Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΡΟΣΟΧΗ: Υποπτο κρούσμα από λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου στη περιοχή της Δυτικής Κορινθίας



Σχετική εικόνα



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με κοινή  πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Πελοπίδα Καλλίρη και  της Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου σε θέματα Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού κας Παναγιωτοπούλου Ελένης συγκαλέστηκε σύσκεψη σχετικά με ύποπτο κρούσμα από λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου στη περιοχή της Δυτικής Κορινθίας .
Στη σύσκεψη παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης κος
Καλύβας Παναγιώτης, ο Διευθυντής  Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ιατρός Δημόσιας Υγείας κος Διαμαντόπουλος Βασίλης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Υγείας της Π.Ε Κορινθίας κος Ευριπίδης Γκιάτας καθώς και ο Αναπληρωτής  Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής μέριμνας της Π.Ε Κορινθίας κος Θελερίτης Κωνσταντίνος.
Συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την περαιτέρω επιτήρηση της νόσου και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και του φορέα υλοποίησης Πελοπόννησος Α.Ε, έχουν αναπτύξει συνεργαζόμενοι με αναγνωρισμένους επιστημονικούς φορείς υψηλό επίπεδο τόσο της εντομολογικής επιτήρησης, όσο και της ενημέρωσης - πληροφόρησης του κοινού, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών 2016-2017.
Περαιτέρω στη σύσκεψη σημειώθηκε, ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα  δεν δικαιολογούν μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς σποραδικά κρούσματα της νόσου έχουν σημειωθεί και σε άλλες Περιφέρειες, παραταύτα ο σωστός σχεδιασμός και η επιτήρηση  της νόσου είναι πρωταρχικής σημασίας στο σχεδιασμό της Π.Ε Κορινθίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Σε συνέχεια επισυνάπτεται ενημερωτικό δελτίο σχετικά με τη λοίμωξη του Δυτικού Νείλου και τα συνιστώμενα μέτρα προστασίας.

  

Γραφείο Τύπου Αντιπεριφερειάρχη

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

             ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Η λοίμωξη του Δυτικού Νείλου ε μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος από μολυσμένο κουνούπι, κυρίως του οικιακού κουνουπιού  (Culex spp.). Τη δεξαμενή  του ιού αποτελούν τα άγρια και οικόσιτα πτηνά από τα οποία και μέσω κουνουπιών-διαβιβαστών μεταδίδεται  στους ανθρώπους, τα ιπποειδή ή άλλα θηλαστικά. Είναι γνωστό ότι τα πτηνά διατηρούν τον ιό στο κυκλοφορικό τους σύστημα (ιαιμία) για αρκετό χρονικό διάστημα και με τη μετανάστευσή τους θεωρούνται υπεύθυνα για τη διασπορά του από ενδημικές περιοχές. Σε κάθε  περίπτωση ο ιός μεταδίδεται στους ανθρώπους μόνο με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών και δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.
Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (>50 ετών), ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. 
Η επιδημιολογική επιτήρηση, το συστηματικό και έγκαιρο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών και η ενημέρωση του κοινού για την προστασία από τα κουνούπια, αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της Νόσου. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται επαγρύπνηση και αποφυγή υπερβολών, κακής πληροφόρησης και αδικαιολόγητου πανικού.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου  την τελευταία πενταετία εφαρμόζονται ολοκληρωμένα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών όπως επίσης και πρωτοποριακά  προγράμματα  ελέγχου και πρόληψης  της ελονοσίας και άλλων εντομομεταδιδόμενων ασθενειών (Ι.Δ.Ν,  Λεϊσμανίαση,  Καταρροϊκού πυρετού των αιγοπροβάτων). Δυνάμει των ανωτέρω η Περιφέρει Πελοποννήσου δύναται να συνδράμει τους Δήμους που εκτελούν αυτοτελή προγράμματα.
Υπενθυμίζεται ότι για την επιτυχία των ενεργειών είναι απαραίτητη η συμβολή όλων μας. Πολλά από τα κουνούπια που μας ταλαιπωρούν προέρχονται από ιδιόκτητους χώρους, όπως είναι οι αυλές και οι βεράντες των σπιτιών μας. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν  απλές ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να προστατέψουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους συνανθρώπους μας:

Μέτρα προστασίας στο σπίτι:
• Πλέγματα (σίτες) σε αγωγούς εξαερισμού των βόθρων
• Σίτες σε πόρτες και παράθυρα
• Φίλτρο καθαρισμού στην πισίνα και τακτική ανακύκλωση των υδάτων προς απομάκρυνση αυγών και νυμφών κουνουπιών και αποφυγή δημιουργίας στάσιμου νερού αντίστοιχα.
• Απομάκρυνση στάσιμων νερών και λυμάτων
• Τακτικό κούρεμα θάμνων και γρασιδιού
• Χρήση κλιματιστικού/ ανεμιστήρων
• Χρήση εντομοκτόνων (σπρέι αεροζόλ, ταμπλέτες, κ.α)

Μέτρα ατομικής προστασίας:
• Φαρδιά και μακριά ρούχα με μακριά μανίκια
• Εντομοαπωθητικά σε όλα τα εκτεθειμένα σημεία & ενίοτε και στα ρούχα
• Κουνουπιέρες
• Συχνά λουτρά προς απομάκρυνση του ιδρώτα

Μέτρα προστασίας στην κοινότητα:
• Καθαρισμός αγωγών ώστε να μην παρεμποδίζεται η απομάκρυνση του νερού.
• Καθαρισμός βλάστησης σε επιφανειακά νερά
• Όχι αλόγιστη χρήση νερού, ειδικά όταν δεν υπάρχει κατάλληλη αποχέτευση αυτού καθώς αποτελεί παράγοντα για δημιουργία στάσιμων υδάτων.


Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη