Γράφει ο Χρ. Καψάλης
Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου στον Real Fm επιβεβαιώνουν όσα σας έχει πει το eklogika.gr για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών κατά το προσεχές τρίμηνο. Με λίγα λόγια ξαναλέμε ότι εκλογές δεν είναι απίθανο να γίνουν, αν και συνεχίζουμε να μην καταλαβαίνουμε σε τι βοηθήσουν τους πολίτες. Ο κ. Λοβέρδος βέβαια δεν μίλησε για πρόωρες εκλογές αλλά τα συμπεράσματά του, για όσους ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τις λέξεις οδηγούν και σε αυτό το ενδεχόμενο υπό προϋποθέσεις.
Τι είπε ο υπουργός Υγείας: «Εάν δεν επιτύχει αυτό το ντελικάτο κυβερνητικό πρόγραμμα της απόκτησης πόρων με αυτοχρηματοδότηση, δηλαδή με περιορισμό της ακαταστασίας και της σπατάλης, εάν αυτό δεν προκόψει, και θα το ξέρουμε τον Φεβρουάριο, τότε θα υποκατασταθεί με άλλες πολιτικές οριζόντιες και άδικες, για τις οποίες δεν ξέρω και αν υπάρχει και προθυμία από κανέναν να τις ασκήσει».
Τι σημαίνει αυτό; Ότι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου που θα γίνει η νέα αξιολόγηση τη πορείας της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και την τρόϊκα θα πρέπει να έχουν εμφανώς αποδώσει τα μέτρα της κυβέρνησης και κυρίως εκείνα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (αύξηση εσόδων) και την μείωση της σπατάλης (μείωση δαπανών). Αν αυτό δεν έχει συμβεί η τρόϊκα είναι πιθανό ότι δεν θα εγκρίνει την τέταρτη δόση του δανείου ή για να το κάνει θα απαιτήσει νέα αναθεώρηση των όρων του μνημονίου, στου οποίου θα περιλάβει ακόμη επαχθέστερους με νέες περικοπές μισθών , συντάξεων και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Και σε αυτό το σημείο ο κ. Λοβέρδος θέτει με σαφήνεια, ένα ακόμη δεδομένο. Ότι οι όροι θα είναι τόσο δυσβάσταχτοι και άδικοι ώστε ούτε η κοινωνία θα μπορεί να τους αντέξει και να τους αποδεχτεί ούτε αρκετά από τα στελέχη της κυβέρνησης και τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ (ίσως και η κυβέρνηση στο σύνολό της) θα είναι διατεθημένη να τους αποδεχτεί και να τους εφαρμόσει.
Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση;
-Ενα ενδεχόμενο είναι να πέσει η κυβέρνηση εκ των έσω. Να παραιτηθούν μέλη της ή να μην ψηφίσει τα νέα μέτρα η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής της ομάδας.
-Δεύτερο ενδεχόμενο είναι, να προκαλέσει εκλογές η ίδια η κυβέρνηση, έχοντας διαγνώσει εγκαίρως αυτόν τον κίνδυνο, ώστε να θέσει προ του διλήμματος τον ελληνικό λαό (Ή αναπροσαρμόζουμε το μνημόνιο με πιο δυσβάσταχτα μέτρα ή χρεοκοπούμε)
-Τρίτο ενδεχόμενο είναι να προκαλέσει εκλογές η κυβέρνηση κάνοντας αντίσταση η ίδια στην τρόϊκα, μη μπορώντας ούτε αυτή να αποδεχτεί και άλλα επώδυνα μέτρα.
-Τέταρτο ενδεχόμενο είναι να έχουν αποδώσει τα μέτρα της κυβέρνησης, να είναι ορατή η έγκριση της τέταρτης δόσης χωρίς να τίθεται θέμα άμεσων νέων οριζόντιων μέτρων, αλλά η κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές για να εκμεταλλευτεί τη διεξαγωγή τους με λίστα, αν νιώθει ότι μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία, ώστε να διαμορφώσει μια πιο ελεγχόμενη κοινοβουλευτική ομάδα μπροστά στα πιο δύσκολα που θα έρχονται στον ορίζοντα. Σε αυτή την περίπτωση πρόσχημα για προσφυγή στις κάλπες μπορεί να αποτελέσει τόσο το αναθεωρημένο μνημόνιο όσο και ενδεχόμενα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν σε ότι αφορά θέματα συνεργασίας με την Τουρκία.
Στην κυβέρνηση περιμένουν με αγωνία την έγκριση επιμήκυνσης αποπληρωμής του ελληνικού χρέους των 110 δισ. στην τρόικα. Η απόφαση μάλλον θα συζητηθεί στο Eurogroyp στις 17 Ιανουαρίου, στη συνεδρίαση του Ecofin στις 18 Ιανουαρίου και καταληκτικά στη Σύνοδο Κορυφής στις 4 Φεβρουαρίου (Στις 11/1 θα αποφασίσει σχετικά το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων). Παράλληλα αγωνιούν για την πορεία των spreads πριν και μετά την απόφαση.
Το ιδανικό σενάριο (που δεν οδηγεί σε πρόωρες εκλογές) για την κυβέρνηση είναι να έχουν αρχίσει να αποδίδουν εμφανώς τα μέτρα και να θεωρείται ότι βρίσκεται εντός των δημοσιονομικών στόχων, να μην χρειαστούν νέα μέτρα σε βάρος των πολιτών, να εγκριθεί η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους και παρά τη δύσκολη συγκυρία να κερδίζει την ανοχή της κοινωνίας...
http://www.eklogika.gr