Α.Τ Ζαχάρως και υπέβαλε μήνυση κατά του Γιώργου Μπουσμπούρα για εξύβριση και απλές σωματικές βλάβες.

Το κράτος να δώσει λύση…

Αιρετοί και από τις δυο πλευρές, πλειοψηφία και μειοψηφία, σχολίασαν στον περιθώριο της συνεδρίασης, ότι ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργείται στον Δήμο Ζαχάρως, φέρει το Υπουργείο Εσωτερικών και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου (πρώην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) που δεν έχει φροντίσει – όπως είπαν – να δώσει σαφείς και οριστικές απαντήσεις στα ζητήματα που έχουν προκύψει με τη διάσταση των απόψεων σχετικά με το ποια ορκωμοσία είναι νόμιμη και ποια όχι.
Η παράταξη του Πανταζή Χρονόπουλου δεν δέχεται την ορκωμοσία της 30ης Δεκεμβρίου αφού η αντιπολίτευση δεν δικαιολόγησε την απουσία της από την ορκωμοσία της 19ης Δεκεμβρίου στο χρονικό διάστημα των 5 ημερών που ακολούθησαν και οι παρατάξεις των Κώστα Αλεξανδρόπουλου και Γιώργου Μπούσμπουρα δεν δέχονταν την πρόσκληση από τον Πανταζή Χρονόπουλο για συμμετοχή στην ορκωμοσία ο οποίος υπέγραφε ως Δήμαρχος Ζαχάρως ενώ έχει τεθεί σε αργία – όπως είπαν.
Ο Κώστας Αλεξανδρόπουλος, μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς» σχολίασε ότι κατεβλήθη προσπάθεια να γίνει «Πραξικόπημα» σε βάρος του Δήμου Ζαχάρως και του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού δεν ελήφθη υπόψη η Διαπιστωτική Πράξη που όριζε μεν Δημαρχεύοντα τον Γιώργο Μπάμπη και τον καλούσε να ενημερώσει όλους τους νεοεκλεγέντες Δημοτικούς Συμβούλους (και αυτούς που ορκίστηκαν στις 30 Δεκεμβρίου), κάτι που δεν έκανε. «Επισημάναμε στον κ.Μπάμη ότι κάνει σωρεία ποινικών παραβάσεων και παρακωλύει την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η πλειοψηφία έχει ακέραια την ευθύνη για ότι γίνεται γιατί αποδομείται η λειτουργία του Δήμου Ζαχάρως με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία ακόμα και για την πληρωμή των μισθών των δημοτικών υπαλλήλων αλλά και των άλλων υπηρεσιών που θα πρέπει να βρουν τον ρυθμό τους βάσει Καλλικράτη….Θα πρέπει οι κρατικές αρχές να αναλάβουν την ευθύνη τους και να φροντίσουν να δοθεί άμεσα τέλος σε αυτή την ιστορία που οδηγεί τον δήμο στον κατήφορο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Αλεξανδρόπουλος.
Ο Κώστας Αγραπιδάς από την πλευρά του τόνισε ότι θα πρέπει άμεσα η πολιτεία να αποφανθεί για το ζήτημα της ορκωμοσίας αφού από εκεί ξεκινούν όλα.
Ο Γιώργος Μπούσμπουρας χαρακτήρισε παράνομη την διαδικασία συνεδρίασης κατηγορώντας ευθέως τον Γιώργο Μπάμη. «Η περιφέρεια έχει δεχθεί ως έγκυρες τις δυο ορκωμοσίες και με αυτή τη σύνθεση θα έπρεπε σήμερα να διεξάγονται οι δημαιρεσίες. Δυστυχώς όμως ο δημαρχεύων θέλει να καταργήσει τους νόμιμα εκλεγμένους και να επιβάλλει άλλους από την παράταξη του κ.Χρονόπουλου», δήλωσε.
Τέλος ο Χρήστος Γιαννόπουλος, από την αρχή της συνεδρίασης είχε επισημάνει ότι το σωστό θα είναι να συμμετάσχουν όλοι οι εκλεγμένοι από τις εκλογές της 7ης και 14ης Νοεμβρίου, αφού η Περιφέρεια αναγνώρισε τις δυο ορκωμοσίες και τόνισε ότι το νομικό θέμα δεν είναι δουλειά του Δημοτικού Συμβουλίου να το λύσει και εκείνο που θα πρέπει να απασχολεί όλους είναι το τι θα γίνει με τον Καλλικράτη και ποια θα είναι η τύχη της περιοχής και των δημοτών.