Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

“Κόμματα – Αποχή σημειώσατε 2 !”











Γράφει ο Δημήτρης Πιέτρης

Οι πρώτες εκλογές με τη νέα διοικητική διάρθρωση στην τοπική αυτοδιοίκηση ολοκληρώθηκαν. Αντί όμως ο θεσμός αυτός να ενισχυθεί και να αποκτήσει την χαμένη του απήχηση στον λαό, δυστυχώς στιγματίστηκε από την άκρατη κομματικοποίηση και την πλειοψηφική μόδα της αποχής.
Οι τοπικές αυτές εκλογές, για την ανάδειξη δημοτικού, τοπικού και περιφερειακού συμβουλίου, δίνουν αυξημένες αρμοδιότητες και μια νέα δυναμική στα θεσμικά αυτά όργανα. Πλέον αποκτάται μια πολιτική αυτονομία, μιας και εμείς (μέσω των αντιπροσώπων μας) αποφασίζουμε και είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό για την καλυτέρευση του τόπου μας.
Παρόλα αυτά, το μισό εκλογικό σώμα δεν προσήλθε να ψηφίσει. Η σημαντικότερη, κατά την γνώμη μου, αιτία είναι η ευθεία παρέμβαση των κομμάτων. Δηλαδή, η μη προσέλευση στην κάλπη, έγινε με γνώμονα την απέχθεια σε κάθε τι κομματικό και όχι πολιτικό. Ο κόσμος γνωρίζει ότι η λύση των περισσότερων προβλημάτων του, πηγάζει από την πολιτική και γι’ αυτό έδωσε μια σιωπηρή πλειοψηφική απάντηση σ’ όλους αυτούς που μπερδεύουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές με τις εθνικές.
Η αποχή που είχε ως αποτέλεσμα την εκλογή των αρεστών από κοινωνικο-οικονομικές και πολιτικές κλίκες, δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των νέων. Πολλοί επιδιώκουν να την χρεώσουν στην απαθή και αδρανή νεολαία, αλλά ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος γυρίζει την πλάτη σε αυτοδιοικητικά στελέχη που αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί με το πέρασμα του χρόνου.
Ποια η σημασία, όμως, του χρωματισμού της Ελλάδας με μπλε ή πράσινο; Γιατί θα πρέπει οι υποψήφιοι να διαχωρίζονται με την κομματική τους ετικέτα, δηλώνοντας έτσι τον πολιτικό χώρο προέλευσης τους;
Η ώριμη πολιτική σκέψη των πολιτών, κατευθύνει αργά και σταθερά στην επιλογή προσώπων και πραγματικά ανεξάρτητων συνδυασμών. Τελείωσαν οι εποχές που ψηφίζαμε κομματικά. Δεν μπορώ να δεχθώ την οποιαδήποτε ανάμειξη κομματικών μηχανισμών για την διοίκηση, την ευημερία και την πρόοδο της πόλης και της περιφέρειας μου. Δεν κατηγορώ όμως τους μεγαλύτερους μου, μιας και το υπάρχον σύστημα έμαθε να τροφοδοτείται από κομματικοποίηση για να επιβιώσει. Εκτός και εάν κάποιοι ικανοποιούνται να εκλέγονται από το 20% ή το 30% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.
Από την 1η Ιανουαρίου, λοιπόν, πρέπει να κάνουμε ένα reset και να εκκινήσουμε από την αρχή, κρατώντας μόνο τα καλά στοιχεία των παλιών δήμων και νομαρχιών. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία, γιατί θα χάσουμε όλοι μαζί.

Δημήτρης Πιέτρης
Πτυχιούχος Στατιστικής &
Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς

ΠΗΓΗ : pietris.wordpress.com