Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Μνημόνιο Νο 3: Καταργούνται οι συμβάσεις-Έρχονται απολύσεις- Οι μετατάξεις θεωρούνται προσλήψεις

 Σήμερα η συνέντευξη τύπου της τρόικας


Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με την επικαιροποίηση του μνημονίου στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών.
Με δεδομένο ότι το δημοσιονομικό σκέλος είχε «κλείσει» με τον νέο προϋπολογισμό, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, είχαν εστιάσει στις αλλαγές στις ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (όπως με τις μετατάξεις υπαλλήλων), στην αγορά εργασίας (επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας) και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετατάξεις των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ θα λογίζονται ως νέες προσλήψεις και θα εντάσσονται στον κανόνα «μια πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» από το Δημόσιο.
Στο θέμα των επιχειρησιακών συµβάσεων, που προκάλεσε ένταση στις διαπραγµατεύσεις, οι δύο πλευρές συµφώνησαν σε µια συµβιβαστική διατύπωση, η οποία κινείται στο πνεύµα του Μνηµονίου, αλλά εντός ενός πλαισίου. Συγκεκριµένα, η διατύπωση αναφέρει ότι θα υπερισχύουν οι επιχειρησιακές έναντι των κλαδικών συµβάσεων, αλλά «χωρίς επαχθείς περιορισµούς».
Η κατάργηση των κλαδικών συµβάσεων µπορεί να οδηγήσει σε µείωση των µισθών για µια σειρά εργαζοµένων που βρίσκονται σε ασθενή διαπραγµατευτική θέση, ειδικά αυτή την περίοδο της ύφεσης. Εργαζόµενους, µάλιστα, του ιδιωτικού τοµέα, οι οποίοι δεν επιβαρύνουν το δηµοσιονοµικό έλλειµµα και το χρέος.
Το επιχείρηµα της τρόικας είναι ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις πάσχουν από ανταγωνιστικότητα και γι’ αυτό πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να µειώνουν το κόστος τους. Διαφορετικά θα καταλήξουν να χαθούν εντελώς οι θέσεις εργασίας.


Οι µετατάξεις θα µετρούν και ως προσλήψεις
Ασφυκτικό είναι το πλαίσιο που συµφωνήθηκε για τις νέες προσλήψεις. Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι εργαζόµενοι των ΔΕΚΟ, που θα µεταταγούν σε άλλους φορείς του Δηµοσίου θα υπολογίζονται, τόσο ως αποχωρήσεις, όσο και ως προσλήψεις στην αναλογία της µιας πρόσληψης ανά πέντε αποχωρήσεις, που εφαρµόζεται στο Δηµόσιο.
Κανονικά, το 2011 είχε υπολογιστεί ότι θα συνταξιοδοτηθούν και άρα θα αποχωρήσουν από το Δηµόσιο περίπου 40.000 εργαζόµενοι, άρα µπορούσαν να προσληφθούν 8.000 νέοι υπάλληλοι. Αν υπάρξουν 5.000 µετατάξεις από ΔΕΚΟ και φορείς που θα κλείσουν, τότε οι αποχωρούντες θα είναι 45.000 και άρα η δυνατότητα νέων προσλήψεων ανεβαίνει στις 9.000, εκ των οποίων όµως οι 5.000 θα είναι οι µεταταγέντες των ΔΕΚΟ. Ετσι, το περιθώριο πραγµατικών νέων προσλήψεων περιορίζεται στο µισό, στις 4.000.
Αν συνυπολογιστούν µάλιστα και οι υποχρεωτικές προσλήψεις των αποφοίτων των στρατιωτικών σχολών και της Σχολής Δηµόσιας Διοίκησης, όπως και των δικαστικών, τα περιθώρια περιορίζονται δραστικά.
Γι’ αυτό και η κυβέρνηση είχε επιδιώξει να εξαιρούνται τουλάχιστον οι τοµείς της υγείας, της παιδείας και των σωµάτων ασφαλείας, ώστε να µην κινδυνεύσουν κρίσιµοι τοµείς της δηµόσιας ζωής. Οµως, ούτε κι αυτό µπόρεσε να το περάσει από το «φράγµα» της τρόικας, η οποία θέλει πάση θυσία να δει το Δηµόσιο να µειώνεται.

Έρχονται απολύσεις
Ομάδα δράσης σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο συγκροτείται προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία μείωσης του αριθμού των υπηρεσιών, συμβουλίων, επιτροπών και φορέων του δημόσιου τομέα, με καταργήσεις και συγχωνεύσεις τέτοιων οργανισμών, όπως προκύπτει από έγγραφο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου.
H συνέντευξη της τρόικας
Σύµφωνα µε πληροφορίες, η ανακοίνωση εγκαταλείπει το εγκωµιαστικό ύφος του παρελθόντος και χτυπάει καµπανάκι στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις και τις αστοχίες που έχουν σηµειωθεί, ζητώντας βελτίωση των επιδόσεών της στο άµεσο µέλλον. Συγκεκριµένα, επισηµαίνει ότι µετά τη µεγάλη πρόοδο στην εφαρµογή του Μνηµονίου, που σηµειώθηκε τους πρώτους µήνες, ακολούθησε επιβράδυνση, κάτι που πρέπει να αντιµετωπιστείστο εξής µε επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και της δηµοσιονοµικής προσαρµογής.

Με πληροφορίες από www.kathimerini.gr και www.tanea.gr