Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

«Στο έλεος της κλίκας»

ΠΥΡΑ Γ. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥ ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ

Μετά τον Φάνη Γκέκα, ακόμη ένας διεθνής ποδοσφαιριστής ξεσπάθωσε -έστω και καθυστερημένα- κατά της εθνικής ομάδας της εποχής Ρεχάγκελ.

Αμανατίδης και Καραγκούνης σε στιγμές χαράς. Τώρα;

     Αμανατίδης και Καραγκούνης σε στιγμές χαράς. Τώρα;

Ο Γιάννης Αμανατίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα gazzetta.gr εξήγησε πάλι τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να σταματήσει την καριέρα του στην εθνική ομάδα, με τη διαφορά πως τώρα μίλησε για πρώτη φορά για συγκεκριμένα πρόσωπα, ορισμένα εκ των οποίων αγωνίζονται ακόμη στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.
Ο αρχηγός της γερμανικής ομάδας, αρχές Αυγούστου, είχε ανάψει τις πρώτες «φωτιές» λέγοντας ότι «οι μηχανισμοί γύρω από την ομάδα με έκαναν έξαλλο και τους βαρέθηκα. Γι' αυτό και αποχωρώ».
Οπως τονίζει τώρα ο Αμανατίδης «υπήρχαν κλίκες. Ηταν πέντε-έξι παίκτες που έκαναν ό,τι ήθελαν μέσα στην ομάδα» και ξεκαθαρίζει ότι δεν μετανιώνει για τίποτα από όσα λέει. Εύχεται, πάντως, στον Φερνάντο Σάντος να καταφέρει να αλλάξει ορισμένα άσχημα πράγματα και να μπορέσει να βάλει τάξη στην ομάδα.

«Πολλή γκρίνια»
Ο Αμανατίδης αποκάλυψε ακόμη και διαλόγους μέσα στα αποδυτήρια: «Υπήρχε πολλή γκρίνια. Ελεγε ο ένας "γιατί να παίζει ο Μπασινάς;". Φώναζε ο άλλος: "Ο Κυργιάκος να μην παίξει! Να βγει αυτός, να μπω εγώ". Ρε είστε τρελοί, λέω εγώ. Το ζήτημα είναι να κερδίζουμε, όχι ποιος παίζει. Οταν ξεκίνησα στην Εθνική ήταν μέσα στα αποδυτήρια ο Ζαγοράκης, ο Βρύζας, ο Νικοπολίδης, ο Δέλλας. Κανείς δεν τολμούσε να κουνηθεί. Υπήρχε σεβασμός και ιεραρχία. Οταν έφυγαν όλοι αυτοί, γίναμε σκορποχώρι».
Στην ερώτηση ποιοι γκρίνιαζαν για το χρόνο συμμετοχής τους, απάντησε: «Ο Κατσουράνης έπαιζε πάντα! Δεν είχε λόγο να κατεβάσει μούτρα, γιατί έπαιζε πάντα. Οταν έφυγε ο Βρύζας, ο Ζαγοράκης, ο Κυργιάκος, ο Μπασινάς, ποιοι έμειναν; Ο Κατσουράνης, ο Καραγκούνης και ο Χαριστέας ήταν οι πιο παλιοί και έπρεπε να ηγηθούν. Δεν το έκαναν ποτέ. Οταν έπρεπε να πάρουν πάνω τους την ευθύνη, κοιτούσαν δεξιά κι αριστερά».
Και συνέχισε: «Θυμάμαι ακόμα τον αγώνα στη Μολδαβία, που μας ισοφάρισαν 1-1 στο 90'. Μία μέρα πριν από τον αγώνα, περίμενε όλη η ομάδα τον Καραγκούνη να έρθει και να παίξει, χωρίς να έχει κάνει επί δύο εβδομάδες ούτε μισή προπόνηση, γιατί ήταν τραυματίας. Μα πώς να παίξει; Με μία προπόνηση το προηγούμενο βράδυ; Και παράλληλα να λέει ο προπονητής ότι θα παίζουν μόνο όσοι είναι στο 100%. Κάτι δεν πάει καλά εδώ. Εγώ ο ίδιος αν είχα να προπονηθώ επί 15 μέρες, δεν θα πήγαινα ποτέ να παίξω σε έναν τόσο κρίσιμο αγώνα. Θα πήγαινα για ψυχολογικούς λόγους, αλλά δεν μπορώ να μπω και να κρεμάσω την ομάδα. Κοροϊδεύεις τον εαυτό σου αν μπαίνεις και παίζεις και προφανώς κοροϊδεύεις και τους συμπαίκτες σου, γιατί είναι λογικό να μην μπορείς να ανταποκριθείς».
Επισήμανε ακόμη ότι «έπαιζαν παίκτες σε φιλικά ενώ είχαν να παίξουν μήνες στις ομάδες τους. Δεν έπαιζαν ούτε στα διπλά των συλλόγων τους και ήταν βασικοί στην Εθνική. Ξέρεις γιατί; Για να τους δει κάποιος μάνατζερ και να κάνουν μετεγγραφή στο εξωτερικό. Είναι εθνική ομάδα. Δεν είναι θίασος που γυρίζει την Ευρώπη και βοηθάει παίκτες να υπογράψουν συμβόλαια. Είχε ξεφύγει η κατάσταση».

«Δικαίωμά του»
Ο Αγγελος Χαριστέας δεν γνώριζε αυτά που είπε ο Αμανατίδης και όταν του διαβάσαμε τη συνέντευξη, αντέδρασε με χαμόγελο: «Δεν θέλω να ασχοληθώ. Δεν είναι σωστό να βγαίνει ο ένας παίκτης απέναντι στον άλλον», είπε στη «Ε» για να συνεχίσει:
«Προφανώς είναι πολύ νευριασμένος, δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο. Εχει δικαίωμα, πάντως, να έχει την άποψή του. Δεν θέλω να του απαντήσω, όλα κρίνονται από την ιστορία και τον κόσμο. Για να τα λέει φαίνεται ότι έχει κάποια πικρία. Δεν μπορεί όλοι να λέγαμε για το καλό κλίμα στην Εθνική και τώρα να βγαίνει ο Γιάννης, αλλά και ο Φάνης και να λένε το αντίθετο. Είναι, όμως, η άποψή τους», κατέληξε.
Σε επικοινωνία της «Ε» με τον Κώστα Κατσουράνη, ο μέσος του Παναθηναϊκού δεν θέλησε να σχολιάσει το παραμικρό. Από την πλευρά της η ΕΠΟ δεν θεώρησε σκόπιμο να απαντήσει εκ νέου, καθώς το είχε πράξει μετά τις αντίστοιχες δηλώσεις του Γκέκα («η ΕΠΟ σέβεται την προσφορά όλων των διεθνών ποδοσφαιριστών, αλλά ήρθε η ώρα να σεβαστεί και ο ίδιος την ηρεμία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος»). *

enet.gr