Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Το Σαββατοκύριακο διαρκεί 27 ώρες

Οχι, δεν είναι ιδέα σας. Το Σαββατοκύριακο τελειώνει γρήγορα επειδή απλούστατα, στην πράξη, δεν διαρκεί 48 ώρες, όπως υπαγορεύει το ρολόι, αλλά μόλις 27 ώρες και 17 λεπτά.
Πρόσφατη δημοσκοπική έρευνα ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που οι περισσότεροι εργαζόμενοι τείνουν να νιώθουν τα πρωινά της Δευτέρας: πως άλλο ένα το Σαββατοκύριακο «έφυγε» πολύ γρήγορα, προτού αυτοί προλάβουν να ξεκουραστούν και να το ευχαριστηθούν.
Λογικό, εάν αναλογιστεί κανείς πως ένας μέσος Βρετανός ενήλικος καταφέρνει να αποβάλει πλήρως το στρες της εβδομάδας όχι το βράδυ της Παρασκευής αλλά στις 12.38 το μεσημέρι του Σαββάτου και πως ξαναρχίζει να σκέφτεται τη δουλειά όχι το πρωί της Δευτέρας αλλά το μεσημέρι της Κυριακής, στις 15.55.
Όπερ σημαίνει πως ο μέσος μεροκαματιάρης κατορθώνει να ζει απελευθερωμένος από τα δεσμά της εργασίας μόλις 27 ώρες και 17 λεπτά εβδομαδιαίως.
Τουλάχιστον, αυτό προκύπτει από σφυγμομέτρηση που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε δείγμα 4.000 εργαζομένων ηλικίας 18 έως 60 ετών, για λογαριασμό της αλυσίδας ξενοδοχείων Premier Inn.
Μάλιστα, σα να μην έφτανε το άγχος, σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων δηλώνει πως τσεκάρει τα e-mails της δουλειάς κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και το 10% πως δε σταματάει να εργάζεται.
Συνδυαζόμενα δε, με το γεγονός πως ένας στους έξι παρουσιάζεται να «μισεί τη δουλειά του», τα παραπάνω δεδομένα σκιαγραφούν την εικόνα ενός Σαββατοκύριακου σχεδόν... μαρτυρικού.

ΣΚΑΦ.
ethnos.gr