Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Το μεγάλο διακύβευμα


ΑΡΘΡΟ: Χρήστος Μίχαλος / ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Eχουμε πλέον εισέλθει σε κρίσιμη φάση. Οι «εύκολες» λύσεις με περικοπές μισθών και συντάξεων, με τα «γνωστά θύματα», τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους, στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν αποδίδουν πλέον.
Η ΑΓΡΙΑ φορομπηχτική πολιτική με τις επιχειρήσεις να είναι «υποζύγιο», επίσης, δεν φέρει αποτελέσματα. Αντιθέτως, οδηγεί την αγορά σε μεγαλύτερα προβλήματα και ακόμα λιγότερες πιθανότητες για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Απόδειξη είναι ο αγώνας δρόμου, που έχει ξεκινήσει το οικονομικό επιτελείο για να συγκεντρώσει -μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες- τα 6 δισ. ευρώ, που υπολείπονται για την επίτευξη των δημοσίων εσόδων του Προϋπολογισμού. Γιατί από μία αγορά που αντιμετωπίζει πρωτοφανή προβλήματα και συνεχώς επιβαρύνεται από την κρατική παρέμβαση και τη φορολογία, τα περιθώρια άντλησης εσόδων μηδενίζονται. Η κυβέρνηση συνεχίζει τη γνωστή αδιέξοδη τακτική. Καθυστερεί να προχωρήσει στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, διστάζει να συγκρουστεί με τα συντεχνιακά συμφέροντα, υποχωρεί μπροστά στο πολιτικό κόστος. Το διακύβευμα, όμως, είναι σοβαρότατο και μέσα σε λίγους μήνες πρέπει να κάνουμε άλματα.
ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ, επιτέλους, η κυβέρνηση να το καταλάβει. Γιατί η επίσκεψη του επικεφαλής του ΔΝΤ και οι θετικές δηλώσεις για την προσπάθεια της Ελλάδας δεν έχουν καμία σημασία μπροστά στα προβλήματα της αγοράς και στον κίνδυνο να μην εκταμιευθεί η τέταρτη δόση, το Μάρτιο του 2011. Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας και της υποθήκευσης του μέλλοντος για τις επόμενες γενιές είναι μπροστά μας.